Triller in het Zuiderpark

Saturday Night Fever, dat was het die zaterdagavond de 13e augustus 1977 in een sfeervol Zuiderpark. Saturday Night Fever, maar dan niet met John Travolta in de hoofdrol, maar met elf hagenaars. Grandioze ouverture, schreef het Vaderland, "Lijdensweg Aad Mansveld" wist Algemeen Dagblad. FC Den Haag waar moet dat heen met Mansveld aan de andere kant schreef de Telegraaf. FC Den Haag - Mansveld 2-1 schreef Panorama. Aadtje,Aadtje,Aadtje de enige Hagenaar die vanavond geen Hagenaar meer mocht zijn schreef de Revu.

Mansveld had eigenlijk die wedstrijd nooit mogen spelen hij had een zeer zware lies blessure maar wilde toch koste wat het kost die wedstrijd spelen hij kreeg vervolgens die dag 3 injecties alleen al voor de pijn vervolgens gingen er nog eens 2 injecties in vlak voor de wedstrijd en dat alleen om te verkomen dat de mensen zouden roepen dat Mansveld niet naar het Zuiderpark durfde te komen.[VI 1977].  Mansveld die de warming-up in een shirt van FC Den Haag rond liep, gooide nog eens wat olie op het vuur waar door het Zuiderpark Bijna ontplofte.

Schandalig riepen de tv commentatoren van studio sport hoe Mansveld loopt te provoceren. Trainer Boskov van Feijenoord : Mansveld vroeg aan mij of het goed was de warming-up te doen in een shirt van FC Den Haag,wat ik van hem had begrepen deed hij dat om aan het Haagse plubliek te laten zien dat hij nog steeds een Hagenaar was en dat de FC zijn club is en was, helaas werkte het averechts zodat iedereen er over viel.

Mansveld : Ja misschien had ik het niet moeten doen maar met de overgang naar Feyenoord deed bij veel Hagenaars geen goed. Overal was in die tijd op de schoolmuren geschreven Mansveld overloper etc. Er is nog nooit een speler geweest die zoveel te weeg bracht met een overgang naar een andere club als toen in de tijd toen Mansveld naar Feyenoord ging, zelfs niet toen Cruijff naar Feyenoord ging of Wim Jansen die van Feijenoord naar AJAX over stapte, of Leo van Veen Mister Utrecht die naar AJAX verkasten ik heb dat nooit begrepen waarom Mansveld zo veel te weeg bracht met zijn overstap naar Feijenoord later toen ik me er in ging verdiepen begreep ik het FC Den Haag had maar één echte vedette waar iedereen in Den Haag tegen aan keek ook zijn mede spelers keken tegen Aadtje op.

Aad was FC De Haag, Aad is FC Den Haag oer Hagenaar van top tot teen de enigste die met een beetje mazzel naar het WK''74 zal gaan, als ik de elftal foto bekijk van Oranje - België staan er 9 AJAX, 1 van Anderlecht en 1 FC Den Haag speler op, dat zegt eigenlijk al genoeg. Ook stak Mansveld nooit onder stoelen of banken dat FC Den Haag zijn grote liefde was en dat was Mansveld misschien wel zijn grootste fout buiten Den Haag werkte dat ook niet altijd even goed en Aadtje had in het begin van zijn carrière al naar een top club gemoeten dan had Mansveld veel meer geld kunnen verdienen en had hij voor jaren achter elkaar in Oranje gestaan, maar Mansveld bleef zich te veel vast houden aan zijn FC Den Haag.

Harry v/d Laan :Toen ik van FC Den Haag naar Feijenoord overstapte had ik me voor genomen om niet de zelfde fout te maken als Mansveld, Mansveld kon FC Den Haag niet los laten ging naar trainingen kijken ging zitten kaarten met de spelers van FC dat was denk ik niet goed, ik had me voor genomen om dat toch even anders te doen maar toen het zo ver was begreep ik Mansveld, FC was Mansveld, Mansveld was FC, en ik maakte vervolgens de zelfde fout Den Haag laat je niet zo maar los.

De Wedstrijd
De avond begon rumoerig op de tribunes wat al gouw over sloeg naar het veld waar de gele kaarten achter elkaar zou worden uitgedeeld. De voorafgaande weken waren voor FC Den Haag bijzonder zwaar geweest, tijdens de oefenperiode overtuigde het team nooit helemaal. Wat zou het moeten worden tegen Feyenoord vroegen de media zich af. Aad Mansveld, toch jaren lang FC Den Haag''s troef in de verdediging opereerde nu aan de andere kant en FC Den Haag zelf moest het stellen zonder Roger Albertsen en Simon van Vliet die beiden nog een schorsing hadden lopen.

FC Den Haag waar moet dat heen? Wel na 90 minuten spelen wist Feijenoord het antwoord : rechtstreeks af op het doel van arme Eddy Treytel. Na 3 minuten al was hij voor het eerst een geslagen man. Fred Goemans stuurde Henk van Leeuwen met een scherpe pass de diepte in en uiterst beheerst was het eerste doelpunt van de competitie een feit.Feijenoord bleef het moeilijk houden en tot tweemaal toe had Korevaar met zijn pogingen bijna succes. Maar Feijenoord kwam terug, Snoeck dacht Kreuz te bereiken, maar zijn bewaker Martin Toet was hem iets te snel af. helaas verdween de bal wel in eigendoel, Hans Galjé was kansloos 1-1.

