Nieuwsarchief

29-01-15 Voorbeschouwing Feyenoord - ADO Den Haag

ADO Den Haag staat na de ongelukkige verliespartij tegen Go Ahead Eagles nog altijd op een veilige vijftiende plaats. Wel is het de hoogste tijd om punten te gaan pakken, want de voorsprong op nacompetitieplaats 16 is maar één punt.

Trainer Henk Fraser gaat dit weekend op bezoek bij de club waar hij als voetballer zijn hoogtijdagen beleefde. De aftrap van het duel tegen Feyenoord is zondagmiddag om 12:30 uur in De Kuip.

Feyenoord speelt de laatste tijd misschien wel het beste en mooiste voetbal in de Eredivisie. Opvallend is dat de Rotterdammers dan toch al 14 punten achter staan op koploper PSV en op de ranglijst pas terug te vinden zijn op plaats drie. Grootste reden hiervan; het missen van kansen. Ook vorig weekend was de ploeg van trainer Fred Rutten veel beter dan Ajax, maar vergat het te winnen in Amsterdam. Meerdere opgelegde kansen werden gemist. De discussie over de spitspositie blijft doorgaan: Colin Kazim-Richards is een uitstekend aanspeelpunt, laat Feyenoord beter voetballen, maar mist te veel mogelijkheden.

Veruit de sterkste linie is het Rotterdamse middenveld. Aanvoerder Jordy Clasie is al het hele seizoen de beste middenvelder van de Eredivisie en speelt uitstekend samen met Karim el Ahmadi en Lex Immers. Het trio vult elkaar uitstekend aan. Rechtsbuiten, oud ADO Den Haag speler en wekelijkse uitblinker Jens Toornstra versterkt het middenveld vaak waardoor de tegenstander met regelmaat een mannetje tekort komt. Vooral het felle afjagen, de tomeloze inzet, het vele lopen en het uitstekende positiespel maken het Rotterdamse middenveld ijzersterk. Ook achterin staat het als een huis. Feyenoord kreeg pas 16 doelpunten tegen en hield al tien keer de nul.

Toch gloort er hoop voor de ooievaars. De wedstrijden die Feyenoord wint, worden vaak met heel veel moeite gewonnen. Het lukt vaak niet de verhoudingen in doelpunten om te zetten. En De Kuip bleek dit seizoen geen onneembare vesting. FC Utrecht en Willem II vertrokken al met een zege. Het eerdere duel van ADO Den Haag tegen Feyenoord biedt ook aanknopingspunten, want beide teams leken een tijdlang op 0-0 af te stevenen. Spits Mitchell te Vrede gooide met een kopbal helaas in de allerlaatste minuten roet in het eten voor het thuispubliek.

Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer is door de KNVB aangesteld het duel Feyenoord - ADO Den Haag in goede banen te leiden. De arbiter wordt geassisteerd door Hans Olde Olthof en Joost van Zuijlen. Vierde official is Jeroen Manschot.

Historie
ADO Den Haag ging in competitieverband 57 keer eerder op bezoek bij Feyenoord. De Rotterdammers waren 38 keer baas in eigen huis, negen keer werd het gelijk en tien duels werden gewonnen door de ooievaars.

Vorig seizoen werd het 4-2. Voor de thuisclub was Graziano Pellè drie keer trefzeker en scoorde Bruno Martins Indi. Voor de bezoekers maakte Ricky van Haaren een doelpunt en maakte Feyenoord middenvelder Jordy Clasie een eigen goal.

Het seizoen daarvoor werd het 3-2 voor de Rotterdammers. Het duel ging gelijk op. Feyenoord kwam wel twee keer op voorsprong door treffers van Graziano Pellè en Lex Immers (strafschop). Die achterstand werd twee keer te niet gedaan door Mike van Duinen en Danny Holla (penalty). Vier minuten voor tijd maakte Tjaronn Chery per ongeluk een eigen doelpunt, waardoor Feyenoord alsnog de drie punten in huis hield. Bruno Martins Indi en Tommie Beugelsdijk ontvingen een rode kaart.

De laatste zege van ADO Den Haag in De Kuip dateert uit het seizoen 2011/2012. Steijn en zijn mannen boekten een knappe 0-3 zege. Tjaronn Chery en John en Wesley Verhoek waren de doelpuntenmakers.

In het seizoen 2004/2005 kwamen Feyenoord en ADO Den Haag elkaar tegen op de laatste speeldag. Het werd 6-3 voor Feyenoord. Bart Goor, Shinji Ono, Salomon Kalou en Dirk Kuyt hielpen de thuisploeg aan een 4-0 voorsprong. Vervolgens brachten Sjaak Polak, Cedric van der Gun en Geert den Ouden de bezoekers terug tot 4-3. Het was echter Kuyt die met nog twee treffers de 6-3 eindstand op het scorebord bracht.

O.a. Ali Boussaboun, Pascal Bosschaart, Danny Buijs, Romeo Castelen, Timothy Derijck, Edwin de Graaf, Guus Haak, Joonas Kolkka, Harry van der Laan, Gyon Fernandez, Daryl Janmaat, Henk van Leeuwen, Aad Mansveld, Michael Mols, Tomasz Rzasa, Lex Schoenmaker, Gill Swerts, Tininho, Jens Toornstra, Wesley Verhoek, Lex Immers en Harry Vos droegen als speler zowel het shirt van ADO Den Haag als dat van Feyenoord.

Tekst: Frank Post, www.adodenhaag.nl