Nieuwsarchief

08-12-12 ADO Den Haag - PEC Zwolle 1-1

ADO Den Haag blijft het moeilijk vinden om voor eigen publiek een imponerende indruk te maken. PEC Zwolle wist met succes een punt weg te sprokkelen uit de Residentie: 1-1.

Het zelfvertrouwen van ADO Den Haag was wat aangedaan in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. In de laatste vijf speelrondes werden slechts vier punten veroverd. Ook de statistiek dat de Hofstedelingen, die het in het restant van het kalenderjaar 2012 moeten stellen zonder de geschorste Tjaronn Chery, dit seizoen slechts één van hun zeven thuisduels wonnen bood weinig hoop. De Hagenezen kregen in de eerste vijftien speelrondes de meeste tegendoelpunten te verwerken (206), maar verdedigden qua efficiëntie goed met slechts 25 tegentreffers. Alleen Vitesse, FC Twente en FC Utrecht presteerden nog beter op het gebied van efficiëntie bij tegendoelpunten.

PEC Zwolle, dat al drie opeenvolgende competitiewedstrijden niet meer had verloren, pakte op vreemde bodem meer punten dan thuis. Negen van de dertien punten werden in uitduels behaald (W2, G3, V3). Na FC Groningen was PEC Zwolle in de eerste vijftien speelrondes op aanvallend gebied de minst efficiënte ploeg van de Eredivisie. Van de 136 doelpogingen belandden er slechts veertien in het netje. Van de eerdere zeven edities van ADO Den Haag - PEC Zwolle wonnen de bezoekers er slechts één. Dat was op zaterdag 20 september 1980. De Blauwvingers triomfeerden toen met 2-3.

ADO Den Haag begon gretig aan het duel met PEC Zwolle, maar dankzij de uitblinkende doelman Diederik Boer hield de promovendus zich staande in de beginperiode, die voorafging aan een minuut stilte voor de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Jens Toornstra leek ADO Den Haag op voorsprong te brengen, maar het doelpunt werd onterecht afgekeurd vanwege vermeend buitenspel. Dat was kort nadat PEC Zwolle aan de leiding was gekomen door een doelpunt van Rochdi Achenteh, die de bezoekers vanuit een vrije trap op voorsprong bracht in de Residentie: 0-1. Even was het de vraag wie het doelpunt maakte, want door een scrimmage was dat moeilijk te zien.

Na 65 minuten noteerde Toornstra de gelijkmaker: 1-1. Ditmaal werd het doelpunt van de 23-jarige middenvelder wel als geldig bestempeld. ADO Den Haag maakte het spel en verdiende een voorsprong in de Hofstad, maar PEC Zwolle werd telkens het gevaarlijkst. De equipe van coach Art Langeler koos de momenten goed uit en werd via Wiljan Pluim zelfs heel gevaarlijk. Scoren deed zowel ADO Den Haag als PEC Zwolle echter niet meer achter de duinen. De eindstand: 1-1.