Nieuwsarchief

26-05-11 ADO speelt Groningen zoek

Een ticket voor de voorronde van de Europa League ligt voor ADO Den Haag binnen handbereik. De ploeg won overtuigend met 5-1 van FC Groningen en lijkt zich nauwelijks druk te hoeven maken om de return in Groningen zondag. Jens Toornstra was de meest gevierde man bij de thuisploeg.

ADO Den Haag-coach John van den Brom kon niet beschikken over Dmitri Bulykin en Charlton Vicento zodat Lex Immers in de spits begon. Bij FC Groningen ontbrak Danny Holla vanwege een blessure zodat Tom Hiariej naar het middenveld doorschoof en Maikel Kieftenbeld als rechtsback aan de aftrap stond.

Terwijl de regen met bakken neerstortte op het Kyocera Stadion opende de thuisploeg op de voor hen karakteristieke wijze de wedstrijd. Met veel energie werd het doel van Luciano opgezocht en dat resulteerde al snel in een schietkans voor Frantisek Kubik. Met meer geluk dan wijsheid wist de Groningen-goalie een doelpunt te voorkomen.

Na negen minuten besloot Pieter Vink de wedstrijd stil te leggen. De lichtmasten weigerden dienst en dat diende eerst opgelost te worden. De technische dienst had het euvel snel verholpen. ADO trok zich er niets van aan en bleef meester op het veld. Nadat Wesley Verhoek nog had overgeschoten, kreeg FC Groningen zijn eerste mogelijkheid na twintig minuten.

Thomas Enevoldsen stuitte echter op een prima Gino Coutinho. Uit de tegenstoot pakte de thuisploeg de verdiende voorsprong. Aleksander Radosavljevic bediende met een fraaie steekpass Jens Toornstra en de middenvelder klopte bekeken Luciano. Het overwicht bleef de gehele eerste helft bij ADO maar het kon de score niet uitbreiden.

FC Groningen kwam beter uit de kleedkamer en Leandro Bacuna teisterde van dichtbij de paal. ADO bleef echter rustig en in de 53ste minuut maakte Toornstra zijn tweede. Luciano verwerkte een schot van Immers matig en de bal stuiterde precies voor de voeten van de ADO-revelatie die beheerst de 2-0 tegen de touwen schoot.

Tien minuten later vond FC Groningen de aansluiting. Dusan Tadic gaf een afgemeten voorzet die bij de tweede paal binnen werd geknikt door Joris Ivens. Het bleek de laatste stuiptrekking te zijn van de bezoekers. ADO pakte de tegenstander nog een keer bij zijn nekvel en liep uit naar een zeer ruime overwinning.

Lex Immers zorgde met een geplaatst schot voor de 3-1, dezelfde spelers bereidde de volgende treffer van Toornstra voor. De lange gelegenheid-spits won een kopduel en de gedreven middenvelder vond het gaatje. Ook Ramon Leeuwin kwam nog tot scoren. De middenvelder schoot van ver, maar zag Luciano blunderen en tot grootse vreugde van het thuispubliek viel de 5-1 binnen.