Nieuwsarchief

20-11-13 Voorbeschouwing FC Utrecht - ADO Den Haag

ADO Den Haag gaat in speelronde 14 op bezoek bij FC Utrecht, de huidige nummer 13 van de Eredivisie. De ploeg van trainer Jan Wouters heeft twee punten meer dan de groen-gelen. De aftrap van "de strijd der volksclubs" is zondagmiddag om 12:30 uur.

FC Utrecht begon het seizoen dramatisch door in de voorronde van de Europa League te verliezen van het nietige Luxemburgse FC Differdange. Ook de competitie begon slecht met één punt uit drie wedstrijden. Maar de mannen van Wouters toonden karakter en wisten vervolgens te winnen van o.a. AZ en klommen voorzichtig naar het linkerrijtje. De laatste vier wedstrijden zijn weer wat wisselvallig na winstpartijen thuis tegen NAC Breda en FC Utrecht, maar verlies in uitduels tegen Cambuur Leeuwarden en Vitesse.

Ook dit seizoen zijn de Domstedelingen thuis weer ijzersterk. Balans na zes thuispartijen; 0 keer verloren, 2 gelijke spelen en vier zeges. Het elftal is gebouwd op o.a. een oud ADO Den Haag speler; Jens Toornstra. Laatstgenoemde is samen met Yassin Ayoub (groot talent) heerser op het middenveld. Beide heren staan bijna wekelijks hoog genoteerd in de weekelftallen en spelersklassementen en geven het elftal flair, kwaliteit en uitstraling.

In de spits is het dit seizoen niet Jacob Mulenga die uitblinkt, maar de Belg Steve de Ridder. De vliegensvlugge aanvaller, overgekomen van Southampton, maakte al vijf goals en is daarmee clubtopscorer. Dat is ook meteen de zwakte van de Utrechters. Alleen Toornstra met vier goals komt enigszins in de buurt. De rest van de spelers scoort te weinig en dat is ook in het totaal zichtbaar. FC Utrecht is na N.E.C. en RKC Waalwijk met 17 goals de minst scorende ploeg van de Eredivisie.

Ook het aantal tegengoals (26) houdt niet te wensen over. Ex-ADO'er Timothy Derijck is zijn plaats in het centrum inmiddels kwijtgeraakt aan Mark van der Maarel, waardoor Gevero Markiet op rechtsback staat geposteerd. In de 13 competitieduels die FC Utrecht tot nu toe speelde viel er in totaal alleen tegen Feyenoord één doelpunt (1-0 verlies). In de rest van de duels werd er altijd twee of meer keer gescoord.

FC Utrecht kan zondagmiddag geen beroep doen op spits Mulenga en collega-aanvaller en oud speler van ADO Den Haag Cedric van der Gun. Beide heren kampen met blessures. Het ziet er naar uit dat de Fransman Edouard Duplan wel inzetbaar is. Laatstgenoemde is hersteld van een gebroken bot in de voet.

Scheidsrechter Kevin Blom is door de KNVB aangewezen het duel FC Utrecht - ADO Den Haag in goede banen te leiden. De arbiter wordt geassisteerd door Berry Simons en Hessel Steegstra. Martin Perez is de vierde official.

Historie
ADO Den Haag reisde in het verleden 26 keer eerder in competitieverband af naar Utrecht om zich te meten met de plaatselijke "FC." De Hagenaars vertrokken slechts drie keer met een zege, terwijl FC Utrecht 14 keer won.

Twee van die drie overwinningen werden de afgelopen twee seizoenen behaald. Drie jaar geleden wist ADO Den Haag onder leiding van de toenmalige assistent-trainer Maurice Steijn, die de geschorste John van den Brom verving, te winnen met 2-3. Edouard Duplan en Kevin Strootman scoorden voor FC Utrecht, terwijl Dmitry Bulykin, Aleksandar Radosavljevic en Charlton Vicento de Haagse productie verzorgden. In het seizoen 2009/2010, ook onder leiding van interim trainer Maurice Steijn, werd een 0-2 Haagse zege veilig gesteld dankzij doelpunten van Danny Buijs en Wesley Verhoek.

Op 9 november 1975 werd er voor de eerste maal gewonnen bij de Utrechters. In een waar spektakelstuk stond het toenmalige FC Den Haag na 50 minuten voetballen nog op een 2-0 achterstand. Dankzij treffers Leo de Caluwé, Lex Schoenmaker en Rob Oudehand werd er uiteindelijk knap met 2-3 gewonnen.

Een veelvoud aan voetballers droegen in het verleden zowel het shirt van ADO Den Haag als dat van FC Utrecht; o.a. Aad Mansveld, Dick Advocaat, Willem van der Ark, Pascal Bosschaart, Ali Boussaboun, Sandro Calabro, Emiel van Eijkeren, Alfons Groenendijk, Cedric van der Gun, Hans van de Haar, Peter Hofstede, John de Jong, Ramon Leeuwin, Michael Mols, John O'Brien, Rene Stam en Stijn Vreven.

www.adodenhaag.nl
Door: Frank Post
Fotografie: VI-Images