Nieuwsarchief

30-11-11 Vooruitblikken met: Marcel Koning

“Vooruitblikken met” is een rubriek waar een oud-speler, die heeft gevoetbald bij zowel ADO Den Haag als de aankomende tegenstander, wat over beide clubs vertelt en zijn mening en voorspelling geeft over de wedstrijd. In deze editie beschouwen we voor op ADO Den Haag - NAC Breda en is het de beurt aan Marcel Koning.

De in Den Haag geboren Koning doorliep met succes de jeugdopleiding van ADO Den Haag en maakte al op 18-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal, destijds spelend in de Eerste Divisie. De van origine centrale middenvelder zou 92 wedstrijden (21 doelpunten) uitkomen voor de club achter de duinen. In de zomer van 1993 vertrok hij naar het in de Eredivisie spelende N.E.C.. In maar liefst 7 seizoenen bij de Gelderlanders kwam hij tot 154 competitieduels (9 goals). In de zomer van 2003 tekende hij voor 3 jaar bij NAC Breda. Zijn verblijf bij NAC werd gekenmerkt door zware blessures. Hij speelde slechts 19 wedstrijden (1 doelpunt) voor NAC.

In 2005 ging Koning twee seizoenen lang bij eersteklasser HBS voetballen. Daarna gaf hij de brui aan het spelen van selectie voetbal en ging in een vrienden team (HBS 6) voetballen. Wel maakte hij werk van zijn carrière als oefenmeester en haalde hij zijn trainerspapieren. In 2010 begon hij als jeugdtrainer bij ADO Den Haag. En met succes. Met het elftal onder 20 jaar werd hij kampioen van de tweede klasse. Dit seizoen is Marcel trainer van de A1 (onder 19) en heeft hij de taak het team terug te brengen naar de Eredivisie, waar het vorig seizoen uit degradeerde. Tot nu toe (na 10 wedstrijden; 9x winst, 1x verlies) gaat het voortvarend met het hoogste elftal uit de jeugdopleiding en deelt het de koppositie met FC Zwolle A1 en zal het samen met Vitesse/AGOVV gaan strijden om de titel.

Marcel jij bent tegenwoordig jeugdtrainer bij ADO Den Haag. De club waar het voor jou allemaal begon. Bevalt het leven als trainer een beetje?
Het is heel leuk om met jonge talenten te werken die allemaal graag willen.

Zijn er al voetballers in het eerste elftal die jij in je korte tijd als jeugdtrainer hebt meegemaakt? Zonder erg op de zaken vooruit te lopen, zijn er op dit moment spelers in de jeugdopleiding waarvan jij denkt dat die het gaan maken?
Mike van Duinen en Stanley Elbers hebben onder mij getraind. Er zit absoluut talent in onze opleiding, alleen zeg ik er geen namen bij, haha.

Hoe doet het eerste elftal van ADO Den Haag het dit seizoen naar jouw mening?
Het is altijd lastig na zo'n fantastisch seizoen als het vorige. Ze zullen nu voor de winterstop wel punten moeten pakken.

Jij speelde in je carrière het langst voor NEC. Gaat je hard nog sneller kloppen als jij ''NEC'' hoort?
Toen ik daar speelde was NEC een mooie club. Fantastische mensen die daar werkten en een echte vriendenploeg. Dat maak je tegenwoordig niet zo veel meer mee, denk ik.

Marcel, je hebt bij beide clubs gevoetbald. Zijn ADO Den Haag en NAC Breda met elkaar te vergelijken?
NAC is denk wel te vergelijken met ADO, het zijn allebei clubs van het volk.

Wat was als voetballer van NEC vervelender: naar Breda voor een avondje NAC of naar de Residentie voor een middagje Den Haag?
In mijn tijd als speler speelde ADO veelal in de Eerste Divisie, dus toen was NAC een moeilijkere tegenstander. Ik denk dat ADO nu beter is dan NAC.

Wie is de beste speler bij zowel ADO Den Haag als NAC Breda waar je ooit mee in een elftal hebt gevoetbald?
Bij ADO Cor Lems en bij NAC Igor Korneev.

Jij was als speler populair bij het publiek. Wat is het meest originele en leukste spreekkoor/aanmoediging over jou persoon die je in al die jaren hebt gehoord?
Dat was toch bij ADO Den Haag. Ze riepen dan: "Er is maar 1 Haagse Koning."

In 3 jaar tijd bij NAC ben je maar weinig aan spelen toegekomen. Heb je desondanks wel een goed beeld van de club? Hoe was jouw tijd daar?
Ik ben daar begonnen met een blessure, daarna een aantal wedstrijden gespeeld. Na 3 seizoenen besloten om te stoppen met betaald voetbal in Breda vanwege slijtage aan mijn heupen. Al met al een moeilijke keuze en periode voor mij geweest.

Ondanks "maar" 19 wedstrijden bij NAC kom je op YouTube voor in het filmpje van de destijds bij Ajax spelende Zlatan Ibrahimovic, waarin de Zweed jou en in totaal vijf spelers van NAC dolt en passeert en uiteindelijk scoort. Zonder twijfel een wereldgoal. Ben jij trots op het feit dat je daar in voor komt? Of is er eerder enige schaamte?
Haha, daar word ik vaak aan herinnerd door mijn spelers. Ik vind het wel grappig, want anders zouden de meeste niet eens weten waar ik speelde in die tijd.

Wat zijn volgens jou de zwakke en sterke punten van het huidige NAC Breda? En welke spelers verdienen speciale aandacht?
De sterkte van NAC vind ik toch wel Robert Schilder en Anthony Lurling, waar ik trouwens zelf nog mee heb gespeeld haha. Ze komen er vaak snel uit in de omschakeling, dat is denk ik hun grootste kracht.

Tot slot, wat is je voorspelling en voor wie ben jij zaterdag?
Uiteraard voor ADO Den Haag natuurlijk. Ik denk een gelijkspel.

Bron:www.adodenhaag.nl