Nieuwsarchief

17-02-12 Vooruitblikken met Geert den Ouden

“Vooruitblikken met” is een rubriek waarin een (oud)-speler, die heeft gevoetbald bij zowel ADO Den Haag als de aankomende tegenstander, wat over beide clubs vertelt en zijn mening en voorspelling geeft. In deze editie beschouwen we voor op ADO Den Haag - Excelsior en is het de beurt aan oud-spits van beide clubs Geert den Ouden.

Geert den Ouden werd op 24 juli 1976 geboren in Delft. De 1.93 meter lange spits maakte zijn debuut in het seizoen 1998/1999 namens Excelsior, op 22-jarige leeftijd. In drie seizoenen Eerste Divisie bij Excelsior kwam hij in 94 wedstrijden tot 33 doelpunten. Na zijn tijd in Rotterdam verhuisde Den Ouden naar het (inmiddels failliete) RBC Roosendaal. Onder de vleugels van Robert Maaskant kende Den Ouden een geweldig seizoen en scoorde hij 20 keer. RBC promoveerde en Geert maakte in zijn eerste seizoen in de Eredivisie negen goals. Na twee seizoenen Roosendaal vertrok hij naar Zweden om namens Djurgardens in 24 wedstrijden liefst 14 treffers te produceren. In het seizoen 2004/2005 kwam Den Ouden bij ADO Den Haag terecht. In twee seizoenen Eredivisie schoot Den Ouden 17 keer met scherp. Vanaf het seizoen 2006/2007 tot en met 2010 kwam Den Ouden uit voor achtereenvolgens; Willem II, opnieuw Excelsior, De Graafschap, Valletta (Malta) en de Dayton Dutch Lions (Amerika). Den Ouden kan als best omschreven worden als een killer voor de goal. Gezien zijn totale statistieken geheel terecht; 326 officiële duels en 117 goals.

Geert, hoe gaat het met je?
Ik heb het heel druk, maar het gaat hartstikke goed.

Wat doe je tegenwoordig?
Ik kom net van het ABN Amro toernooi. De laatste tijd heb ik het echt heel druk met verschillende werkzaamheden. Ik verhuur o.a. appartementen en daarnaast werk ik ook veel als analist voor Eredivisie Live en andere media. Er schuilt geen trainer in mij en ik vind het werken voor Eredivisie Live super leuk om te doen. Wedstrijden kijken als combinatie tussen werk en ontspanning, ideaal.

Wat is je mooiste moment bij ADO Den Haag en Excelsior?
Bij Excelsior was het jaar in de Eredivisie voor mij persoonlijk een super jaar. Ik scoorde 12 keer. Helaas was het niet genoeg en degradeerde Excelsior.Bij ADO Den Haag was het niet altijd makkelijk, maar lukte het ons toch om twee keer in de Eredivisie te blijven. Ons enige doel was overleven en dat is ons gelukt. Qua prestatie was dat een hoogtepunt. Verder heb ik een geweldige tijd bij ADO Den Haag gehad. Het was onderling heel gezellig. Ik heb nog een goede band met veel oud-teamgenoten van toen; o.a. Youssef El-Akchoaui, Tommie van der Leegte, Sjaak Polak, Daniel Rijaard en assistent-trainer Lex Schoenmaker. Bijna al die jongens waren er anderhalf jaar geleden bij mijn afscheidswedstrijd ook, dat gaf een fijn gevoel. Laatst waren we eigenlijk allemaal ook nog bij de begrafenis van Didi Vathauer. Dat soort dingen geven aan dat wij destijds een hele hechte groep waren.

Wie is de beste speler waar je mee hebt samen gespeeld bij zowel ADO Den Haag als Excelsior?
Zonder twijfel Tommie van der Leegte. Die deed alles zo gemakkelijk. Bij Excelsior was dat keeper Carlo L'Ami. Tegenwoordig is hij keeperstrainer bij Ajax. Zijn gedrevenheid heeft veel indruk om mij gemaakt. Een geweldige keeper, waar ik veel van heb geleerd.

Wat is het leukste spreekkoor wat je ooit over jouw persoon hebt gehoord?
Toen wij met Willem II naar ADO Den Haag moesten werd er rond kerst altijd gezongen: "Jingle bells, Jingle bells, iedereen kan voetballen behalve Willem II." Ik heb daar mijn eigen versie van gemaakt. Tijdens trainingen met Willem II trainden wij naast de gevangenis. Elke keer werden we uitgescholden door een aantal gevangenen. Totdat ik tijdens de training rond kerst om een momentje stilte vroeg en terug ging zingen naar die gevangen: "Jingle bells, jingle bells, iedereen is vrij, behalve jullie twee." Dat was natuurlijk een leuk moment, iedereen lachen.

Terug naar de actualiteit. Wat vind je van het huidige ADO Den Haag?
ADO Den Haag doet het prima. Het vorige seizen is moeilijk te evenaren. De mensen verwachten meer, maar het was echt een uitschieter. Ik geloof wel dat ADO Den Haag langzaam kan toegroeien naar de status van een stabiele subtopper. Dat heeft tijd nodig.

Jij was zelf ook een oud-spits. Hoe doet John Verhoek het volgens jou?
Ik vind dat John Verhoek het prima doet. Ik heb nog niet heel veel van hem gezien. John is meer een tweede spits. Geen echte afmaker. En dat geeft helemaal niks. Hij heeft meer kwaliteiten dan een spits. John is sterk als aanspeelpunt en meer als een schaduwspits. Hij kan heel goed meevoetballen. Een echte killer, dat heb je in je of niet. Je kan wel trainen op afwerken. En dan bedoel ik niet alles in de kruising schieten, maar meer met beleid. Alles op doel schieten uit elke stand. En in het positie kiezen kan hij ook nog leren. Dat komt allemaal wel. Wellicht dat hij in de toekomst meer gaat scoren, maar een échte spits vind ik hem niet.

Wat zijn de sterke punten van Excelsior?
Excelsior heeft veel jonge spelers. Lekker frivool. Af en toe combineert Excelsior heel goed. Maar door de onervarenheid is het vaak alles of niets. ADO Den Haag moet van haar eigen kracht uit gaan en niet naar Excelsior kijken.

Waar eindigen ADO Den Haag en Excelsior dit seizoen?
Ik denk dat ADO Den Haag rond plaats 10 eindigt en Excelsior op plaats 17 of 18. Ik denk dat het tussen Excelsior en De Graafschap gaat. Maar daar is niets zinnigs over te zeggen. Dat kan nog alle kanten op.

Wat is jouw voorspelling voor zaterdag?
2-0 voor ADO Den Haag. Ik zit zelf bij De Graafschap - VVV-Venlo als analist voor Eredivisie Live. Ik ga zeker de samenvatting bekijken.