Nieuwsarchief

12-12-12 Voorbeschouwing Feyenoord - ADO Den Haag

ADO Den Haag speelt zondagmiddag haar voorlaatste competitiewedstrijd van het kalenderjaar 2012. De mannen van trainer Maurice Steijn gaan op bezoek bij Feyenoord. De aftrap van het duel in is zondag om 14:30 uur.

Feyenoord staat na 16 wedstrijden op de vijfde plaats in de Eredivisie met maar vijf punten achterstand op koploper PSV. De Rotterdammers wisten uit de laatste vijf wedstrijden dertien punten te pakken. Na het succesverhaal van John Guidetti vorig seizoen, beschikt trainer Ronald Koeman ook dit seizoen weer over een superspits; Graziano Pellè. De Italiaan schoot in 12 wedstrijden al 11 keer raak en bereidde ook nog eens drie treffers voor. Naast zijn hoge productiviteit laat hij Feyenoord ook beter en vooral makkelijker voetballen. Pellè weet de bal zowel door de lucht als over de grond bijna altijd vast te houden, waardoor zijn ploeggenoten kunnen aansluiten. Een echte test en pittige kluif voor centrale verdedigers Tommie Beugelsdijk en Vito Wormgoor.

Het gevaar van Feyenoord komt niet alleen vanuit de as van het veld, maar zeker ook van de zijkanten. Rechtsbuiten Ruben Schaken is met zijn snelheid een plaag voor elke tegenstander. De 30-jarige vleugelaanvaller krijgt de laatste weken steeds vaker dubbele dekking, waardoor er elders op het veld meer ruimte ontstaat. Aan de andere aanvalsflank is het stuivertje wisselen tussen Jan-Paul Boëtius en Wesley Verhoek. Met de terugkeer van Sekou Cissé heeft Koeman genoeg keuze op de linksbuiten positie.

Achter de schermen was het de laatste weken druk bij Feyenoord. Technisch directeur Martin van Geel wist talenten uit de eigen jeugdopleiding, Boëtius en Tonny Vilhena, langer vast te leggen. Als klap op de vuurpijl tekende ook trainer Ronald Koeman bij. Het verlengen van de contracten zorgt voor de nodige rust in Rotterdam. Na de winterstop wordt er ook met centrale verdediger en aanvoerder Stefan de Vrij gepraat over verlening van zijn contract.

De wedstrijd tegen Feyenoord is een weerzien met oud spelers van ADO Den Haag; Guyon Fernandez, Daryl Janmaat, Lex Immers en Wesley Verhoek. Fernandez maakt al weken geen deel meer uit van de wedstrijdselectie, terwijl Janmaat is geschorst voor het duel tegen de club uit zijn geboortestad. De Noor Omar Elabdellaoui vervangt hem op de rechtsback-positie.

ADO Den Haag kan zondagmiddag gewoon beschikken over Tjaronn Chery. Zijn beroepszaak tegen de schorsing van zijn rode kaart, die hij tegen FC Twente kreeg, is opgeschort tot maandag. Hij heeft al 1 duel schorsing uitgezeten. Robert Zwinkels is voorlopig nog uitgeschakeld, maar loopt op krukken al weer voorzichtig door het Zuiderpark.

De KNVB heeft scheidsrechter Ruud Bossen aangesteld het duel Feyenoord - ADO Den Haag in goede banen te leiden. Roger Geutjes en Wilco Lobbert zijn de assistenten. Rogier Honig fungeert als vierde official.

Historie
ADO Den Haag ging in competitieverband 54 keer eerder op bezoek bij Feyenoord. De Rotterdammers waren 36 keer baas in eigen huis, negen keer werd het gelijk en negen duels werden gewonnen door de ooievaars.

De laatste zege van ADO Den Haag in De Kuip was vorig seizoen. Steijn en zijn mannen boekten een knappe 0-3 zege. Tjaronn Chery en John en Wesley Verhoek waren de doelpuntenmakers.

In het seizoen 2004/2005 kwamen Feyenoord en ADO Den Haag elkaar tegen op de laatste speeldag. Het werd 6-3 voor Feyenoord. Bart Goor, Shinji Ono, Salomon Kalou en Dirk Kuyt hielpen de thuisploeg aan een 4-0 voorsprong. Vervolgens brachten Sjaak Polak, Cedric van der Gun en Geert den Ouden de bezoekers terug tot 4-3. Het was echter Kuyt die met nog twee treffers de 6-3 eindstand op het scorebord bracht.

O.a. Ali Boussaboun, Pascal Bosschaart, Danny Buijs, Romeo Castelen, Timothy Derijck, Edwin de Graaf, Guus Haak, Joonas Kolkka, Harry van der Laan, Gyon Fernandez, Daryl Janmaat, Henk van Leeuwen, Aad Mansveld, Michael Mols, Tomasz Rzasa, Lex Schoenmaker, Gill Swerts, Tininho, Wesley Verhoek, Lex Immers en Harry Vos droegen als speler zowel het shirt van ADO Den Haag als dat van Feyenoord.