Nieuwsarchief

20-09-14 ADO Den Haag-Go Ahead Eagles 1-1

In een duel waarin alleen ADO Den Haag recht op de zege had, bleven de Hagenaars steken op een punt. Die remise tegen Go Ahead Eagles werd door een doelpunt van Michiel Kramer op de valreep binnengesleept: 1-1.

Vooraf werd met niets anders dan een Haagse zege rekening gehouden. Een thuiswedstrijd tegen een lager geklasseerde tegenstander, die ook nog kampt met blessures van belangrijke spelers; dat moet drie punten opleveren. Maar die gedachte werd nooit bewaarheid, want ook al was ADO Den Haag op grond van het spelbeeld de enige ploeg die recht had op een overwinning; het scoren liet de ploeg van Henk Fraser danig in de steek. In plaats daarvan keek de thuisploeg na een uur spelen tegen een onverwachte achterstand aan en was ADO Den Haag ineens op achtervolgen aangewezen. Uiteindelijk hadden de Hagenaars de hulp van de blunderende doelman Erik Cummins nodig om een gelijkspel aan deze teleurstellende avond over te houden: 1-1.

ADO Den Haag was net als in de confrontatie van vorig jaar op jacht naar een snelle voorsprong. Dat lukte afgelopen seizoen na vijf minuten door een doelpunt van Mike van Duinen. In deze editie had Kevin Jansen, die ondanks een gebroken middenhandsbeentje toch speelde, twee minuten langer nodig dan de aanvaller. De middenvelder tikte een rebound van doelman Cummins, die net daarvoor een kopbal van Michiel Kramer met moeite kon keren, in het doel, maar dit doelpunt werd terecht door scheidsrechter Edwin van de Graaf wegens buitenspel afgekeurd.

Ook in de resterende 38 minuten van het eerste bedrijf was het alleen ADO Den Haag dat de klok sloeg. De Deventenaren kwamen er totaal niet aan te pas, terwijl de thuisploeg diverse kansen kreeg. Zo stuurde Kramer zijn collega-aanvaller Mike van Duinen diep maar was Cummins eerder bij de bal. Niet veel later rondde Thomas Kristensen een een-twee met Mitchell Schet met een vlammend schot af, maar de inzet van de Deen verdween over het doel. Daardoor ontstond er een patroon: hoeveel kansen de Hagenaars ook kregen, een doelpunt leverde het in de eerste helft niet op.

Ook na de pauze was er maar een ploeg die voetbalde en Gianni Zuiverloon had in de 51e minuut de grootste kans toen de verdediger een voorzet van Meijers vrijstaand over het doel kopte.

En waar ADO Den Haag grote moeite met scoren had, daar hadden de bezoekers dat niet. In een van de zeer spaarzame uitvallen van de Deventenaren kopte invaller Tije ten Den in de zestigste minuut een voorzet van Sven Nieuwpoort binnen: 0-1.

Het was de wedstrijd op zijn kop en totaal tegen de verhoudingen in, maar het maakte de opdracht voor de thuisploeg nog duidelijker. ADO Den Haag moest nu gaan forceren om een doelpunt te maken en dat zorgde voor veel onnauwkeurig en gehaast spel. Toch leidden ook deze aanvalsgolven tot kansen maar Roland Alberg (kopbal en schot) en Wilfried Kanon (schot)zagen hun pogingen in de handen van Cummins eindigen.

Ook Go Ahead Eagles-coach Foeke Booy deed een duit in het zakje. Hij beantwoordde iedere Haagse wissel met het inbrengen van een defensievere invaller, waardoor het nog moeilijker voor de thuisploeg werd.

Het Haagse doelpunt leek er niet meer te komen totdat Aaron Meijers een eigenlijk ongevaarlijk schot op het doel losliet. Cummins probeerde de bal over het doel te tikken, maar kwam niet verder dan de bal tegen de lat te duwen. In de rebound was Kramer er snel bij om zijn vierde van het seizoen te scoren: 1-1.

ADO Den Haag kan zich revancheren in de volgende (op papier veel moeilijkere) thuiswedstrijd tegen AZ. Het mag dan onduidelijk zijn wie er bij de Alkmaarders als hoofdcoach op de bank zit, het is wel zeker dat deze wedstrijd zaterdag 27 september om 20.45 uur in het Kyocera Stadion begint.