Mansveld-factor

Wie heeft de hoogste Aad Mansveld-factor van het huidige ADO Den Haag?

Aad Mansveld (14 juli 1944 - 5 december 1991) was een bijzondere voetballer. Nog steeds gaan iedere eerste week van december de gedachten van de Haagse fans uit naar de onvergetelijke libero van toen. Mansveld had een aantal opvallende eigenschappen die hem tot een idool maakten. Eens kijken wie van de huidige selectie van ADO Den Haag die erfenis het sterkst met zich meedraagt.

Door Martin van Zaanen (programmablad ADO Den Haag 5 december 2010)

Doorzettingsvermogen
In zijn jonge jaren stond Aad Mansveld niet bekend als groot talent. Daardoor drong het dubbel en dwars tot hem door dat, als hij zijn geld met voetballen wilde verdienen, hij altijd 100 % zou moeten geven. En als dat niet genoeg was, nog een paar procentjes erbij. Een topsporter weet dat tegenover ieder hoogtepunt ontelbare teleurstellingen staan. Daar moet je je overheen kunnen zetten. Kijken we naar de huidige selectie van ADO Den Haag, heeft Ricky van den Bergh dat besef in ieder geval niet. Wesley Verhoek verrassend genoeg wel. De vrolijke buitenspeler worstelde jarenlang met zichzelf. Maar kwam inmiddels wel weer boven. Meer dan dat. De beste vleugelspeler van de Eredivisie speelt momenteel in het Kyocera-stadion.

MANSVELD

Uitstraling
Moeilijk aan te geven wat het precies is. Behalve dan dat je het direct aan iemand ziet. Van Aad Mansveld droop het met liters tegelijk af. Grotendeels gebaseerd op dat indrukwekkende fysieke voorkomen, meesterlijk gevangen in het standbeeld van Loek Bos bij het Kyocera-stadion. Ook de Russische spits Dimitri Bulykin kan zijn tegenstander aankijken met een blik van: Als ik wil, vermorzel ik je. Werkt sterk in zijn voordeel. Vooral omdat die tegenstander weet dat het nog waar is ook.

Aaibaarheidsfactor
Met de huidige successen komt bijna de hele selectie er in de publieke opinie goed af. Zo is men blij met de terugkeer van de goedlachse linksback Mitchel Piqué, verheugt men zich over het aanstekelijke zelfvertrouwen van Wesley Verhoek, is er waardering voor de onverschrokken manier waarop het centrale duo Chris Kum- Timothy Derijck de duels in gaat, wordt genoten van de doldrieste dribbels van Frantisek Kubik en de meedogenloze interventies van Aleksandr Radosavljevic. Maar over het hele linie is er de meeste liefde voor Lex Immers. Omdat hij er altijd voor gáát en daarom op ieder onderdeel nog steeds beter wordt. Met de tattoo van De Ooievaar op zijn rug als stille getuige van zijn oerHaagenaarschap.

Leiderschap
Hm,  een moeilijke. Pascal Bosschaart begon dit seizoen als aanvoerder, maar hééft het niet. Timothy Derijck draagt de captainsband nu, doet dat naar behoren, maar een echte leider is hij niet. Misschien heeft de trainer wat dit betreft wel de hoogste Aad Mansveld-factor. John van den Brom heeft de boel op de rails, toont lef en komt vooral over als zichzelf. Dat laatste is in het huidige profvoetbal een eigenschap om te koesteren.

Lange bal
Aad Mansveld was een prominent lid van het gilde der lange bal-specialisten. Zo’n verre pass die het spel ineens naar de andere kant van het veld verlegt, een combinatie van kracht én gevoel. Denk Ruud Krol, denk Ronald Koeman. Bij dit ADO Den Haag zien we de onvermoeibare middenvelder Jens Toornstra regelmatig een verre bal geven die zowel ons op de tribune als de tegenstanders sterk verrast, ook Lex Immers heeft ieder duel een paar van die momenten. In de buurt van Mansveld komen ze op dit onderdeel niet.

Beslisser
Voor een libero scoorde Aad Mansveld veel. Daar had hij een aantal wapens voor tot zijn beschikking: een afstandschot als een granaatinslag, een excellent gevoel voor timing bij het door de as met een één-tweetje opstomen. Plus stalen zenuwen. Penalty’s, directe vrije trappen, regelmatig laadde hij de verdenking op zich dat er ijswater door zijn aderen stroomde. Als de druk en het belang van een duel toenam, steeg hij boven zichzelf uit. Een eigenschap die Lex Immers ook heeft. Als hij scoort, betreft het meestal de openings-of aansluitingstreffer of de winnende goal. Een zeldzame eigenschap. Een gewilde eigenschap. Die dan ook heel goed de reden zou kunnen dat we momenteel zijn – voorlopig – laatste seizoen in Haagse dienst meemaken.