Nieuwsarchief

30-07-11 Maurice Steijn: gelijkwaardig aan Omonia

Druk gebarend en continue aanwijzingen gevend aan zijn spelers, zo stond trainer Maurice Steijn langs de lijn in de Cypriotisch hoofdstad Nicosia. Het mocht niet baten, ADO Den Haag werd door de twintigvoudig kampioen van Cyprus op de pijnbank gelegd en verloor met 3-0. Een langer verblijf in de Europa League gaat een zware opgave worden komende donderdag in het Kyocera stadion.

Tekst: Glenn Duijzer
Foto's: Philip Bras

ADO Den Haag heeft op een harde manier kennis gemaakt met Europees voetbal. Vorige week vrijdag was Omonia al bekeken in haar eerste wedstrijd van het seizoen tegen het Italiaanse Catania. De Cyprioten verloren met 1-2, maar hadden toch een klein beetje zout in de Haagse ogen gestrooid. In tegenstelling tot de oefenwedstrijd bleken de middenvelders van Omonia toch dichter bij elkaar te spelen. Een kleine verrassing voor Maurice Steijn en zijn staf. De andere verrassing moet zijn eigen ploeg zijn geweest. Lag het aan de temperatuur, de onbekende kracht van Omonia of de entourage, want de Haagse spelers liepen met lood in de schoenen. Na afloop sprak Haaglandenvoetbal met de Haagse trainer Maurice Steijn.

Maurice, wat vond je van de wedstrijd?
,,Pittig. Ja dat is denk het juiste woord; pittig! Maar ik vind wel, dat wij ons zelf te kort hebben gedaan. Als ploeg hebben we niet gevoetbald naar onze mogelijkheden."

Het weer was vooraf bekend, heeft dat jullie toch overvallen?
,,Dat het zwaar zou worden was vooraf bekend, zeker het weer. Dat mag niet als het probleem worden aangedragen. We hebben de eerste helft niet slecht gespeeld. Zoals afgesproken, speelden we zeker achterin compact. We hebben in balbezit te weinig gedaan. Hierdoor kwamen we gewoon niet in ons spel."

Was dat niet mede de verdienste van Omonia? ADO werd redelijk kort op de huid gezetten.
,,Zij zaten er zeker kort op, maar dan nog moeten wij steeds in staat zijn om goed te kunnen voetballen."

Waren de spelers van ADO Den Haag mede onder de indruk van de entourage?
,,Nee dat denk ik niet. Dit is Europees voetbal, dan moet je ook kunnen presteren in een vol en hectisch stadion. Omonia speelde om te winnen, hard maar ook gemeen als het moest. Ik denk dat we daar nog wel wat van kunnen leren om Europees te spelen zoals Omonia liet zien. Het is alleen jammer dat je met 3-0 verliest. Wordt het 1-0 of 2-0, dan biedt dat toch meer mogelijkheden voor de return."

Een Haagse treffer had ook gunstig geweest voor de wedstrijd van komende donderdag.
,,Op zeker. Ondanks dat we slecht gespeeld hebben, kregen we nog wel enkele mogelijkheden. Maar we waren vandaag niet in staat om die bal goed te raken."

Net zoals in Tauras werd de score geopend door de tegenstander via een strafschop. Vanaf de tribune leek het zwaar gestraft. Hoe heb jij dat kunnen zien vanaf jouw positie?
,,Ik kon vanuit de dug-out niet goed zien of het terecht was of niet. Kum maakt de schouderduw in de zestien, Efrem gaat slim naar de grond. Dat kan gebeuren. Bij de tweede treffer laat Coutinho die bal los, waardoor die simpel kon worden binnen getikt. Maar ik vond dat we in die situatie daarvoor al niet goed zaten. Bij de laatste bal wordt er slecht ingespeeld, waardoor ze van dertig meter mochten aanleggen. Bij die laatste twee treffers zagen wij er niet goed uit!"

Er is eigenlijk over iedere tegentreffer wel wat te zeggen.
,,Daarom ben ik ook zo teleurgesteld, omdat we zelf hier niets tegenover hebben kunnen zetten. We geven zelf die doelpunten weg en creëren weinig tot niets. Immers had nog een aardig schot in de laatste seconden en kwam net iets te kort bij die voorzet van Verhoek."

Is het nu afgelopen of gaan we de grote wederopstanding van ADO Den Haag meemaken?
,,Het is nu twintig minuten na de wedstrijd, daar heb ik nu nog niet aan gedacht. Ik denk dat we vanaf vrijdag gaan proberen om die hoofdjes leeg te krijgen. We gingen met een goed gevoel deze wedstrijd in en dan krijgen we zo'n draai om de oren. Die moeten we eerst gaan verwerken voordat we ons vizier weer op donderdag gaan richten. Maar ik blijf erbij dat we gewoon gelijkwaardig aan Omonia kunnen zijn. Als we ons eigen spel maar kunnen spelen.

Gezien de prestatie van de spelers, ga nog veranderingen doorvoeren voor de return?
,,Daar is het nu te vroeg voor om daaraan te denken. Eerst morgen maar bekijken of iedereen goed de wedstrijd door is gekomen. Ze hebben hier en daar nogal wat tikjes gehad en we hebben natuurlijk twee gele kaarten gekregen."

© Haaglandenvoetbal.nl (TR Media)