Nieuwsarchief

16-12-11 Voorbeschouwing Ajax - ADO Den Haag

ADO Den Haag speelt aankomende zondag haar laatste competitiewedstrijd van het kalenderjaar 2011. Tegenstander is Ajax. Het duel in de Amsterdam ArenA begint zondagmiddag om 12:30 uur.

Ajax is bezig aan een tot nu toe wat teleurstellend seizoen. Waar de Amsterdammers vorig seizoen nog kampioen werden, gaat dat kunstje dit seizoen een stuk moeilijker worden. Wat heet, de achterstand op koploper AZ is momenteel al negen punten. De grootste klap kwam echter vorige week. Waar de penningmeesters van Ajax zich al in de achtste finales van de Champions League waanden, ging het toch nog mis. Olympique Lyon won dubieus met 1-7 bij Dinamo Zagreb en Ajax verloor met 3-0 van Real Madrid. Slechts de Europa League rest nog voor de ploeg van Frank de Boer. Ondanks grote teleurstelling werd er vier dagen later gewonnnen van RKC Waalwijk (0-1), moet gezegd met veel moeite.

ADO Den Haag heeft onder trainer Maurice Steijn na zestien competitieduels slechts vier punten minder dan vorig seizoen, tijdens het succesjaar onder John van den Brom. Ook hielden de Haagse ooievaars dit seizoen al zeven keer de nul. Een knappe prestatie!
Ajax doet het iets beter met betrekking tot het aantal punten. De ploeg van trainer Frank de Broer heeft momenteel één punt minder dan vorig seizoen. Defensief wil het echter nog niet vlotten bij de hoofdstedelingen. Slechts drie keer hield de laatste linie de nul.

Juist ex-verdediger De Boer zal balen dat zijn ploeg zo vaak goals tegen krijgt. Door de blessure van centrale verdediger Toby Alderweireld nam Daley Blind de positie van de Belg over. Met weinig succes. De zoon van technisch directeur Danny toont wekelijks aan een onzekere factor te zijn in het elftal van de godenzonen. In de pers blaakt Blind junior overigens van meer zelfvertrouwen: "We moeten tegen ADO Den Haag drie punten pakken en gewoon weer aansluiten. Zoals je aan het einde van vorig seizoen hebt kunnen zien is alles dan nog mogelijk. Bovendien kunnen wij van iedereen winnen.' ADO is altijd een wedstrijd op zich, net zoals de uitwedstrijden daar. Ik verwacht dat zij erop klappen. Als wij qua fysiek en kracht evenveel kunnen brengen als zij hebben wij een betere ploeg en winnen we gewoon.'

Blessures/schorsingen
Aleksandar Radosavljevic komt pas na de winterstop weer in actie. De Sloveen werd vorige week geopereerd aan een blindedarmontsteking en is niet op tijd fit voor het duel tegen Ajax. Ook Mitja Mörec (rugblessure) en Wesley Verhoek zijn er niet bij. Ahmed Ammi, Gábor Horváth en Jens Toornstra ontbreken wegens een schorsing.

Bij Ajax is het meespelen van Derk Boerrigter onzeker. De linkspoot is nog herstellende van een rugblessure. Toby Alderweireld (hamstring), Nicolai Boilesen (hamstring), Siem de Jong (dijbeen), André Ooijer (hamstring), Kolbeinn Sightorsson (enkel) en Bruno Silva (schouder) zijn allen niet inzetbaar wegens fysiek ongemak. Vermoedelijke opstelling Ajax: Vermeer; Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita; Enoh, Eriksen, Jansen; Sulejmani, Lodeiro, Boerrigter

Aanstellingen
Kevin Blom heeft zondag de leiding tijdens Ajax - ADO Den Haag. De arbiter wordt vanaf 12:30 uur in de ArenA bijgestaan door Patrick Langkamp en Nicky Siebert. Jochem Kamphuis fungeert als vierde official.

Historie
ADO Den Haag ging in het verleden 50 keer in competitieverband op bezoek bij Ajax: 39 wedstrijden werden een prooi voor de Amsterdammers, drie duels leverden een Haagse zege op en acht ontmoetingen eindigden onbeslist.

De laatste Haagse zege in de ArenA dateert van vorig seizoen. Een geweldig ADO Den Haag speelde Ajax volledig van de mat. Wesley Verhoek werd de matchwinnaar. Trainer Frank de Boer gaf ADO Den Haag na afloop een groots compliment: "ADO Den Haag heeft verdiend gewonnen. Het is dit seizoen de eerste ploeg die ons in de ArenA heeft weggespeeld."

Relatief weinig spelers kwamen in het verleden voor zowel Ajax als ADO Den Haag uit. Onder andere de volgende spelers waren daar een uitzondering op; Dmitry Bulykin, Christian Supusepa, Laurent Delorge, Johnny Dusbaba, Alfons Groenendijk, Cedric van der Gun, Richard Knopper, Kofi Mensah, Michael Mols, Tarik Oulida, Mitchell Piqué en John O'Brien.