Nieuwsarchief

18-03-12 ADO Den Haag - Ajax 0-2

De Amsterdammers waren in het Kyocera Stadion met 2-0 te sterk voor ADO Den Haag, dat lang met tien man speelde.

Ajax drukte ADO meteen vanaf het eerste fluitsignaal terug op eigen helft en liet de bal vlot vlot rondgaan. Het leverde kleine kansen op voor Siem de Jong, die Gino Coutinho redding zag brengen, en Christian Eriksen, die hard naast en over het ADO-doel schoot.

Pas na een kwartier zorgde Tjaronn Chery voor het eerste gevaar namens de thuisclub, maar doelman Kenneth Vermeer reageerde alert op zijn poging van afstand. In de 25ste minuut kreeg ADO een forse tegenvaller te verwerken toen Ali Boussaboun met een rode kaart van het veld werd gestuurd na een tackle op Vurnon Anita.

Toch duurde het lang tot Ajax profiteerde van de man-meer-situatie. Het was juist ADO dat na de rode kaart de mogelijkheden kreeg. Lex Immers schoot in kansrijke positie echter hoog over, terwijl Jens Toornstra naast het doel van Vermeer schoot. Op slag van rust ontsnapte ADO aan een tweede rode kaart toen Aleksandar Radosavljevic slechts geel kreeg na een elleboogstoot.

Een invaller zorgde drie minuten na rust voor de verdiende voorsprong voor Ajax. Een schitterende pass van Theo Janssen werd knap gecontroleerd door Jody Lukoki, die met links koel afrondde. Vijf minuten later was Ajax dicht bij de 2-0, maar Ismail Aissati raakte de buitenkant van de paal. In de 61ste minuut zorgde Jan Vertonghen (foto) echter alsnog voor de beslissing door na een goede actie aan de linkerkant. De verdediger krulde de bal in de verre hoek achter Coutinho.

Namens de Amsterdammers waren Eriksen en De Jong nog gevaarlijk, maar ook ADO kreeg nog kansen om de eer te redden. Vermeer hield Charlton Vicento echter van scoren af, waardoor Ajax met 2-0 zegevierde in Den Haag. Tegenvaller voor de bezoekers was echter de gele kaart die Theo Janssen incasseerde in de 78ste minuut, waardoor hij volgende week Ajax-PSV mist.

De ploeg van trainer Frank de Boer heeft nu 52 punten uit 26 duels. Dat zijn er evenveel als koploper AZ, dat nog een wedstrijd tegoed heeft. ADO Den Haag blijft om 28 punten staan, waardoor het een teleurstellende veertiende plaats bezet in de Eredivisie.

Tekst VI.NL