Kees Jansma in gesprek met Mansveld

Antwerpen 20 november 1972

Uiteindelijk voelde Aad Mansveld [28] zich, precies op het moment dat België - Nederland dan echt van start ging, toch opgelucht. " Toen er afgetrapt werd,"zo bekende Mansveld later."Toen heb ik diep adem gehaald en voelde ik de spanning van me afglijden. Want ik heb me vier dagen lang op zitten vreten van de zenuwen. Ik heb in Zeist op één kamer geslapen met Wim Suurbier. Hem kun je vragen hoeveel uur ik geslapen heb, geen één. Zelfs na slaappillen lukte het niet. rnrnEn daarmee is gelijk duidelijk hoeveel Mansveld de dagen voor afgaande aan de wedstrijd heeft moeten afzien, meer nog dan ieder ander lid van de selectiegroep van Oranje. Want" zegt Mansveld," dit was het grote examen.

Ook Aadtje Mansveld, de ausputzer van FC Den Haag, begreep dat hij pas na een volwaardige prestatie in het zo gewichtige duel met de Belgen als lid van de Nederlandselftal groep geaccepteerd zou worden. Tot gisteravond zeven uur overheerste de wetenschap dat Mansveld in de interlands tegen Tsjecho-Slowakije en Noorwegen allesbehalve als een werkelijke organisator had gespeeld en bleef de hete adem van Rinus Israël in zijn nek voelen, want die stond al weer klaar om Mansveld te vervangen als ausputzer. rnrnNa de rust was daar toch dan de "echte" Mansveld. Hij organiseerde zelfs uitstekend bij het hanteren van de buitenspelval, maakte pal achter elkaar twee gedurfde en geslaagde slidings en draaide, zoals een ausputzer met vertrouwen dat vaak doet, achterloos om de Belg Semmeling heen, om vervolgens een breedtepasje te kunnen geven.

Bondscoach Fadrhonc: "Aadtje? Ik ben tevreden over Aadtje, op een bepaald ogenblik hoorde ik hem heel hard schreeuwen, en gaf zelfs Cruijff op zijn flikker. Dat bewees mij dat ie z''n vertrouwen terug had

Reageren
De angst voor Mansveld bleek, zonder dat hij nou werkelijk tot zijn beste prestatie kwam, in ieder geval ten onrechte. Tegen de agressieve Belgen was Mansveld er gewoon, ondanks het feit dat hij speelde in een elftal dat niet draaide. Mansveld: Ik heb mij sinds ik in de selectie groep zit erg rustig gehouden. Ik heb voor de buitenwereld toch al de naam een grote bek te hebben. Maar ik vond ook dat ik geen poot had om op te staan.

Tegen Noorwegen heb ik toch slecht gespeeld? Ik vind, je kunt je mond pas opentrekken als je iets hebt laten zien. In de tweede helft, toen ik die Semmeling voorbij was gegaan, toen betrapte ik mij erop dat ik opeens heel hard tegen een ander schreeuwde. Toen dacht ik even: nou Aadtje, nou durf je je laadklep wel weer open te trekken. Al zullen velen Mansvelds grote mond lang niet altijd appreciëren, het hoort toch gewoon bij hem. Bij FC Den Haag gaat het niet anders, het zou verkeerd zijn als Mansveld zich in het Nederlands elftal in de nabijheid van alle grote vedetten anders zou opstellen. Wim Suurbier: Ik was er alleen maar blij mee dat Aad eindelijk in het veld zijn mond ging open doen want de achterhoede is nou éénmaal zijn verantwoording, en moet de boel scherp houden.

Johan Neeskens: Als ik ''s nachts even wakker werd, dan hoorde ik Wimpie en Aad met elkaar praten, met als gevolg dat Mansveld met een zekere fysieke vermoeidheid aan België - Nederland begon. Toen de wedstrijd begonnen was, toen voelde ik dat het wel goed zat met Aad.

Vereenvoudigen
Het tijdelijk wegvallen van de problematiek rond de FC Den Haag leek alles voor de nerveuze Mansveld te vereenvoudigen. Het liep echter anders. Mansveld: "Er waren kleine dingen waaraan ik me ging ergeren. Ik zag foto''s in de krant dat Rinus Israël bezig was om terug te komen, ik hoorde sommige mensen zeggen die Mansveld is tweede keus, ik hoorde dat er van uit Den Haag 4 bussen met supporters van FC Den Haag speciaal voor mij naar Antwerpen vertrokken, kijk normaal ga je daar aan voorbij, nu maakte je dat nerveuzer.

Daarom bleef Mansveld tot aan de aftrap onrustig."Dat heb ik nu eenmaal, daar raak je nooit meer vanaf, weet hij zelf ook, daar komt nog bij dat ik het Nederlands elftal beslissend vind voor mijn toekomst, voor mijn gezin. Ik ben nu 28, stel dat ik nog vier jaar bij die selectie groep kan blijven, dan betekent dat financieel gezien een veiligstelling voor mijn gezin. Want als fullprof bij Den Haag verdien ik natuurlijk een schijntje bij wat de meeste andere spelers van het Nederlands elftal verdienen. Bij één wedstrijd van Oranje verdien ik net zo veel als één maand FC Den Haag een wedstrijd premie van Oranje levert bijna 25000.00 gulden op. Dat alles speelde Aad Mansveld tijdens het trainingskamp in Zeist door het hoofd.

Bovendien is Mansveld een man met een sterk wisselende gedachtegang. Het ene moment is hij heilig van zichzelf overtuigd, het andere moment twijfelt hij aan alles wat hij doet. Na afloop van de wedstrijd tijdens het officiële banket zegt Mansveld: toen de wedstrijd eenmaal begonnen was, toen voelde ik de spanning niet meer maar nu ben ik echt helemaal kapot. rnrnWij hebben niet best gespeeld, nee maar nul-nul moet genoeg zijn om naar het wereldkampioenschap te gaan in Duitsland. En dan kan ik toch mooi zeggen dat ik in de historische wedstrijd heb mee gespeeld. Ruud Krol: ik denk dat ik met Mansveld samen in de achterhoede van Oranje nog wel een paar jaartjes  zullen mee gaan.', 'VI 1972 Tekst Kees Jansma