Nieuwsarchief

15-02-13 Vooruitblikken met: Mark de Vries

Vooruitblikken met” is een rubriek waarin een (oud)-speler, die heeft gevoetbald bij zowel ADO Den Haag als de aankomende tegenstander, wat over beide clubs vertelt en zijn mening en voorspelling geeft over de wedstrijd. In deze editie beschouwen we voor op ADO Den Haag - sc Heerenveen en is het de beurt aan Mark de Vries.

Mark de Vries (24 augustus 1975, Paramaribo) begon met voetballen bij amateurclub WGW (door een fusie tegenwoordig als FC Den Helder door het leven) waar ook Brutil Hosé heeft gespeeld. In de B-junioren vertrok De Vries naar Hollandia in Hoorn. Daar ging het zo goed, dat hij werd gescout door FC Volendam. Bij het "Andere Oranje" speelde hij een jaar in de A1, waarna hij het seizoen erna deel uitmaakte van Jong Volendam. Ondanks dat, maakte hij in dat seizoen toch al zijn debuut in het betaalde voetbal. Na vier seizoenen Eredivisie bij de "palingvissers" vertrok De Vries naar het Franse Niort. Vervolgens kwam de grote spits nog uit voor respectievelijk: Dordrecht'90, Hearts (72 duels, 29 goals), Leicester City, sc Heerenveen (7 duels, 3 goals), Leicester City, ADO Den Haag (27 wedstrijden, 2 treffers), wederom Leicester City, Leeds United, Dundee United en Cambuur Leeuwarden (102 wedstrijden, 47 doelpunten). Momenteel komt hij uit in de Hoofdklasse Zaterdag C en speelt hij voor ONS Sneek.

Mark, je bent vorig seizoen na 18 seizoenen gestopt met het spelen van profvoetbal. Op een filmpje dat op het internet circuleerde, vertelde je met veel emotie dat Cambuur Leeuwarden niet met je verder wilde. Hoe gaat het nu met je?
Het gaat wel goed. Ik ben lekker bezig. Ik ben onder andere betrokken bij een stichting om het voetbal te promoten. Er gaan wat leuke dingen aankomen, maar dan kan ik nu nog niks over zeggen. Verder voetbal ik bij ONS Sneek in de hoofdklasse. We doen nog steeds mee om de titel. Momenteel staan we zelfs bovenaan in de Zaterdag Hoofdklasse C, met twee punten voorsprong op Berkum en drie op SVZW.

Over filmpjes gesproken. Net na het eerde genoemde filmpje dook er een video (zie hier) op waar jij in Edinburgh (Schotland) een café in stapte en door de mensenmassa werd toegezongen. Dat moet je een goed gevoel hebben gegeven?
Dat was super. Dat gaf mij een heel goed gevoel. Een aantal weken daarvoor had ik nog een vervelende mededeling gehad dat mijn contract niet werd verlengd en ik zou daarom gaan stoppen met profvoetbal. Die avond in Schotland deed mij erg goed. Prachtig die waardering.

Kan je daar wel over straat?
Haha ja dat kan zeker. Die gekte is ontstaan doordat ik in mijn eerste wedstrijd voor Hearts vier doelpunten scoorde tegen aartsrivaal Hibernian. En ik denk daarbij dat de supporters het wel konden waarderen dat ik vol overgave elke week alles gaf. Mouwen opstropen, daar houden ze van. Ik denk zelf dat ik mijn beste periode uit mijn loopbaan bij Hearts heb gehad. Dat ging echt heel goed.

