Nieuwsarchief

16-01-14 Voorbeschouwing N.E.C. - ADO DH

De mannen van trainer Maurice Steijn gaan in Nijmegen op bezoek bij rode lantaarndrager N.E.C. De aftrap van het duel is zondagmiddag om 12:30 uur.

Het verschil tussen beide ploegen op de ranglijst is slechts twee punten. Ondanks de laatste plaats, ging het vlak voor de winterstop ineens beter lopen bij N.E.C. Twee van de laatste vier competitieduels werden gewonnen en in het bekertoernooi bereikte de ploeg van trainer Anton Janssen de kwartfinale na een knappe zege bij FC Groningen.

Sterkhouders in het elftal van Janssen zijn o.a. Ryan Koolwijk en Soren Rieks. Laatstgenoemde scoorde al drie keer en liet al vier keer een ploeggenoot scoren. Koolwijk is de regisseur op het Nijmegese middenveld. De voormalig speler van Excelsior had dit seizoen veel last van blessures, maar lijkt nu volledig hersteld.

Ook aanvallende middenvelder Christoph Hemlein en spits Michael Higdon mogen niet uit het oog worden verloren. De Schot Higdon scoorde al zes keer (levensgevaarlijk met het hoofd), terwijl Hemlein vier doelpunten maakte.

Zwakke punt van de aankomende tegenstander is zonder twijfel de laatste linie. De Nijmeegse Eendracht Combinatie kreeg dit seizoen verreweg de meeste treffers (49) tegen. Wellicht dat dit iets te maken heeft met de vele wisselingen in de achterhoede. Afgaand op de laatste duels lijken doelman Kalle Johnsson, rechtsback Marnick Vermijl, centrale verdediger Rens van Eijden en linksback Jeffrey Leiwakabessy in ieder geval zeker om ook na de winterstop in de verdediging te gaan starten. Het is nog twijfelachtig wie naast Van Eijden in het centrum zal staan.

ADO Den Haag moet het tegen de Nijmegenaren in ieder geval stellen zonder de geschorste Michiel Kramer en Mathias Gehrt die herstelt van een sleutelbeenbreuk. Kevin Jansen is nog geblesseerd aan zijn knie en Danny Bakker twijfelachtig door een liesblessure. Gino Coutinho vecht donderdag de 16e het voorstel van één duel schorsing n.a.v. zijn rode kaart tegen PSV aan.

De KNVB heeft Danny Makkelie aangesteld het duel N.E.C. - ADO Den Haag in goede banen te leiden. De arbiter wordt geassisteerd door Dave Goossens en Bas van Dongen. Jeroen Sanders is de vierde official.

Historie
N.E.C. ontving ADO Den Haag in competitieverband 30 keer; NEC won 11 wedstrijden, ADO Den Haag 9 keer en 11 ontmoetingen eindigden onbeslist.

De laatste zege van ADO Den Haag in Nijmegen dateert alweer uit het seizoen 2003/2004. Dennis de Nooijer scoorde in de 38ste minuut de 1-0 voor NEC, waarna Cedric van der Gun (53ste minuut) en Roy Stroeve (78ste minuut) de Haagse winst na rust wisten veilig te stellen: 1-2.

Eén van de meest spectaculaire ontmoetingen in competitieverband vond plaats op 19 september 1989. NEC Nijmegen en het toenmalige "FC Den Haag" maakten er die dag een doelpuntenfestijn van. Het duel stond destijds onder leiding van scheidsrechter Frans Houben. De arbiter noteerde na 15 minuten al twee doelpunten voor de thuisploeg. 3500 toeschouwers zagen "FC Den Haag" in de 24ste minuut terug komen tot 2-1, dankzij een doelpunt van Raymond Rijntjes. Frans Danen maakte vijf minuten na rust de gelijkmaker: 2-2. Negen minuten voor tijd maakte de Nijmeegse Eendracht Combinatie 3-2. In de allerlaatste minuut was het opnieuw Danen die scoorde en daarmee de eindstand op 3-3 bepaalde.

Onderstaand de laatste zes competitieontmoetingen (en doelpuntenmakers) in Nijmegen:
12/13 - 1-1; 47. George 1-0, 58. Van Duinen 1-1
11/12 - 2-0; 9. Schöne 1-0, 17. Schöne (oen.) 2-0
10/11 - 1-1; 39. Will 1-0, 90. Zomer (eigen goal) 1-1
09/10 - 1-1; 31. Milic 0-1, 70. Goossens 1-1
08/09 - 0-0
06/07 - 3-2; 38. Denneboom 1-0, 50. Bodde (pen.) 1-1, 70. Delorge (eigen goal) 2-1, 74. Jans 3-1, 81. M. De Vries 3-2

O.a. Maarten Atmodikoro, Emiel van Eijkeren, Youssef El-Akchaoui, Danny Hoekman en de Braziliaan Tininho droegen in het verleden zowel het shirt van ADO Den Haag als dat van NEC.