FC Den Haag-Mansveld 2-1

FC Den Haag – Feyenoord is een waardige opening van het nieuwe voetbalseizoen geworden. Een volgepakt Zuiderpark, een fantastisch spelend FC Den Haag, een nog steeds falend Feyenoord en een gigantische gooi – en smijtwerk tussen de jeugdige supporters van beide clubs waren de ingrediënten voor een sidderend voetbalavondje.

Wat de avond van Aad Mansveld had moeten worden werd ten slotte de avond van Martin Jol, het nieuwe Haagse idool. Voor Aad Mansveld, die de warming-up in een FC Den Haag shirt deed, is de confrontatie met zijn oude club een hel geweest. Na vier minuten scoorde Henk van Leeuwen al de 1-0. Mansveld was nergens te bekennen.

 

Vanaf dat moment deed Aad Mansveld werkelijk alles fout wat hij fout kon doen. Stijf van de zenuwen verloor hij de bal aan Aad Kila, hij verloor kopduels van Oekie Hoekema, speelde ballen in de voeten van Haagse middenvelders en vergat zijn achterhoede te organiseren. Nog nooit heb ik Aad Mansveld zo slecht zien spelen. Daar was bondscoach Ernst Happel het volkomen mee eens. Happel: “Onbegrijpelijk dat een speler van 33 jaar zich zo gek laat maken”.

Daarnaast had Aad Mansveld ook nog pech dat heel Feyenoord weer in de tijdens de voorbereiding geëtaleerde vorm stak. Vooral Martijn Vreijsen, die als een jonge juffrouw liep te voetballen, en Wim Rijsbergen brachten er niets van terecht. Na rust werd de falende Wim Rijsbergen zelfs vervangen door ook al niet imponerende Micheal van der Korput. Wim Rijsbergen had trainer Boskov voor de wedstrijd duidelijk gemaakt dat hij niet kon spelen, omdat er vanaf donderdag bloed in zijn urine voorkomt. Maar Boskov stond er op dat Rijsbergen ging spelen.

Het matte Feyenoord werd overspeeld door een energieke knokkend FC Den Haag. Ik heb het idee dat de Hagenaren wat boven hun normale kracht speelden maar toch kan dit FC Den Haag een interessante rol gaan spelen. Lex Schoenmaker bewees dat hij helemaal terug is. Ik noteerde zelfs vijf keiharde tackles, daarnaast blijkt Dojo Perazic een prima laatste man en heeft Henk van Leeuwen de vorm nu al te pakken. De openbaring van de avond was Martin Jol. Vorig seizoen nog een onopvallende rechterspits, maar nu al een rechtervleugelverdediger die bij Ernst Happel in het boekje staat om mee te reizen naar het WK in Argentinië. Wanneer deze speler zich zo blijft ontwikkelen vrees ik het ergste voor Wim Suurbier zijn plaats.

Qua niveau verschillen beide elftallen weinig van elkaar. FC Den Haag was zaterdagavond bereid om collectief voor een goed resultaat te knokken. Ook de spelers die niet sterk speelden. Oekie Hoekema en Martin Toet kunnen zeker niet terug kijken op een sterke wedstrijd, maar ze hebben zich wel helemaal kapot gelopen voor hun ploeg.

Bij Feyenoord kon alleen Wim Jansen dit opbrengen al ben ik er van overtuigd dat Aad Mansveld, het blijft een karakterjongen, zijn waarde voor Feyenoord zeer zeker zal bewijzen. De vechtlust die Feyenoord  miste was wel aanwezig bij de Rotterdamse supporters achter het doel. In de rust begonnen zij hun Haagse collega’s op de staantribune plotseling met stenen te bekogelen.

Wat dat betreft is het seizoen dus ook weer begonnen. Het liep uit op een massale veldslag. Scheidsrechter Berrevoets kon pas voor het begin van de tweede helft fluiten toen de mobiele eenheid de tribune achter het doel had schoongeveegd. De oproerkraaiers zochten bij het zien van de politiemacht een veilig heenkomen in de massa, terwijl onschuldige supporters de tribune afgeknuppeld werden. Het resultaat was een dozijn arrestaties en vijf gewonden.

Toeschouwers: 18.000
Scheidsrechter: Berrevoets
Amusementswaarde: 9
Opstellingen:
FC Den Haag: Galje, Jol, Toet, Perazic, Korevaar, Kila, Schoenmaker, Ouwehand, Goeman, Van Leeuwen, Hoekema.

Feyenoord: Treytel, Mansveld, Schneider, Rijsbergen (60. Van der Korput), Wijnstekers, Snoeck, Jansen, Vreysen, Van Deinsen, Kreuz, Van der Lem.

Tekst: Johan Derksen
Foto’s: Robert Collette
VI  12e jaargang 15, 20 augustus 1977