Nieuwsarchief

15-03-13 Groengeel bloed

Met nog acht speelronden te gaan, ligt ADO Den Haag op koers voor de play-offs. Hagenezen Tom Beugelsdijk en Mike van Duinen, die dit seizoen zijn uitgegroeid tot vaste waarden, doen terugdenken aan die aloude Zuiderpark-tijd: passie, inzet en een dosis Haagse bluf.

Wanneer Mike van Duinen en Tom Beugelsdijk van het trainingsveld stappen, zullen ze zich nauwelijks realiseren dat dit het stadion is waar ze vroeger als klein jochie van droomden. Er is weinig over van het Zuiderpark, het oude stadion van ADO Den Haag. Ja, de Zuid-tribune staat nog, zij het half afgebroken. Maar verder zijn er weinig herinneringen aan de tijd van Aad Mansveld en Lex Schoenmaker.

In de buurt
De herinneringen zitten van binnen, ook bij de helden van nu. „Het heeft toch wat om hier te trainen”, vertelt aanvaller Van Duinen, die dit seizoen al acht keer scoorde. „We woonden hier vroeger allebei in de buurt en gingen vaak kijken in het oude stadion. Leuk om nu op dat veld te spelen.” Beugelsdijk kreeg, zoals elke jeugdspeler van ADO, een seizoenskaart. „Vanaf mijn tiende zat ik elke thuiswedstrijd op de tribune. Achter het goal, met vrienden. Er is helaas weinig meer van over.” Zijn Haagse tongval verraadt zijn afkomst.

Mentaliteit
Wat moet het geweldig zijn voor hen: spelen voor de club, waar ze altijd van hebben gedroomd. „Dat is het ook”, zegt Beugelsdijk. „Ik heb het altijd gehoopt, maar dat het uitkomt is geweldig. Spelen in het eerste is voor weinig mensen weggelegd. Ik heb met jongens samengespeeld, die meer talent hadden. Maar mentaliteit heeft uiteindelijk de doorslag gegeven.” Dat geldt voor beiden. Beugelsdijk werd twee keer uitgeleend aan FC Dordrecht, Van Duinen speelde zelfs bij de amateurtak van de residentieclub. Op karakter vochten ze terug en zijn ze dit seizoen uitgegroeid tot volwaardige basisspelers, waarmee het publiek zich kan identificeren.

Knokken
„Wij zijn het type speler waar ze hier van houden. Knokken, werken voor elke bal, ook als het even minder gaat”, beseft Van Duinen. Het publiek scandeert de laatste weken massaal ’alle ballen op Mikey’. „Dat geeft vertrouwen.” Beugelsdijk, die na zijn doelpunt tegen rivaal Ajax (1-1) sowieso niet meer stuk kan in Den Haag, vult aan: „Mike en ik doen geen gekke dingen. We voeren gewoon onze taak uit en doen waar we goed in zijn. Als het publiek dan je naam zingt, dan ga je alleen maar harder lopen.”

FC Utrecht
Beugelsdijk en Van Duinen beschikken allebei over een contract tot medio 2014. Laatstgenoemde heeft zelfs een optie om bij te tekenen, maar volgens Voetbal International gaat FC Utrecht zich komende zomer bemoeien met de ’mooie rooie gifkikker met techniek’, zoals Hans Kraay junior hem ooit noemde. „Je leest natuurlijk over de interesse op internet, maar ik heb zelf nog niks gehoord”, verzekert Van Duinen. Maar moeten deze jongens niet gewoon een contract voor het leven tekenen in Den Haag? „Altijd goed, laat maar komen", lacht Beugelsdijk. „Dat lijkt mij hartstikke mooi. Maar dan moeten ze dat natuurlijk wel willen.”

 Zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Vitesse moet Beugelsdijk toekijken, vanwege een schorsing. Een vermeende schwalbe tegen AZ (1-1) vorig weekend, kost hem het persoonlijk duel met Wilfried Bony. „Hij heeft geluk. Of ik”, voegt Beugelsdijk er snel aan toe, met een brede glimlach. „Ik werd tegen AZ echt geraakt.” Het zal ook totaal niet bij de stoere mannetjesputter passen om een fopduik te acteren. „Wel jammer, ik was zaterdagavond graag de uitdaging aangegaan.”

Play-offs
Van Duinen kijkt uit naar de wedstrijd tegen Vitesse. „Zij gaan vol voor het kampioenschap.” Maar ook ADO is nog vol in de race voor de play-offs. „Waarom zal het niet kunnen? We staan het hele seizoen achtste, nu dan even zevende. Maar waarom niet ook na 34 wedstrijden?” Het zou zo maar kunnen. Het voetbal in Den Haag is niet altijd oogstrelend, maar er worden genoeg punten gehaald. Beugelsdijk moet er hard om lachen. „Welk seizoen heeft ADO wel altijd goed voetbal laten zien? Als we de play-offs halen, dan neemt iedereen er genoegen mee.”

 En zo is het. Beugelsdijk en Van Duinen laten zich niet gek maken. Het Zuiderpark is misschien nauwelijks meer te herkennen, maar de Hagenezen zijn er nog. Met passie, inzet en een beetje bluf.