Heb je nog meer mooie herinneringen aan je tijd bij Hearts?
Ik heb daar veel mooie momenten gekend. Bijvoorbeeld de UEFA Cup wedstrijd tegen Bordeaux. Die gasten dachten ons wel even weg te spelen. In de media noemden ze ons een "klein hobbeltje" die ze wel even zouden gaan nemen. Uit wonnen we met 0-1. Dat was echt fantastisch. Thuis merkte je wel dat zij de betere ploeg waren. Ze kwamen op 0-1 door een wereldgoal. Tot dat moment was er niet veel aan de hand. Uiteindelijk werd het ook nog 0-2. Maar ik had het nog willen zien als het langer 0-0 was gebleven. Die 0-1 viel wel uit de lucht. Maar al met al hebben we Bordeaux toch laten schrikken. Een jaar later schakelde we Sporting Braga uit en kwamen we in de groepsfase terecht met Feyenoord (waar Ruud Gullit toen trainer was), Schalke 04 en het Hongaarse Ferencvaros. Een prachtige ervaring.

Je hebt mooie tijden achter de rug in het buitenland en in de Eerste Divisie, waarom bleef je echte doorbraak uit in de Eredivisie?
Dat heeft ook te maken met geluk. Je moet ook op het juiste moment ergens binnen komen. Bij sc Heerenveen liep ik een blessure op, bij ADO Den Haag werd ik gehaald voor de basis, maar gingen we een ander systeem spelen. Dat soort zaken spelen allemaal mee. En ik was niet de persoon om lang op de bank te gaan zitten. Dan speel ik liever wekelijks bij een andere club in de Jupiler League of in het buitenland. Toch denk ik zeker dat ik het aan had gekund om wekelijks te spelen. Ik heb bij Heerenveen toch ook gescoord. En mijn pech is denk ik toch geweest dat ik uiteindelijk bij die twee clubs meer werd gezien als pinchhitter. Al was dat niet waar ze mij voor hadden gehaald.

Je hebt voor zowel ADO Den Haag als sc Heerenveen een half jaar
gevoetbald. Hoe kijk je terug op die tijd bij beide clubs?
Bij ADO Den Haag hadden we een leuke groep, maar waren de resultaten wat minder. Toch gek als je bedenkt dat we met Ferrie Bodde, Pascal Bosschaart, Richard Knopper, Santi Kolk en Michael Mols over genoeg kwaliteit en voetballend vermogen beschikten. Voor mij persoonlijk was het wel balen dat ik geen basisspeler was. Ik was gehaald voor een 4-4-2, samen met Mols in de spits. Helaas werd ik veelal als pinchhitter gebruikt. Ik kon het Haags kwartiertje wel dromen, omdat ik meestal rond die tijd in het veld stond. Dat vond ik altijd prachtig. Grappig was dat mijn debuut voor ADO Den Haag tegen sc Heerenveen was (2-2). Ik heb kort gespeeld bij ADO Den Haag, maar ik vond het publiek fantastisch. De harde kern werd vroeger wel eens geassocieerd met rottigheid, maar dat vond ik niet altijd terecht. Diezelfde supporters gooien ook teddyberen en knuffels het veld op als er een kind van een speler van de tegenpartij is overleden. Gelukkig is ADO Den Haag de laatste jaren meer en meer van die slechte naam afgekomen. Bij sc Heerenveen ging het er in die tijd wat professioneler aan toe. Dat is ook niet gek, omdat het ook financieel en sportief veel beter ging dan bij ADO Den Haag. Wat dat betreft heeft ADO Den Haag wel een inhaalslag gemaakt. Maar bij sc Heerenveen heb ik ook heel kort gespeeld, toch een mooie ervaring geweest en een mooie club. Helaas was ik lang geblesseerd en heb ik te weinig gespeeld.

