Nieuwsarchief

19-03-12 KNVB hardleers omtrent Nijhuis

Ik hoop niet, verwacht eigenlijk ook niet dat het heeft meegespeeld dat we volgende week tegen FC Twente spelen”, vertelde Ali Boussaboun toch met enige twijfel in zijn stem. De middenvelder vond dat hij door Tukker Bas Nijhuis ten onrechte met rood naar de kant was gestuurd.

Evenals Jens Toornstra en Aleksandar Radosavljevic – beide spelbepalende Hagenaars kregen hun zevende gele kaart van het seizoen – mist Boussaboun het belangrijke duel met FC Twente. Ajacied Theo Janssen kreeg ook een fatale gele kaart van Nijhuis en moet de topper tegen PSV laten schieten.

Dat Nijhuis en de schorsingen na afloop onderwerp van gesprek waren, geeft aan hoe hardleers de KNVB, en in dit geval scheidsrechtersbaas Dick van Egmond is. Omdat Nijhuis, een bekend supporter van FC Twente, in Enschede woont, mag hij geen duels van FC Twente fluiten. Maar wel tegenstanders en concurrenten van FC Twente.

Dit leidde in februari 2010 al tot ophef toen Nijhuis – een week voor FC Twente-Ajax – werd aangesteld bij Ajax-Roda JC. Onder anderen Luis Suarez, Jan Vertonghen en Eyong Enoh stonden op ‘scherp’. "Nijhuis gaf geen gele kaart aan Suarez en wel twee curieuze strafschoppen aan Ajax”, vetelde de toentertijd woedende Roda JC-coach Harm van Veldhoven na afloop. "De KNVB moet in de toekomst beter nadenken. Nu kan die man het bijna nooit goed doen.”

Risico KNVB
Een preventief aanstellingsbeleid bleek dus aan dovemansoren besteed in Zeist. Vooropgesteld, Nijhuis floot tijdens ADO-Ajax voortreffelijk en allevier de kaarten waren terecht. Maar de vraag is waarom Van Egmond in zo’n professionele organisatie zo amateuristisch het risico nam. "De arbiters zijn professionals, zij willen een wedstrijd in goede banen leiden, om daarmee een bijdrage te leveren aan een eerlijke en spannende voetbalcompetitie, voor clubs, fans en alle betrokkenen”, zegt een woordvoerster van de KNVB.

"Het voert veel te ver, om rekening te houden met toekomstige tegenstanders van clubs die zij fluiten. Simpelweg omdat het aanstellen van scheidsrechters niet alleen gebeurt op basis van hun prestaties, maar er ook rekening wordt gehouden met het resterende wedstrijdprogramma, zowel nationaal als internationaal. Het is dan ook totaal geen afweging geweest in de aanstelling van Bas bij ADO Den Haag - Ajax. Overigens laat de technische staf in een eerste reactie weten dat Nijhuis een prima wedstrijd heeft gefloten.”