Nieuwsarchief

12-12-13 Voorbeschouwing ADO DH-RKC

Na de knappe uitzege tegen FC Groningen (1-2) staan er voor de ploeg van trainer Maurice Steijn nog twee competitieduels tot aan de winterstop op het programma. Allereerst zaterdagavond, RKC Waalwijk is dan de tegenstander in het Kyocera Stadion. De aftrap van het duel is om 19:45 uur.

RKC Waalwijk is bezig aan een zwaar seizoen. De Waalwijkers wisten zich de afgelopen twee seizoenen met de laagste begroting van de Eredivisie knap te handhaven in de Eredivisie. Ook dit seizoen is dat de doelstelling. Momenteel staat de ploeg van trainer Erwin Koeman op een voorlaatste plaats met een puntentotaal van 14, drie minder dan ADO Den Haag.

Ondanks de lage klassering wisten de mannen van Koeman al gelijk te spelen bij Ajax (0-0) en thuis te winnen van Feyenoord (1-0). Bij PSV werd in de slotfase een punt weggegeven en met 2-1 verloren.
Juist tegen gelijkwaardige ploegen en middenmotors vergeet RKC Waalwijk vaak de punten te pakken. Laten we hopen dat dit ook geldt voor de wedstrijd tegen ADO Den Haag.

Gevaarlijke klant aan Brabantse zijde is de Luxemburger Aurélien Joachim. Laatstgenoemde kon vorig seizoen bij Willem II geen potten breken, maar doet het dit seizoen alleraardigst. Joachim was verantwoordelijk voor vijf van de 22 treffers die RKC Waalwijk tot nu toe wist te produceren.

Zijn kompaan in de aanval Jean David Beauguel, scoorde pas twee keer, maar mag zeker niet onderschat worden. De grote spits is een plaag voor tegenstanders, dat grotendeels last heeft van zijn imposante fysiek.

Het middenveld van RKC Waalwijk is een vertrouwde linie. Aanvoerder Sander Duits en aanvallende middenvelder Robert Braber spelen al jaren bij de club en blijven het goed doen. Duits, vooral gevaarlijk met vrije trappen, heeft al vijf doelpunten achter zijn naam staan, terwijl Braber ook al drie goals maakte, maar meer de man van de assist is.

In de achterhoede was het de laatste maanden stuivertje wisselen. Momenteel staan Kenny Van Hoevelen en Prince Désir Gouano in het centrum, waar dat eerder Ingo van Weert en Frank van Mosselveld waren. Rechtsback Michael Lamey werd eerder al uit de basis gespeeld door Mitch Apau. Rémy Amieux wist zijn plaats al die tijd te behouden.

Aan de kant van RKC Waalwijk ontbreken in ieder geval Romeo Castelen (blessure) Damiano Schet (geschorst). Aan Haagse kant zijn Kevin Jansen en Robert Zwinkels nog geblesseerd. Danny Holla staat weer op het veld en werkt hard aan zijn herstel.

Scheidsrechter Ed Janssen is door de KNVB aangesteld het duel ADO Den Haag - RKC Waalwijk in goede banen te leiden. Assistenten zijn Angelo Boonman en Maurice Hoksbergen. Merlijn Gerritsen fungeert als vierde official.

Historie
ADO Den Haag ontving RKC Waalwijk 19 keer eerder in competitieverband. Zeven duels werden gewonnen door de Residentieclub, zeven wedstrijden eindigden onbeslist en vijf keer gingen de Waalwijkers met de zege aan de haal. In de nacompetitie werden vier duels in Den Haag uitgevochten; beide ploegen wisten twee keer als winnaar van het veld te stappen.

De meest historische ADO Den Haag – RKC Waalwijk staat bij veel Haagse supporters nog vers op het netvlies. We schrijven het einde van het seizoen 2006/2007. ADO Den Haag speelde in de finale van de play-offs om promotie naar de Eredivisie eerst thuis tegen RKC. Door een doelpunt van Wouter Gudde kwamen de bezoekers al vroeg op voorsprong. Pas twee minuten voor tijd was het Lex Immers, die uit een assist van Rick Hoogendorp de bevrijdende 1-1 eindstand op het scorebord bracht.

Vier dagen later volgde de return in Waalwijk. Opnieuw bleek ADO Den Haag in de beginfase niet bij de les. Deze keer was het Frank van Mosselveld die verantwoordelijk was voor de 1-0. Door treffers van Christian Kum en Hans van de Haar kwam ADO Den Haag op een 1-2 voorsprong. Target-man Kevin Vink wist negen minuten voor tijd de wedstrijd weer in balans te trekken. Door het gelijke spel volgde een derde wedstrijd. Strafschoppen wezen uit dat het duel in Den Haag zou worden afgewerkt.

In een waar voetbalgevecht verzorgden Richard Knopper en Yuri Cornelisse voor de Haagse productie. Benjamin De Ceulaer deed voor RKC nog wat terug, maar dat bleek te laat. ADO Den Haag promoveerde op 18 mei 2007 dankzij de zege op RKC Waalwijk naar de Eredivisie.

O.a. Ricky van den Bergh, Jordy Brouwer, Yuri Cornelisse, Hans van de Haar, Rick Hoogendorp, Arjan Human, Santi Kolk, Tommie van der Leegte, Joeri Petrov, Virgilio Texeira, Gianni Zuiverloon, Aaron Meijers, Gabor Torma en Marcel Valk droegen in het verleden zowel het shirt van ADO Den Haag als dat van RKC Waalwijk.

Martin Jol speelde in zijn voetbalcarrière voor ADO Den Haag en zwaaide zes jaar als hoofdtrainer de scepter in Waalwijk. Mark Wotte was van beide clubs hoofdtrainer.