Nieuwsarchief

05-05-13 ADO Den Haag - Feyenoord 2-0

ADO Den Haag heeft zijn laatste thuiswedstrijd tot een goed einde gebracht. Zo goed zelfs, dat Europees voetbal weer in zicht is. Feyenoord werd in het Kyocera stadion volledig afgetroefd: 2-0.

De strafschop van Graziano Pellè in blessuretijd vatte het verhaal van ADO Den Haag-Feyenoord het beste samen. Terwijl de Italiaan de bal bijna het stadion uitjoeg en hij daarmee de Rotterdamse onmacht van deze middag perfect vormgaf, juichte het hele stadion voor de thuisploeg. Blijdschap vanwege de beste wedstrijd van de laatste maanden en vreugde omdat aan de horizon toch nog Europees voetbal gloort.

Het duel met de Rotterdammers stond voor de Hagenaars in het teken van revanche. Wraak vanwege het mindere spel van de laatste weken en revanche vanwege de onterechte 2-3 nederlaag in de heenwedstri

De Hagenaars domineerden vooral in de eerste helft tegen een tegenstander, die bezig was met zomeravondvoetbal. Via een aantal gevaarlijke uitvallen kwamen de groen-gelen op een verdiende 2-0 voorsprong. Na de rust verzuimden de Maasstedelingen om hun kopkansen te verzilveren, zodat de Hagenaars voor het eerst in 2013 zonder tegendoelpunten van het veld afstapten.

ADO Den Haag had de voormalige titelkandidaat in de eerste helft volledig in de tang. Behalve twee momenten van Graziano Pellè kwamen de Kuipbewoners er helemaal niet aan te pas. De Hagenaars schakelden bij momenten snel om en verhoogden op de juiste momenten het tempo. Dat leverde een aantal uitgespeelde kansen op.

De eerste kwam na tien minuten toen Charlton Vicento ongehinderd een lange bal richting de rechterkant mocht koppen. De opgekomen Danny Holla leverde een lage voorzet richting Mike van Duinen af. De spits had toen al afgerekend met international Joris Mathijsen en rondde bij de eerste paal beheerst af: 1-0.

Zes minuten later was Van Duinen dichtbij een tweede doelpunt toen hij een teenlengte op een lage voorzet van Dico Koppers tekort kwam.
De Haagse druk hield aan en in de 28e minuut leek de tweede treffer in de maak. Na een aanval via Vicento en Tjaronn Chery werd een inzet van Van Duinen door Bruno Martins Indi geblokkeerd. Mathijsen kon nog net hetzelfde doen op de rebound van Vicento.

Het tweede doelpunt kwam er toch toen de groen-gelen opnieuw de Rotterdamse verdediging onder druk zetten. Aaron Meijers speelde vervolgens Chery aan. Ex-ADO Den Haag-rechtsback Daryl Janmaat liep daarna de aanvaller omver, waarna scheidsrechter Richard Liesveld naar de strafschopstip wees. Aanvoerder Holla benutte in de 37e minuut de penalty.

Feyenoord kreeg in blessuretijd nog een grote kans toen Dico Koppers ineens stopte met de begeleiding van Ruben Schaken. De rechtsbuiten omspeelde doelman Gino Coutinho maar Vito Wormgoor voorkwam op de lijn de aansluitingstreffer.

Ook in de tweede helft konden de bezoekers amper een vuist maken. In niets leek de ploeg van Ronald Koeman op de dit seizoen luid bejubelde brigade. Wel kregen Pellè en ex-ADO Den Haag-middenvelder Lex Immers goede kopkansen maar van dichtbij verdween hun inzet naast het doel.

De Hagenaars bleven vrij makkelijk overeind en Tjaronn Chery had de voorsprong nog kunnen uitbreiden. Pas in het laatste kwartier toen Maurice Steijn Van Duinen naar de kant haalde en Feyenoord vormgever Ruud Vormer inbracht was er sprake van enige Rotterdamse druk. Maar de Hagenaars overleefden een nieuwe kopkans van Pellè en inzetten van Immers, Schaken en Jordy Clasie.

In blessuretijd kreeg Feyenoord nog de kans om het slechte spel enigszins te verbloemen. Na een schouderduwtje van Vito Wormgoor gaf scheidsrechter Richard Liesveld de Rotterdammers een strafschop, die door Pellè hopeloos werd gemist.

Door de zege maakt ADO Den Haag plotseling nog kans op de play-offs voor Europees voetbal. De Hagenaars staan nu negende en kunnen de nummer zeven en acht, FC Groningen en SC Heerenveen, nog inhalen. Een eerste vereiste is wel dat ADO Den Haag de laatste wedstrijd tegen PEC Zwolle winnend afsluit. De aanvang van het duel in Overijssel is om 14.30 uur.