Nieuwsarchief

22-08-14 Voorbeschouwing ADO DH-Groningen

In het seizoen 1971/1972 wist ADO Den Haag met een 5-0 zege haar grootste thuiszege op FC Groningen te boeken. De Haagse productie werd verzorgd door Wytze Couperus (2) en Sjaak Roggeveen (3). Ook Aad Kila en Aad Mansveld stonden die middag in het veld.

Aanstaande zondag staat voor ADO Den Haag de derde competitiewedstrijd van het seizoen op het programma. De mannen van trainer Henk Fraser gaan in eigen huis op zoek naar de eerste zege. Tegenstander in het Kyocera Stadion is FC Groningen, de huidige nummer drie van de ranglijst. De aftrap van het duel is om 14:30 uur.

FC Groningen wist haar eerste twee duels te winnen. In de eerste competitiewedstrijd werd er met 2-3 gewonnen bij Go Ahead Eagles. Na een 2-0 achterstand knokten de Noorderlingen zich knap terug onder aanvoering van oud ADO Den Haag speler Jarchinio Antonia. Laatstgenoemde bereidde de treffers van Tjaronn Chery en Michael de Leeuw voor en scoorde zelf de winnende treffer. Vorige week werd Heracles Almelo in de Euroborg met 3-1 verslagen. Chery, De Leeuw en Yoëll van Nieff verzorgden de Groningse productie.

Met de van Ajax overgekomen Danny Hoesen in de punt en Antonia op de vleugels beschikken de groen witten over veel snelheid in de aanval. Daarachter zorgt Chery met zijn puntgave techniek en inzicht voor de steekpasses. Achterin staat het centrum als een huis met de Braziliaan Eric Botteghin en zijn kompaan Johan Kappelhof.

Zwakkere punten zijn wellicht de backs. Vorige week stonden Tom Hiariej en Van Nieff als vleugelverdediger opgesteld. Beide heren zijn van nature middenvelders en missen de pure snelheid. Vaste rechtsback Hans Hateboer lijkt weer fit voor een basisplaats, maar mist nog wedstrijdritme. Het meespelen van Lorenzo Burnet is onzeker. Hier valt wellicht wat te halen voor de snelle Haagse buitenspelers.

Arbiter Richard Liesveld is aangesteld het duel ADO Den Haag - FC Groningen in goede banen te leiden. De leidsman wordt daarin geassisteerd door Mario Diks en Peter Janson. Richard Martens fungeert als vierde official.

Historie
Van de 20 Eredivisieduels in Den Haag won ADO Den Haag zeven duels, terwijl FC Groningen acht keer met een zege vertrok.

Vorig seizoen werd het 2-1 voor de thuisploeg. De bezoekers moesten na een uur met tien man verder. Dion Malone werd uiteindelijk matchwinnaar in blessuretijd.

O.a. Raymond Atteveld, Roy Beukenkamp, Danny Buijs, Tjaronn Chery, Yuri Cornelisse, Ali Boussaboun, Leonardo Dos Santos Silva, Danny Holla, Berry Powel en Gabor Torma droegen in het verleden zowel het shirt van ADO Den Haag als dat van FC Groningen.