Je hebt in jouw loopbaan veel voetballers meegemaakt. Wie is de beste speler met wie je samen of tegen hebt gespeeld?
Dat zijn er heel veel. Bij de Suriprofs heb ik op het veld naast Edgard Davids, Clarence Seedorf en Ruud Gullit mogen staan. Frank Rijkaard is dan opeens je coach. Dat was een prachtige ervaring.
Bij ADO Den Haag heb ik samen gespeeld met Pascal Bosschaart. Dat vond ik een heel goede voetballer. Paul Bosvelt vond ik ook een geweldenaar. Met hem heb ik samen gespeeld bij sc Heerenveen. Bosvelt werd wel eens onderschat. Die jongen werd vaak gezien als harde werker, maar die man kon voetballen, niet normaal. Daarbij is het ook een fantastisch mens. In Schotland heb ik samen gespeeld met Dion Dublin en Martin Keown (oud-Arsenal), Dat waren ook fantastische voetballers en zo vergeet ik er nog heel veel. Ik ben trots op mijn loopbaan dat ik alles heb mogen meemaken. In de voetballerij spreek je gasten soms 10 jaar niet. Als je dan weer contact zoekt met elkaar, is alles altijd gelijk weer goed.

Wat is mooiste spreekkoor of aanmoediging die je van supporters hebt gehad?
Je hoort ook vaak dingen niet. Bij Cambuur en Hearts waren er een hoop leuke liedjes over mij. Het is ook logisch, omdat ik daar het langst heb gespeeld en mijn beste tijd heb gehad. Dan vergeet ik FC Dordrecht nog. Daar heb ik ook een goede tijd gehad. Ik was daar laatst nog en dan word je echt hartelijk ontvangen. Dat geeft je een heel goed gevoel. Eigenlijk ben ik nergens op een rot manier weggegaan.

Terug naar de actualiteit. Wat vind je van de huidige prestaties van ADO Den Haag?
Ik moet zeggen dat ik het leuk vind om naar ADO Den Haag te kijken. Het is allemaal begonnen met John van den Brom. Dat jaar werd Europees voetbal gehaald. Maurice Steijn, een jonge trainer, neemt het dan over. De zogenaamde kenners roepen dan: "Hij is te jong, geen ervaring." Dan vind ik het toch heel knap dat zo'n man het super goed doet. Dat vind ik echt een prestatie. Hij is heel veel spelers kwijt geraakt, maar staat met zijn ploeg toch stabiel in het linkerrijtje.
Ik hoop binnenkort weer een keer in het stadion te zitten. Ik ben laatst uitgenodigd, maar kon helaas niet. Als ik op televisie kijk zie ik Tjaronn Chery graag. Dat vind ik een goede voetballer. Ik ken hem nog uit mijn tijd bij Cambuur Leeuwarden.

Hoe vind je dat sc Heerenveen het doet dit seizoen?
Die hebben echt pech. Het lijkt wel alsof dat een beetje een eigen leven gaat leiden. Ze scoren en krijgen net zo makkelijk weer een goal om de oren. Echt heel zonde. Met Alfred Finnbogason in de spits hebben ze echt een roofdier in huis. Niet zozeer omdat hij zo geweldig kan voetballen, maar meer om het feit dat bijna elke kans een goal is bij hem.

Wat is het gevaar van sc Heerenveen?
Ja, ik denk dat Finnbogason het grote gevaar is. Die mag je geen seconde uit het oog verliezen.

Nog even wat anders. Denk je dat Cambuur Leeuwarden ooit nog gaat terugkeren in de Eredivisie?
Cambuur is een hele grote club met een grote aanhang. Het lukt maar niet om in de Eredivisie te komen. Dat heeft meerdere oorzaken. Het moet zowel op het veld als buiten het veld goed gaan. Als Cambuur het voor elkaar krijgt financieel goed te draaien en op het veld te presteren dan is er een goede kans op promotie. Het heeft uiteraard ook te maken met het stadion. Ze willen al heel lang een nieuw stadion en dat komt er maar niet. Momenteel is Cambuur een kleine club vergeleken met sc Heerenveen. De organisatie daar is top. Maar als Cambuur dat ook voor elkaar krijgt en in de Eredivisie komt, dan kan het zomaar gaan uitgroeien tot een grote club. Cambuur heeft namelijk een grotere achterban dan sc Heerenveen. In de stad Cambuur wonen veel meer mensen dan in Heerenveen.