Nieuwsarchief

22-09-15 We haalden het in De Kuip op ons tandvlees

Veertig jaar na de laatste bekerwinst (1975) probeert ADO Den Haag de status van cupfighter weer op te poetsen. In Overijssel opent de ploeg van Henk Fraser dinsdag het toernooi tegen de amateurs van SC Genemuiden. ,,Als PEC Zwolle de beker kan winnen, waarom ADO dan niet?''

Hagenaars, er zijn er nog genoeg die vandaag de dag door de Javastraat rijden, rechtsaf de Alexanderstraat inschieten en heel even terugdenken aan die vijftiende meidag van 1975. Op die dag veroverde FC Den Haag voor het laatst de KNVB-beker en stroomde in dat stukje Den Haag de straten vol met fans om aanvoerder Aad Mansveld die begeerde 'dennenappel' in handen te zien krijgen van Prins Claus.

,,Er stonden duizenden mensen. Het was een machtig gezicht vanaf dat balkonnetje. Ik had een bolhoed op en een sigaar in het hoofd, en ik denk dat ik toen al dronken was," herinnert Henk van Leeuwen die dag. De aanvaller had in de finale de winnende treffer voor zijn rekening genomen. ,,Een vrije trap. Ingestudeerd, samen met Aad Mansveld en Dojo Perazic," glundert hij veertig jaar later.

In Den Haag wordt met weemoed teruggedacht aan die karaktervolle zegetocht naar de eindstrijd. Strompelend werd De Kuip bereikt, via een 1-1 tegen Cambuur, een 0-0 tegen Roda JC, en tweemaal 1-0, eerst tegen Sparta (kwartfinale) en toen tegen Wageningen in de halve eindstrijd. Maar ze stonden er op 15 mei 1975: in de finale tegen FC Twente dat -eveneens- met 1-0 verslagen. ,,In een volle Kuip. We haalden het op ons tandvlees, omdat we bleven knokken. We waren echte cupfighters," weet Van Leeuwen.

'Mooie Henkie' stelt dat het bekertoernooi de Haagse club op het lijf was geschreven. Onder de legendarische coach Ernst Happel haalde ADO in de jaren zestig liefst viermaal de finale. In 1963 (tegen Willem II), 1964 (tegen Fortuna '54) en 1966 (tegen Sparta) bleef de cup buiten bereik.

De zoete herinneringen aan '68 en '75 worden tot op de dag van vandaag gekoesterd, want op een opleving in de jaren tachtig na -één verloren finale, twee halve- slaagden de Hagenaars er nooit meer in te stunten. Sterker nog, ADO Den Haag sloeg in het laatste decennium louter flaters. Na 2005 toen aartsrivaal Ajax in de kwartfinale te sterk was, deden de Hagenaars telkens maar twee of drie rondjes mee. Supporters gruwelen van het jaarlijkse Waterloo, omdat de tegenstanders -met alle respect- nou niet echt van het zwaarste kaliber waren, zoals MVV, Almere City, VVV Venlo en zelfs Jong Heerenveen.

Trainer Henk Fraser vindt het tijd om de status van cupfighter weer op te poetsen. ,,We willen in dit toernooi weer een rol van betekenis spelen," zegt de oefenmeester, zelf met Feyenoord viervoudig winnaar van de KNVB-beker. ,,Als PEC Zwolle de beker kan winnen, waarom ADO dan niet?" vraagt Henk van Leeuwen zich af. ,,Je moet je er doorheen knokken en een beetje geluk hebben."

Dat fortuin had FC Utrecht in 2011 niet. Edouard Duplan speelde de halve finale tegen FC Twente. ,,Kregen we de eerste helft al snel de rode kaart en was de wedstrijd eigenlijk voorbij," herinnert de Fransman zich.  ,,Iedereen moet beseffen dat dit iets moois kan worden. In de beker zie je pas echt het karakter van een ploeg terug, omdat elke wedstrijd een finale is. Dat moeten we bereiken en laten doorstralen naar de competitie. Het vuur moet je terugzien," aldus Duplan.

 De aanvaller weet als geen ander dat de beker niet altijd naar een traditionele topclub hoeft te gaan. FC Twente (2011), AZ (2013), PEC Zwolle (2014) gingen ermee aan de haal en vorig seizoen vierde FC Groningen feest. ,,En wij zijn niet minder dan FC Groningen."

 

Bron Dennis Jansen, AD