Nieuwsarchief

06-02-12 Openbare aanklager start procedure

De openbare aanklager is een procedure gestart tegen de KNVB, tegen Gijs de Jong (manager competitiezaken van de voetbalbond) en tegen scheidsrechter Pieter Vink die zaterdagmorgen weigerde om ADO Den Haag-AZ direct af te gelasten.

De aanklager gaat onderzoeken hoe het mogelijk is dat de bond afgelopen vrijdag - terwijl de ANWB weerwaarschuwing 'Code Oranje' had afgekondigd en zowel het auto- als treinverkeer in Nederland totaal tot stilstand was gekomen - SC Heerenveen toch heeft gedwongen de wedstrijd tegen Roda JC doorgang te laten vinden. Hierdoor heeft de bond, althans zo wordt nu onderzocht, het leven en de gezondheid van duizenden mensen in gevaar gebracht.

Ook stelt de aanklager een onderzoek in naar scheidsrechter Pieter Vink die zaterdagmorgen weigerde om - toen al - ADO Den Haag-AZ af te gelasten, terwijl het op dat moment bij iedereen met een gezond verstand al lang duidelijk was, dat niet alleen het speelveld niet bespeelbaar was, maar ook dat alle aan- en afvoerwegen rond het Kyocera Stadion niet of nauwelijks bereikbaar waren. Bovendien was er ook voor zaterdagavond een weerswaarschuwing afgegeven.

Door het handelen van Vink, aldus de openbare aanklager, zijn zowel ADO Den Haag als ook AZ gedwongen om vele duizenden euro's aan onnodige kosten te maken. Tevens heeft hij met zijn foutieve oordeel voor veel niet-materieel leed gezorgd bij de fans van beide ploegen, die hij de gehele zaterdag geestelijk leed heeft toegebracht. Fans van beide teams hebben urenlang geleden onder Vink's besluit nog niet af te gelasten, doordat zij dreigden te moeten kiezen tussen hun gezond verstand (thuisblijven) en hun clubliefde (het bezoeken van de wedstrijden). Het juiste besluit van Kevin Blom om de ontmoeting toch af te gelasten, kwam voor velen die al onderweg waren, te laat.

Het handelen van Gijs de Jong, manager competitiezaken van de KNVB, wordt speciaal onderzocht. De Jong wordt vooral aangerekend dat hij afgelopen weekend tegenover de media de volgende uitlating heeft gedaan:  "Daarbij komt dat de speeldagenkalender zoals bekend weinig ruimte voor inhaalwedstrijden kent, zeker niet in een toernooijaar en met veel Europese deelnemers. De afgelaste wedstrijd De Graafschap - FC Twente kunnen wij bijvoorbeeld pas in maart inlopen. Dit betekent dat de stand meer dan een maand scheefloopt. Wat ons betreft een onwenselijke situatie."

De aanklager rekent De Jong een tweetal zaken aan. Niet alleen blijkt hij - als verantwoordelijke man - in het speelschema (net als bijvoorbeeld instanties als de NS en Pro Rail) geen rekening met extreme weersituaties te hebben gehouden. En ook geeft hij aan een bijzaak als het 'scheeflopen van de competitie' belangrijker te vinden, dan het leven en gezondheid van duizenden mensen.

De openbare aanklager wil proberen de zaak tegen zowel de KNVB, De Jong als ook Vink al binnen enkele dagen af te ronden. Hij vreest dat de KNVB niets van het afgelopen weekend heeft geleerd en dat het komende weekend opnieuw soortgelijke levensgevaarlijke situaties zullen ontstaan. Tevens leeft de angst bij de aanklager dat - mocht komend weekend de Elfstedentocht verreden worden - de bond niet uit zichzelf tot afgelasting zal besluiten. Dit zal, aldus de aanklager, opnieuw gaan leiden tot enorme financiële verliezen voor alle BVO's.

Elf