Nieuwsarchief

09-04-15 Voorbeschouwing ADO Den Haag - FC Utrecht

Na de "houdini-act" vorige week in Rotterdam waar ADO Den Haag in extremis won van Excelsior, ontvangen de mannen van trainer Henk Fraser in speelronde 30 FC Utrecht. Bij een Haagse driepunter zijn de Ooievaars zo goed als zeker van het ontlopen van nacompetitie. De aftrap van het duel is zondagmiddag om 16:45 uur.

FC Utrecht maakte korte tijd geleden bekend dat het volgend seizoen niet doorgaat met hoofdtrainer Rob Alflen en technisch adviseur Co Adriaanse. Het duo zou zorgen voor mooi aanvallend voetbal wat ook nog punten zou opleveren. Al werd er niet bij gezegd hoe lang dit proces zou gaan duren. Spektakel was het in ieder geval zeker in De Galgenwaard. Uit onderzoek bleek dat er dit seizoen in Europa alleen meer werd gescoord in Camp Nou. Qua punten ging het echter minder, met twee punten meer (33) dan ADO Den Haag staan de Domstedelingen op een twaalfde plaats.

FC Utrecht is dit seizoen geplaagd door blessures. Onder andere goaltjesdief Ruud Boymans is al lange tijd geblesseerd. Zijn vervanger of mede-aanvaller Sebastien Haller doet het overigens uitstekend. De Fransman scoorde al zeven keer in twaalf wedstrijden. Andere sterkhouders zijn middenvelders Willem Janssen (loopvermogen) en Yassine Ayoub (spelverdeler).

De achterhoede blijkt de zwakste linie. Alleen FC Dordrecht en Heracles Almelo kregen meer treffers tegen. Oud ADO Den Haagspelers Christian Kum en Ramon Leeuwin zijn daar mede verantwoordelijk voor. Laatstgenoemde is zondagmiddag geschorst door een rode kaart vorige week tegen Ajax.

Het duel zondag staat onder leiding van Jochem Kamphuis. Hij wordt geassisteerd door Roger Geutjes en Nicky Siebert. Merlijn Gerritsen is de vierde official.

Historie
FC Utrecht kwam in competitieverband 27 keer eerder op bezoek in Den Haag. Liefst 11 ontmoetingen eindigden onbeslist, terwijl ADO Den Haag negen keer won en FC Utrecht zeven maal.
Vorig seizoen wist ADO Den Haag met 4-1 te winnen dankzij goals van Roland Alberg, Mike van Duinen, Michiel Kramer en Mitchell Schet.  

De grootste thuiszege op de Domstedelingen vond plaats in het seizoen 1970/1971. Destijds werd het 4-0 voor de geelgroenen door twee goals van Lex Schoenmaker en doelpunten van Wytze Couperus en Harry Hestad.

Een veelvoud aan voetballers droegen in het verleden zowel het shirt van ADO Den Haag als dat van FC Utrecht; o.a. Aad Mansveld, Dick Advocaat, Willem van der Ark, Ali Boussaboun, Pascal Bosschaart, Sandro Calabro, Emiel van Eijkeren, Alfons Groenendijk, Cedric van der Gun, Hans van de Haar, Peter Hofstede, John de Jong, Ramon Leeuwin, Michael Mols, John O`Brien, Rene Stam, Stijn Vreven, Christian Kum en Vito Wormgoor.

Frans Adelaar, Nol de Ruiter en Mark Wotte waren van beide clubs trainer.

Tekst: Frank Post
Foto: Laurens Lindhout