Nieuwsarchief

09-03-13 AZ - ADO Den Haag 1-1

AZ ontving vanavond in het eigen AFAS Stadion het in vorm verkerende ADO Den Haag. In eigen huis wilden de Alkmaarders koste wat kost weer een goed resultaat boeken, aangezien de laatste overwinning in competitieverband dateert van 25 januari (VVV, 1-4, red.).

ADO Den Haag heeft zich na de zeperd bij PSV (7-0)  goed herpakt. Het is zelfs bezig aan een zeer goede reeks. De laatste vier duels werden niet verloren (3W, 1G). Bij de Haagse formatie stond er een debutant in de basis. Doelman Gino Coutinho ontbrak wegens een kuitblessure en zijn plek werd overgenomen door Martijn de Zwart.

Eerste helft
Het duel was vijf minuten onderweg toen AZ -topscorer Jozy Altidore (16 doelpunten, red.) een levensgrote kans kreeg. Hij sprintte op De Zwart af, maar schoot de leren knikker huizenhoog over. De manschappen van Steijn konden opgelucht ademhalen, maar waren gewaarschuwd.

Vijf minuten later was het wel raak, maar dan aan de andere kant. Mike van Duinen, die vorige week tegen Heracles tweemaal trefzeker was, reageerde voortreffelijk op een geweldige steekpass van Danny Holla en hij wipte de bal beheerst over Esteban heen. In de dertiende minuut kreeg AZ de kans om de score gelijk te trekken, maar De Zwart keerde de ietwat slappe inzet van Steven Berghuis, die overigens een sterke wedstrijd speelde. Een minuut later was het bijna zestig seconden muisstil in het AFAS Stadion, wegens het overlijden van een jonge AZ-fan (noodlottig ongeval, red.).

Coach Gertjan Verbeek riep zijn leger tot de orde en in de 23e minuut resulteerde dat in een vrije kopkans voor Roy Beerens, op aangeven van Altidore, maar zijn kopbal belandde ruim naast het doel. In de 25e minuut viel er voor de AZ-aanhang wel wat te juichen, want Viktor Elm schoot de bal knap in de kruising na een fraaie actie van Beerens. Na ruim een half uur was het opletten geblazen voor ADO. Tommie Beugelsdijk gleed weg en Elm had  de bal voor het inschieten, maar schoot de bal veel te zacht in. Met een 1-1 stand zochten beide ploegen de kleedkamer op.

Tweede helft
AZ kwam fel de kleedkamer uit. De tweede helft was ruim een kwartier onder weg toen Beerens de bal voortrok, maar de kopbal van Berghuis ging rakelings naast. ADO kreeg in de 68e minuut haar eerste grote kans. Tjaronn Chery gaf de bal aan Van Duinen, die de Alkmaarse defensie te snel af was. Met een bekeken stiftje wilde hij Esteban verschalken, maar de Costa Ricaanse sluitpost had hem door. De wedstrijd kon werkelijk alle kanten op, maar beide ploegen voetbalden een beetje afwachtend.

In de 71e minuut werd De Zwart aan het werk gezet. Met een fraaie save hield hij de uithaal van Berghuis uit zijn doel. Het laatste kwartier oefende AZ steeds meer druk uit op de club uit Den Haag, maar uiteindelijk moesten beide formaties genoegen nemen met een punt. Eindstand: 1-1.