FC Den Haag - PSV 4-1

De tijd dat tegenstanders van PSV de landskampioen buiten Eindhoven met de broek vol bestrijden, lijkt voorbij. Sparta bewees al eerder dit seizoen wat je met durf tegen het mentaal kwetsbare PSV kunt bereiken, FC Den Haag onderstreepte zaterdagavond nadrukkelijk dat brutaliteit en agressie nivellerend kunnen werken tegen een over dosis aan kwaliteit.

Voorafgaande van de wedstrijd kreeg FC Den Haag hoogbezoek. Burgemeester Schols werd voorafgaande van de wedstrijd voorgesteld aan de ploeg uit Den Haag.

Foto Aanvoerder Aad Mansveld stelt zijn spelers voor aan Burgemeester Schols.

De tijd dat tegenstanders van PSV de landskampioen buiten Eindhoven met de broek vol bestrijden, lijkt voorbij. Sparta bewees al eerder dit seizoen wat je met durf tegen het mentaal kwetsbare PSV kunt bereiken, FC Den Haag onderstreepte zaterdagavond nadrukkelijk dat brutaliteit en agressie nivellerend kunnen werken tegen een over dosis aan kwaliteit.

Mits er natuurlijk buiten het voor PSV magische Philips Sportpark wordt gevoetbald, de ploeg die daar zichzelf durft te blijven, moet nog opstaan. PSV die eerst Ajax met 6-2 en Excelsior met 6-0 versloegen kwamen zonder vrees naar het Haagse Zuiderpark. Al snel sloeg de angst voor FC Den Haag toe bij de PSV’ers. FC Den Haag was direct brutaal en agressief. Al Kreeg PSV een grote kans om tot scoren te komen. Dahlqvist was doelman Ton Thie met een fraaie boogbal gepasseerd. Maar de Haagse aanvoerder Aad Mansveld liep door tot aan het doel en redde met een fraaie omhaal de bal van de doelijn. De bal die Mansveld redde vanaf de doelijn leverde FC Den Haag direct een counter op die spits Henk van Leeuwen wist om te buigen in een 1-0 voorsprong.

Foto aad met reding Mansveld trapt de bal van de lijn na een inzet van Dahlqvist, luttele seconden later zal Van Leeuwen 1-0 scoren.

De tweede goal van Den Haag ontstond nadat Jan van Beveren hands maakte net buiten het zestienmetergebied. Aad Mansveld die de bal strak in de kruising schoot zette zijn ploeg op een royale 2-0 voorsprong. De vrijetrape specialist bij PSV Van der Kuylen was daarentegen vrijwel onzichtbaar gemaakt door de 18-jarige Roger Albertsen. De schriele Noor volgde Brabantse Willy overal en durfde bij Haags bal bezit van zijn gevreesde tegenstander weg te sprinten. Veel opvalender was de kwetsbaarheid van het kersverse Oranje centrum, Van Kraay en Krijhg. Tot aan de openingstreffer van Henk van Leeuwen had het duo de zaken nog redelijk voor elkaar.

Wederom krijgt FC Den Haag een vrijetrap te nemen rand zestienmetergebied. Het Zuiderpark kolkt. Mansveld, Mansveld schreeuwt het Haagse publiek. De Haagse aanvoerder geeft gehoor aan zijn publiek. Mansveld sjokt naar voren en buigt zich over de bal. Mansveld krult de bal over de muur en zoekt wederom de kruising zij het nu in de linkerhoek. Een uitzinnig Zuiderpark springt uit haar voegen want de bal ligt er wederom in. Ook Mansveld’s maatje in de achterhoede Simon van Vliet mag van PSV tot scoren komen. Voor PSV redt Edström de eer die met een fraaie kopbal doelman Thie passeert.

Foto De Caluwé, Jol en Mansveld bedanken het opgetogen Zuiderpark.

Willy van der Kerkhof straalde als enige agressie uit. Willy: “Er is niet fel genoeg gespeeld. Als wij uit net zo brutaal waren als thuis, dan zou PSV onverslaanbaar zijn. Zo ver is het kennelijk nog niet. FC Den Haag heeft geweldig goed gespeeld en was agressief, maar mocht dat vooral zijn van scheidsrechter Derks”. Niet helemaal ten onrechte, die kritiek op Derks. Mansveld kreeg volkomen terecht een gele kaart na een grove overtreding tegen Rene van der Kerkhof, maar Derks floot niet eens bij kamikazeachtig geweld van diezelfde Mansveld. Frans Derks bleef zich niettemin met misselijk makende maniertjes over het veld bewegen. Ook nog twee overtredingen tegen Lubse in Den Haags strafschopgebied negerend. Maar alles kon het respect voor het bezield knokkende Den Haag niet verbergen. De ploeg speelde zeker niet puur defensief, maar bouwde verantwoordelijk risico’s in die uiteindelijk leidden tot de val van PSV.

Toeschouwers: 17.000
Scheidsrechter : Frans Derks.
Amusementswaarde: 9.
Doelpunten: Mansveld 2, Van Vliet, Van Leeuwen, Edström (PSV).
Opstellingen:
FC Den Haag: Thie, De Caluwé, Mansveld, Van Vliet, Korevaar, Albertsen, Perazic (Bres), Ouwehand, Schoenmaker, Van Leeuwen, Van Baaren (Jol).

PSV: Van Beveren, Poortvliet (Deacy), Krijgh, Van Kraay, Deijkers, W v/d Kerkhof, v/d Kuylen, Lubse, R v/d Kerkhof, Edström, Dahlqvist.

Anekdote over deze wedstrijd door Kees Jansma verteld tijdens het 100 Jarig bestaan Gala van ADO Den Haag in het Circus Theater: Kees Jansma: “Aad Mansveld was voor niets en niemand bang en zeker niet voor de grote clubs.

Ik weet nog goed hoe in zijn tijd PSV doodsbang was voor Mansveld en de zijnen. In het oude Zuiderpark lagen de toiletten van de spelers tussen de twee kleedkamers in en op een woensdagavond, pal voor het Haags/Eindhovens topduel, stapten Mansveld, doelman Ton Thie en doelman Jan van Beveren gezamenlijk op de twee beschikbare toiletten af. Van Beveren, altijd even geniaal als nerveus, moest hoog nodig, maar Mansveld en Thie sneden hem de pas af en namen ieder plaats op het toilet.

Ikzelf, als opgewonden reporter, sloot ook aan, achter Van Beveren. Die trappelend van ongeduld de discussie tussen Thie en Mansveld, die over de w-c deuren met elkaar spraken, volgde. Nerveus, hé, die Van Beveren, zei Mansveld; zag jij het ook, zei Thie, volgens mij schijt-ie nou al in zijn broek…….Logisch zei Aad, ik scoor altijd tegen hem en hij weet dat ik in vorm ben. Probeer jij die vrije trappen weer eens, zoals die van de week op de trainingen liepen zei Thie; ik maak er twee vanavond zei Mansveld, die hoorbaar een sigaretje aanstak, ik voel het gewoon nu ik hier op me gemakkie zit……Uiteindelijk vroeg Van Beveren of hij misschien ook effies mocht, waarna Aad sorry zei en Jan bij het verlaten van het toilet lachend een sigaretje aanbood.

Tijdens de wedstrijd kreeg Mansveld twee vrije trappen, die hij er vanaf 30 meter in ramde. Het werd 4-1 voor FC Den Haag.