Nieuwsarchief

29-08-12 Voorbeschouwing ADO DH

ADO Den Haag speelt vrijdagavond haar vierde competitiewedstrijd van het seizoen. Na de gelijke spelen tegen Vitesse en RKC Waalwijk en de zege op VVV-Venlo (2-4) treedt de ongeslagen ploeg van trainer Maurice Steijn aan tegen FC Groningen. Bij een Haagse driepunter staat ADO Den Haag in ieder geval voor één dag op de tweede plaats in de Eredvisie. De aftrap in het Kyocera stadion is vrijdag om 20:00 uur.

Tegenstander FC Groningen kende een matige start van het seizoen. Ingecalculeerd waren hoogstwaarschijnlijk de nederlagen tegen FC Twente en PSV, maar in eigen huis gelijk spelen tegen Willem II (1-1) was toch een fikse tegenvaller.

Nieuwe trainer Robert Maaskant heeft dus nog werk aan de winkel. Naast een nieuwe trainer kwamen er ook vijf nieuwe basisspelers naar het hoge Noorden; aanvallende middenvelder Michael de Leeuw, rechtsback Stefano Magnasco, centrale middenvelder Paco van Moorsel, buitenspeler Mitchell Schet en spits Genero Zeefuik. Grootste verlies is zonder twijfel Dusan Tadic. De Serviër was de afgelopen seizoenen verantwoordelijk voor vele assists en doelpunten.

Trainer Maurice Steijn wil vol voor de winst gaan tegen FC Groningen: "Wij willen elke wedstrijd voor de winst gaan. Of het nu VVV of Vitesse uit is of FC Groningen thuis. De ene keer lukt dat beter dan de andere. We hebben een bepaalde manier van voetbal, een visie en altijd de doelstelling om te winnen. En dat zullen we vrijdag weer doen tegen FC Groningen", aldus Steijn eerder deze week tegenover Haaglanden Voetbal. Momenteel staat ADO Den Haag in het linkerrijtje. "Dat is mooi. Afgelopen winterstop stonden we op de negende plaats, net zoals het seizoen ervoor. Alleen eindigden we toen zevende en afgelopen seizoen als 15e. We weten waardoor dat kwam en dat gaat ons niet meer gebeuren!"

Scheidsrechter Eric Braamhaar is door de KNVB aangewezen het duel tussen ADO Den Haag en FC Groningen in goede banen te leiden. De arbiter wordt geflankeerd door assistenten Coen Droste en Jac Schenkels. Tom Koekoek is de vierde official.

Historie
De competitiewedstrijd ADO Den Haag – FC Groningen werd in het verleden 21 keer eerder gespeeld. De thuisploeg won zeven duels, terwijl de Groningers acht keer wisten te winnen. Zes ontmoetingen eindigden onbeslist.

Vorig seizoen won ADO Den Haag in het thuisduel met 3-0 van FC Groningen. Kenneth Omeruo, Ebi Smolarek en Charlton Vicento verzorgden de Haagse productie.

De grootste competitiezege werd op 12 maart 1972 geboekt. Het toenmalige FC Den Haag versloeg de “FC uit het hoge Noorden” met 5-0. Opvallend was dat 0-0 de ruststand was. Na de thee kregen Wytze Couperus (2) en Sjaak Roggeveen (3) het op de heupen. Die dag in het Zuiderpark Stadion stonden o.a. ook Dick Advocaat, Harald Berg, Hans van Eeden, Harry Hestad, Aad Kila, Joop Korevaar, Aad Mansveld, Paul Roodnat, Ton Thie, Thijs Wijngaarde en Piet de Zoete op het veld.

Eén van de meest opmerkelijke ontmoetingen in Den Haag tegen de groen witten vond in het seizoen 2010/2011 plaats. In de finale van de play-offs om Europees voetbal won ADO Den Haag met maar liefst 5-1 in het Kyocera stadion van de Groningers.

In een knotsgekke return won FC Groningen ook met 5-1, waarna in de verlenging niet meer werd gescoord. ADO Den Haag bleek in de strafschoppenserie de bovenliggende partij, met het bekende resultaat; Europees voetbal!

O.a. Raymond Atteveld, Roy Beukenkamp, Danny Buijs, Yuri Cornelisse, Ali Boussaboun, Leonardo Dos Santos Silva, Berry Powel en Gabor Torma droegen in het verleden zowel het shirt van ADO Den Haag als dat van FC Groningen.