Nieuwsarchief

11-09-14 Voorbeschouwing FC Utrecht - ADO Den Haag

Na een korte interlandperiode gaat ADO Den Haag in de vijfde speelronde op bezoek bij FC Utrecht. De Domstedelingen staan op een negende plaats en hebben twee punten meer dan de ploeg van trainer Henk Fraser. De aftrap van het duel tussen de volksclubs in de Galgenwaard is zondagmiddag om 12:30 uur.

Assistent-trainer Rob Alflen nam afgelopen zomer het stokje over van scheidend trainer Jan Wouters. Alflen is een rasechte Utrechter, was al jarenlang assistent en kent de club op zijn duimpje. De kersverse hoofdcoach heeft met zijn nieuwe assistent Harry van den Ham de nodige ervaring in huis en daarbij ook nog een liefhebber van mooi en verzorgd voetbal. Van den Ham promoveerde vorig seizoen met het bescheiden FC Dordrecht door met prachtig voetbal de play-offs te winnen. Als klap op de vuurpijl werd er ook een nieuwe technisch adviseur gehaald in de persoon van Co Adriaanse. Dit drietal heeft het doel FC Utrecht naar een hoger plan te tillen, maar wel met mooi en verzorgd voetbal als belangrijkste peiler.

 Dat moet dan wel zonder Jens Toornstra, die vlak voor het verstrijken van de transferdeadline naar Feyenoord vertrok. Ondanks deze fikse tegenvaller won FC Uttecht zonder Toornstra met 1-2 bij de Rotterdammers en staat het na vier duels op een keurige negende plaats.

 Ook bij FC Utrecht treft ADO Den Haag een aantal oud bekenden; basisspelers Christian Kum en Ramon Leeuwin verdedigden in het verleden de groen gele kleuren.

 Het middenveld van de Utrechters bestaat uit loopwonder Willem Janssen, mannetjesputter Anouar Kali en de technisch begaafde Yassin Ayoub (groot talent). Voorin is het stuivertje wisselen vanwege de blessure van Ruud Boymans. Voorlopig lijkt de Amerikaan Rubio Rubin de voorkeur te krijgen. De vliegensvlugge Tommy Oar en nieuwe aankoop Kristoffer Peterson staan aan de zijkanten geposteerd.

 De KNVB heeft arbiter Serdar Gözübüyük aangesteld het duel FC Utrecht - ADO Den Haag in goede banen te leiden. De scheidsrechter wordt geassisteerd door Richard Brondijk en Dave Goossens. Edwin van de Graaf zal als vierde official fungeren.

Historie
 Het competitieduel FC Utrecht - ADO Den Haag werd in het verleden 25 keer gespeeld; 14 wedstrijden werden een prooi voor de thuisploeg, 8 ontmoetingen eindigden onbeslist en slechts drie keer vertrok ADO Den Haag met een zege.

 Twee van die drie overwinningen werden de afgelopen vijf seizoenen behaald. In het seizoen 2010/2011 wist ADO Den Haag onder leiding van de toenmalige assistent-trainer Maurice Steijn, die de geschorste John van den Brom verving, knap met 2-3 te winnen. Edouard Duplan en Kevin Strootman scoorden voor FC Utrecht, terwijl Dmitry Bulykin, Aleksandar Radosavljevic en Charlton Vicento de Haagse productie verzorgden. In het seizoen 2009/2010 werd een 0-2 Haagse zege veilig gesteld dankzij doelpunten van Danny Buijs en Wesley Verhoek.

 Vorig seizoen eindigden het treffen in een 3-0 zege voor de thuisploeg.

 Op 9 november 1975 werd er voor de eerste maal gewonnen bij de Utrechters. In een waar spektakelstuk stond het toenmalige FC Den Haag na 50 minuten voetballen nog op een 2-0 achterstand. Dankzij treffers van Leo de Caluwé, Lex Schoenmaker en Rob Oudehand werd er uiteindelijk knap met 2-3 gewonnen.

 Een veelvoud aan voetballers droegen in het verleden zowel het shirt van ADO Den Haag als dat van FC Utrecht; o.a. Aad Mansveld, Dick Advocaat, Willem van der Ark, Pascal Bosschaart, Ali Boussaboun, Sandro Calabro, Emiel van Eijkeren, Alfons Groenendijk, Cedric van der Gun, Hans van de Haar, Peter Hofstede, John de Jong, Christian Kum, Ramon Leeuwin, Michael Mols, John O'Brien, Rene Stam en Stijn Vreven.

 Frans Adelaar, Nol de Ruiter en Mark Wotte waren van beide clubs hoofdtrainer.