Nieuwsarchief

18-12-14 Voorbeschouwing SC Heerenveen - ADO Den Haag

ADO Den Haag speelt vrijdagavond haar laatste competitiewedstrijd voor de winterstop. De mannen van trainer Henk Fraser gaan op bezoek bij de huidige nummer negen in de Eredivisie, SC Heerenveen. Een Haagse zege zou zeer welkom zijn, aangezien de ploeg momenteel op de zestiende plaats bivakkeert. Gezegd moet worden, het gat met plaats 13 is slechts twee punten. De aftrap van het duel in het Abe Lenstra Stadion is vrijdagavond om 20:00 uur.

SC Heerenveen begon het seizoen slecht door een thuisnederlaag tegen FC Dordrecht. Daarna wisten de discipelen van trainer Dwight Lodeweges een indrukwekkende serie wedstrijden neer te zetten. In zes duels werd er geen één keer verloren en maar twee keer gelijk gespeeld. In die reeks werd gelijk gespeeld tegen Feyenoord en gewonnen van PSV en AZ. In de daaropvolgende wedstrijden konden de blauw witten het gewenste niveau niet vasthouden en zakte de ploeg af op de ranglijst. Na acht wedstrijden geen overwinning werd de vrije val vorige week gestopt door een 0-2 zege bij NAC Breda.

Vooral het veldspel van de Friezen wordt dit jaar geroemd. Oefenmeester Lodeweges laat zijn ploeg aanvallend voetballen en de tegenstander wordt daarbij vaak vroeg vastgezet waardoor het amper kan opbouwen. SC Heerenveen deed dit zelfs uit bij Ajax, maar had daar de pech dat het een rode kaart moest incasseren.

Het duel tussen SC Heerenveen en ADO Den Haag kan ook worden betiteld als "de strijd tussen de twee topscorers van de Eredivisie." Heerenveen spits Mark Uth heeft namelijk net als zijn collega Michiel Kramer elf keer gescoord, zij zullen beiden graag deze 'strijd' in hun voordeel willen beslissen.

Sterke linie in het elftal van SC Heerenveen is het uitgebalanceerde middenveld; captain en mannetjesputter Marten de Roon, spelverdeler Joey van den Berg en groot talent Daley Sinkgraven (tweebenig) maken het dit seizoen elk middenveld lastig. Vooral laatstgenoemde staat in de belangstelling van vele clubs.

De KNVB heeft scheidsrechter Pieter Vink aangesteld het duel SC Heerenveen - ADO Den Haag in goede banen te leiden. De arbiter wordt geassisteerd door Dave Goossens en Richard Brondijk. Tom Koekoek fungeert als vierde official.

Roland Alberg is er vrijdag niet bij vanwege een schorsing. Keeper Martin Hansen zal ontbreken vanwege een gebroken pink, hij wordt vervangen door Robert Zwinkels.

Historie
ADO Den Haag kwam in het verleden 20 keer in competitieverband (Eredivisie en Jupiler League) op bezoek bij sc Heerenveen. Slechts twee wedstrijden werd gewonnen, negen gingen er verloren en negen duels eindigden in een gelijkspel. In de Eredivisie won SC Heerenveen zeven duels en ADO Den Haag één keer.

Vorig seizoen verloor ADO Den Haag kansloos met 3-0 in het Abe Lenstra Stadion. Kenny Otigba, Alfred Finnbogason en Rajiv van la Parra verzorgden de productie voor de thuisploeg.

De laatste Haagse zege dateert uit het seizoen 2012/2013. Toen wonnen de ooievaars met 1-3 in Friesland door doelpunten van Tjaronn Chery, Rydell Poepon en Jens Toornstra. Jeffrey Gouweleeuw scoorde tegen.

Eén van de meest spectaculaire comebacks van ADO Den Haag vond plaats in het seizoen 1982/1983. In Heerenveen stond de plaatselijke FC op een 3-0 voorsprong. Een ware Houdini-act leverde FC Den Haag uiteindelijk nog een 3-3 gelijkspel op. Guido Pen, Chris Treling en Bram Rontberg waren verantwoordelijk voor de Haagse productie.

Onder andere Said Bakkati, Barry Ditewig, Youssouf el-Akchaoui, Jesper Hakansson, Daryl Janmaat, John de Jong, Richard Knopper, Santi Kolk, Tomasz Rzasa, Jeffrey Talan, Erik Tammer, Mark de Vries, Boy Waterman en Gianni Zuiverloon droegen als speler zowel het shirt van ADO Den Haag als dat van sc Heerenveen.

Tekst: Frank Post

Bron:www.adodenhaag.nl