Nieuwsarchief

13-02-13 Voorbeschouwing ADO DH - sc Heerenveen

ADO Den Haag speelt zondagmiddag haar tweede thuiswedstrijd achtereen. Tegenstander is het sc Heerenveen van trainer Marco van Basten en sterspeler Filip Djuricic.

Een Haagse driepunter zou zeer welkom zijn, aangezien een groot aantal clubs nog op kleine afstand van ADO Den Haag staan in de strijd om de achtste plaats. De aftrap in het Kyocera stadion is zondagmiddag om 14:30 uur.  sc Heerenveen staat momenteel op de 13e plaats in de Eredivisie. Het gaat met ADO Den Haag bedraagt vijf punten.

De 13e plaats is gezien de laatste jaren Heerenveen onwaardig. Al valt daar wel wat voor te zeggen. Trainer Van Basten zag van de zomer grote spelers als Oussama Assaidi, Bas Dost en Luciano Narsingh vertrekken en kreeg daar in eerste instantie weinig voor terug.
Het was dus bouwen aan een nieuw elftal. En dat heeft tijd nodig. Na de start van de competitie kwamen er alsnog de nodige versterkingen. Lukas Maracek kwam het middenveld versterken en doet het naar behoren. Alfred Finnbogason bleek een schot in de roos. De IJslandse spits schoot al 16 keer raak en bereidde drie treffers voor. Ondanks de vele goals van Finnbogason slaagt de ploeg van Van Basten er maar niet in meerdere wedstrijden achter elkaar te winnen. Pech speelde de manschappen uit Friesland al meerdere keren parten, maar vooral de wisselvalligheid lijkt de reden van het tot nu toe tegenvallende seizoen.

Na een 0-1 zege bij RKC Waalwijk twee weken terug, werd er vorige week thuis met 2-2 thuis gelijk gespeeld tegen laagvlieger VVV-Venlo. Finnbogason schoot vlak voor tijd de gelijkmaker binnen. Ondanks zijn treffer was hij logischerwijs niet tevreden: "Het is heel teleurstellend dat we weer geen thuisduel wonnen." Je kunt alleen maar de conclusie trekken dat we nog niet evenwichtig zijn. Zelfs in een wedstrijd is er een gigantisch contrast zichtbaar in ons spel. Die wisselvalligheid breekt ons op," aldus Finnbogason eerder deze week tegenover Voetbal International.

"De resultaten tegen de grotere clubs zijn over het algemeen goed. Maar tegen de kleinere clubs gaat het mis. We verliezen van Willem II en laten vier punten liggen tegen VVV-Venlo, dat zegt voldoende. We zijn veel bezig met het voetballende gedeelte, met het vroeg druk zetten en opjagen van de tegenstander. Helaas leidt dat in de wedstrijden waarin we het spel moeten maken niet tot het gewenste resultaat."

De komende twee weken heeft Heerenveen met ADO Den Haag (uit) en FC Twente (uit) lastige wedstrijden voor de boeg. "Misschien schuilt daar wel onze kracht in. Bij ons is helemaal niets te voorspellen. Hopelijk kunnen we de komende twee weken verrassen en succesvol afrekenen met de wisselvalligheid."

Het gat met play-offs is nog relatief klein en de verschillen tussen de clubs zijn klein. En belangrijker nog voor de club uit het Noorden, Djuricic bleef de club in de transferperiode trouw. De Serviër is de absolute smaakmaker van de ploeg. Met zijn sierlijke bewegingen en uitmuntende techniek is hij een streling voor het oog. Al moet gezegd worden dat zijn rendement met vijf treffers en drie assists nog wat tegenvalt. Daarbij kwam Joey van den Berg over van PEC Zwolle. Hij toonde in zijn eerste twee duels direct aan een versterking te zijn.

Bij ADO Den Haag is Kenneth Omeruo zondagmiddag als het goed is weer beschikbaar, zijn terugkeer hangt even af van alle festiviteiten in Nigeria. De Nigeriaan won met zijn land enkele dagen geleden de Afrika Cup. Meijers en Wormgoor keren terug van een schorsing. Horváth en Zwinkels sieren voorlopig helaas nog de blessurelijst.

De KNVB heeft scheidsrechter Dennis Higler aangesteld het duel ADO Den Haag - sc Heerenveen in goede banen te leiden. De arbiter wordt geassiteerd door Terry Hoekstra en Hans Olde Olthof. Merlijn Gerritsen is de vierde official.

Historie
sc Heerenveen kwam in competitieverband 16 keer op bezoek in Den Haag. De Friezen vertrokken vijf keer met de winst, terwijl ADO Den Haag tien wedstrijden won. Slechts één keer eindigde de strijd onbeslist.

Dat ene gelijkspel was vorig seizoen. Beide ploegen kwamen niet tot scoren. Het duel in Heerenveen dit seizoen eindigde in een 1-3 overwinning voor de geelgroenen.

De laatste Haagse zege vond in het seizoen 2010/2011 plaats. ADO Den Haag wist knap met 3-1 te winnen. Danny Buijs, Charlton Vicento en Lex Immers verzorgden de Haagse productie. Bas Dost scoorde tegen.

Het jaar daarvoor won de Residentieclub ook al in eigen huis, dit keer met 2-1. Good old Gerald Sibon opende de score, waarna Wesley Verhoek en Bogdan Milic de Haagse overwinning veilig stelde.

In het seizoen 2008/2009 werd er voor het laatst verloren van de blauw witten, door een treffer van Bonaventure Kalou werd het 0-1.

Het meest doelpuntrijke treffen dateert van 30 april 1943. Destijds werd het 8-2 voor het toenmalige A.D.O. Piet Eversteijn was die middag de uitblinker. Hij scoorde vier keer. Ook Elias de Heer was op schot, hij schoot drie maal raak. Gerrie Vreken maakte ook een treffer. Het duel werd bezocht door 18.000 toeschouwers.

Onder andere Said Bakkati, Barry Ditewig, Youssouf el-Akchaoui, Jesper Hakansson, Daryl Janmaat, John de Jong, Richard Knopper, Santi Kolk, Christian Kum, Tomasz Rzasa, Jeffrey Talan, Erik Tammer, Mark de Vries en Boy Waterman droegen als speler zowel het shirt van ADO Den Haag als dat van sc Heerenveen.

Door: Frank Post
Fotografie: VI-Images