De tweede helft was zo mogelijk nog boeiender dan de eerste helft. het stadion kolkte; eerst in de rust toen de aanhangers van FC en Feijenoord op de vuist gingen en er verscheidene gewonden vielen, en vervolgens tijdens de wedstrijd. Den Haag stond op zijn kop toen Martin Jol een door Henk van Leeuwen doorgekopte bal tot doelpunt promoveerde 2-1. Het was een avond geweest om nooit te vergeten (bron FC jaarboek 1977-78).

De anekdotes
Didi Vathauer [elftal leider ADO Den Haag],bron TV West : Aad had die wedstrijd nooit mogen spelen met die lies blessuren want hij heeft na die wedstrijd maanden niet meer kunnen spelen. Maar meneer Mansveld was toen al een eigenwijs, dat heeft hem toen ook de WK gekost ook al is dat natuurlijk achteraf gepraat. Mansveld had die dag toen hij zijn enkelbanden afscheurde op de training van FC Den haag vlak voor het WK in Duitsland heel veel geld kunnen verdienen met een deal in de autobranche waar wij toen in zaten, Mansveld bepaalde in die tijd wat er gebeurde bij FC Den Haag en niet de trainer dus zei ik tegen Aad dat we een klusje hadden met tweedehands auto''s waar we aardig in één klap onze portemonnees mee konden vullen en dat Aad ze eigen ziek moest melden, maar dat deed Aad niet hij vond dat hij dat ten opzichte van de andere spelers niet kon maken en ging naar de training toe, 1 1/2 uur later werd ik gebeld dat Aad in het ziekenhuis lag met gescheurde enkelbanden.

Van Emmenes [journalist] bron NOS journaal : Wij journalisten zaten pal achter de spelers vrouwen van FC Den Haag, ik weet nog goed dat de familie leden van Mansveld juichend opsprongen toen FC Den haag 1-0 maakte, iets waar ze zelf van schrokken want Aadtje speelde immers voor Feijenoord. Toen ik het vroeg waarom ze dat deden zei Aad z''n vrouw : Ja we zijn het zo gewend om te juichen voor FC Den Haag dat het van zelf ging. Toen wist ik het zeker dat er een dag zal komen dat Aadtje zal terug keren naar zijn FC Den Haag.

John [supporter] bron HC : Ik weet nog goed dat ik Mansveld vervloekt heb toen der tijd Jezus wat was ik link zeg en vele met mij eigenlijk, dat is iets geweest wat ik snel wilde vergeten ik kon het niet geloven onze Aadtje weg ging bij FC Den Haag, iedereen had het er over. Maar toen Aad na anderhalf jaar terug keerden kon ik het weer niet geloven toen ik het in de Haagse courant las, ik was zo blij als een klein kind.

Dojo Perazic oud speler FC Den Haag: Ja het was een echte wedstrijd die eigenlijk geen wedstrijd was, het was heel Den Haag tegen Mansveld ach, ach, wat was het een zooitje, dat één speler zoveel emoties kon los maken bij duizenden mensen dat was echt ongelofelijk, ik vertel het wel eens bij de club die ik nu train de spelers kijken me dan aan of ik onzin sta te praten die kunnen dat gewoon niet geloven maar toch was het zo. Mansveld was voor Haagse begrippen een echt idool van vele fans. Als ik en mij gezin ergens met Aad en zijn familie een hapje gingen eten konden we na 5 minuten weer vertrekken want normaal eten was er niet bij wat was die gozer geliefd in Den Haag ongelofelijk.

Kees Jansma[bron VI & TV West]: Ja die wedstrijd weet ik maar al te goed want na afloop heb ik het gezin van Mansveld naar huis toe gebracht want uren na de wedstrijd bleef het rumoerig in het Zuiderpark, Mansveld heeft in mijn ogen nooit bij Feijenoord kunnen brengen wat hij bij FC Den Haag bracht mede door die vervelende liesblessure.

Piet de Visser oud trainer FC Den Haag : Ik stak niet onder stoelen of banken dat ik Mansveld graag terug wilde halen naar het Zuiderpark, toen wij Mansveld op belde of hij interesse had om terug te keren naar Den Haag, was Mansveld wel geïnteresseerd, wij wisten natuurlijk ook wel dat hij FC Den Haag niet kon los laten en hebben daar toen mooi op ingespeeld. Qua salaris wilde Mansveld wel iets inleveren dat had hij er wel voor over en had eigenlijk maar één eis dat hij bepaalde trainingen mocht over slaan om dat het anders te zwaar zou worden vervolgens zijn we met Feyenoord gaan praten over een transfersom de rest is bekend.

Aad Mansveld bron Lokatel TV : Ja mooi hé als je als 33 jarige speler nog naar een topclub kan. het was voor Den Haag een afknapper van heb ik hier daar maar voor mij een bekroning op mijn voetbal loopbaan natuurlijk. Ik kon in me nadagen het dubbelen verdienen van wat ik bij Den Haag verdiende. Ik had de toenmalige voorzitter van FC Den Haag Choufoer aangeboden om een contract te teken van 10 jaar zodat ik na mijn voetbal loopbaan iets in de technische staf van FC Den Haag kon betekenen, maar die lachte me vierkant uit, en toen kwam Feyenoord om de hoek zetten en dacht bekijk het dan maar.