Nieuwsarchief

27-03-13 Vooruitblikken met: Virgilio Teixeira

Vooruitblikken met is een rubriek waarin een (oud)-speler, die heeft gevoetbald bij zowel ADO Den Haag als de aankomende tegenstander, iets over beide clubs vertelt en zijn mening en voorspelling geeft over de wedstrijd. In deze editie beschouwen we voor op RKC Waalwijk - ADO Den Haag en is het de beurt aan Virgilio Teixeira.

Virgilio Teixeira (Den Haag, 11-08-1973) begon pas op 12-jarige leeftijd met voetballen in clubverband. Via familie kwam hij terecht bij de Haagse amateurclub GDS (nu SV Erasmus, samen gegaan met VVP). Daarvoor speelde hij het spelletje vooral op straat en op school. Teixeira bleek talentvol want hij werd op 16-jarige leeftijd naar de jeugdopleiding van ADO Den Haag gehaald. Daar doorliep hij met succes het A1-elftal en kwam het jaar daarop in het tweede elftal terecht. De Haagse verdediger met Portugese roots debuteerde in het betaalde voetbal in het seizoen 1992/93 namens ADO Den Haag, vervolgens speelde hij zes jaar in de hoofdmacht alvorens hij voor in 1998 vertrok naar eredivisionist RKC Waalwijk. In juli 2007 keerde Teixeira terug naar ADO Den Haag, alwaar hij een verbintenis voor twee jaar tekende. In de zomer van 2009 vertok hij samen met Rick Hoogendorp naar de amateurs van SVV Scheveningen, waar hij nog een seizoen heeft gevoetbald. In totaal speelde Teixeira 162 competitiewedstrijden (vier goals) voor ADO Den Haag. Het toeval wil dat hij ook voor RKC Waalwijk 162 competitieduels speelde en vier keer het net vond.

Wat doe je tegenwoordig?
Ik werk momenteel als spelersmakelaar voor Harm Jan en Frank Schouten. Ik ben er pas mee begonnen en begeleid nu een aantal spelers. Heel leuk om te doen. Verder ben ik bezig mijn trainerscursus.

Wil je in een latere fase van je leven nog terug keren in de voetballerij in een andere functie?
Ik heb wel de intentie om in het voetbal werkzaam te blijven. Het is gewoon een hele mooie wereld om in te werken. Wat ik in de toekomst ga doen, zien we dan wel weer.

Hoe kijk je terug op jouw tijd bij RKC Waalwijk?
Ik kijk terug op een hele mooie tijd met Martin Jol als trainer. We haalden net geen Europees voetbal, maar we draaiden echt heel goed. RKC is een hele warme familieclub. Niet voor niets slagen spelers bij RKC, die elders een deukje hebben opgelopen. Spelers voelen bij RKC het vertrouwen en er is weinig druk. Een ideale plek om je als voetballer in alle rust te ontwikkelen en de zwakkere punten in je spel te verbeteren.

Voor mij persoonlijk was het een wereld tijd alleen het laatste jaar was wat minder. De sfeer was veel minder en we degradeerden helaas.

Na de degradatie ging je terug naar ADO Den Haag. Hoe kijk je terug op de tijd bij de club waar het voor jou allemaal begonnen is?
Ik ben natuurlijk geboren en getogen in Den Haag. In het eerste jaar dat ik terugkeerde speelde ik haast alles, het tweede jaar werd heel veel minder en speelde ik maar een wedstrijd. Dat is niet wat ik er van had verwacht. Helaas is het zo gelopen. Soms kom je mensen tegen die het niet in je zien zitten. Zo gaat dat nou eenmaal in de voetbalwereld.

Ik heb na dat laatste jaar een tijd niets meer van het voetbal willen weten. Na verloop van tijd ga je alles weer volgen en kom je weer terug in het wereldje. Ik ben niet in een zwart gat gevallen, want ik ging vrij snel weer voor een sportmerk werken.

Voor de jongere lezers: wat voor voetballer was jij?
Ik was een harde verdediger. Ik vond mijzelf niet heel gemeen, al kunnen andere daar best anders over denken. Het heeft ook met je imago te maken.

Als je lang haar hebt dan denken mensen al gauw anders, maar het viel allemaal wel mee. Ik was niet een verdediger die de opbouw regelde. Ik speelde heel taakbewust. Ik deed gewoon wat ik moest doen, ook al kon ik ook aardig mee voetballen.

Welke huidige speler van ADO Den Haag of RKC Waalwijk kun je het best met jou vergelijken?
Dat vind ik moeilijk, maar Tommie Beugelsdijk komt dichtbij. Hij heeft dat meedogenloze, wat ik ook had. Al heeft hij nog meer power. Van dat soort spelers kan ik echt genieten.

Wat waren jou beste tegenstanders?
Dat is moeilijk. Je kan zelf soms ook een slechte dag hebben waardoor jouw tegenstander uitblinkt. Maar Zlatan Ibrahimovic en Ruud van Nistelrooij staken er bovenuit.

Wat is het mooiste aanmoediging/spreekkoor die je ooit over jouw persoon hebt gehoord of gezien?
Ik was niet een hele populaire speler. Het verschil tussen de supporters van ADO Den Haag en RKC Waalwijk is groot. Bij RKC zijn de fans wat gemoedelijker, bij ADO Den Haag stond er veel druk op. Daar genoot ik van. Ik kan er niet speciaal een aanmoediging uit halen, maar ik heb vooral genoten van de sfeer bij wedstrijd tegen FC Barcelona, die we destijds in de voorbereiding van het seizoen speelden in het Zuiderpark. Ik heb het zelf een keer mogen meemaken. Echt geweldig. We wonnen dat jaar, door een doelpunt van Maurice Steijn (huidige trainer). Sta je ineens tegen gasten als Figo en Hristo Stoichkov, een geweldige ervaring.

Hoe vind je dat ADO Den Haag en RKC Waalwijk het doen dit seizoen?
ADO Den Haag doet het geweldig, met het materiaal waar ze over beschikken. Het zou al geweldig zijn als ze de play-offs gaan halen.
RKC is goed begonnen en heeft in het begin van het seizoen veel punten gepakt. De laatste maanden zijn ze ver teruggezakt. Ik denk dat ze met veel kunst en vliegwerk net boven de nacompetitie plaatsen eindigen. Maar het wordt een hele klus.

Wat is zondag het gevaar van RKC Waalwijk?
RKC speelt zonder veel druk van de achterban, al zal dat nu toch iets anders zijn omdat ze zo laag staan. En ze beschikken met Teddy Chevalier en Florian Jozefzoon over twee gevaarlijke aanvallers. Toch denk ik dat ADO Den Haag daar met 2-1 wint.