PSV-FC Den Haag 0-1 1971

Haagse stunt (PSV - FC Den Haag 0-1 1971), PSV mist een speler als Mansveld.

Voorafgaande aan het duel sprak onze verslagever Kees Jägers nog even snel met de aanvoerder van FC Den Haag Aad Mansveld over de kansen van FC Den Haag tegen PSV. Mansveld’s antwoord was kort maar krachtig. Hoe we spelen vier, vier, twee of vier, drie, drie maakt in dit duel niet uit, we moeten strijd leveren, karakter tonen that’s all, het zuurstofapparaat moet na afloop overuren draaien.

Je zou het “De zege van het karakter” kunnen noemen de 0-1 overwinning van FC Den Haag op PSV. De Hagenaars vochten zich onder de Philipslampen figuurlijk en letterlijk bijna dood. In de tweede helft kwam FC Den Haag in grote ademnood, dat het na de wedstrijd even op leek of er daadwerkelijk een zuurstofapparaat aan te pas moest komen.

Een detail dat typerend was voor het karakter van de complete Jezek-ploeg. Men wenste, nadat men eenmaal had gezien dat er meer dan het geplande puntje in zat, tot op de bodem te gaan. Met straffe mandekking – Advocaat op Devrindt, Weimar op Hoekema en van der Burch op Mulders – werd de individuele aanvalskracht van PSV dermate afgebot, dat er zich ondanks een groot overwicht nauwelijks doelkansen voor de Eindhovenaren voordeden.

Vanuit die verdediging counterden de Hagenaars bovendien zo verrassend sterk, dat doelpunt in feite niet kon uitblijven. En die onvermijdelijke treffer, kort na rust gescoord, was er bovendien nog één van hoge kwaliteit. Ingeleid door een enorme rush van Aad Mansveld kwam de andere uitblinker Berg op rechts in ideale voorzetstelling. Over de muur van verdedigers lepelde hij de bal op het hoofd van Roggeveen, die vervolgens met een simpele hoofdknik de aanstormende Couperus in stelling bracht. Voor keeper van Beveren was er toen geen houden meer aan (0-1).

Zoals gezegd, een kwestie van Karakter. En daaraan ontbrak het PSV. De ploeg mist nog altijd een dominerende figuur als bijvoorbeeld Aad Mansveld. Misschien niet de meest rijk getalenteerde voetballer, maar wel een speler die, op basis van persoonlijkheid, in staat is een beslissing te forceren waardoor hij wellicht wel de meest rijk getalenteerde voetballer is. PSV Coach Linder beaamt dat een speler als Mansveld in deze vorm één van de beste spelers is op de Nederlandse velden. Linder worstelt na het minder gelukkige optreden van Guus Hiddink en Dijkstra nog steeds met een levensgroot middenveld probleem waarbij een spelers als Mansveld nodig wordt gemist.

Door de winst van FC Den Haag op PSV kroop de ploeg van Jezek naar de vierde plaatst op de ranglijst. En PSV zakte zelfs vijf plaatsen naar de dertiende plek.