Nieuwsarchief

12-07-11 Voorbeschouwing FK Tauras - ADO Den Haag

Eindelijk is het dan zover! Na een geweldig seizoen begint ADO Den Haag aanstaande donderdag om 18:00 uur Nederlandse tijd aan haar Europese campagne. De mannen van trainer Maurice Steijn nemen het in de tweede voorronde van de Europa League op tegen FK Tauras uit Litouwen.

Een volslagen onbekende tegenstander, die wel kansen lijkt te bieden op een vervolg van het Europese avontuur. De groen gelen gaan eerst op bezoek in Litouwen om op 21 juli in het Kyocera Stadion de return te spelen.

Door Frank Post

Opmerkelijk is dat FK Tauras één Nederlander in dienst heeft: Regilio Seedorf, een 22-jarige neef van oud-international Clarence. 'Geweldig om ADO Den Haag te loten', reageerde Regilo Seedorf een aantal weken terug in de media.
'Ik moet eerlijk zijn, Tauras is qua niveau te vergelijken met de Jupiler League. Het wordt voor ons heel moeilijk, maar ADO kan het nog moeilijk krijgen, hoor. We gaan alles geven en dan zien we wel. Voetbal leeft hier wel, maar basketbal is veruit sport nummer één', aldus de voormalig speler van het Belgische Beveren, FC Den Bosch, het Cypriotische Atromitos Yeroskipou en FC Oss.

Nieuwe hoofdtrainer van ADO Den Haag, Maurice Steijn, waakte eerder in het AD al voor onderschatting: 'We benaderen deze wedstrijd heel serieus en willen een zo goed mogelijk beeld van de tegenstander krijgen. We denken zeker niet: die club is onbekend, dus we gaan wel even door. Lex Schoenmaker is voor ons een wedstrijd gaan bekijken en we hebben beelden van duels gevonden, dus we konden ons aardig voorbereiden op deze ploeg.'

Steijn kan dit seizoen niet meer beschikken over de inmiddels vertrokken; Giorgio Achterberg (FC Dordrecht, verhuurd), Jarchinio Antonia (Go Ahead Eagles), Tom Boks (Scheveningen), Pascal Bosschaart (FC Sydney), Danny Buijs (Kilmarnock), Dmitry Bulykin (Anderlecht), Roderick Gielisse (FC Dordrecht, verhuurd), Kai van Hese (n.n.b), Santy Hulst (FC Dordrecht), Serhat Koksal (FC Dordrecht, verhuurd), Frantisek Kubik (Kuban Krasnodar), Nico Pellatz (Sparta), Mitchell Piqué (n.n.b), Leroy Resodihardjo (Almere City), en Joel Tillema (Scheveningen).

Daarentegen staat het tot nu toe behouden van sterkhouders Ahmed Ammi, Timothy Derijck, Lex Immers, Christian Kum, Aleksandar Radosavljevic, Jens Toornstra en Wesley Verhoek. Ook doelmannen Gino Coutinho, Robert Zwinkels en talenten Charlton Vicento en Kevin Visser bleven de club trouw. De selectie werd versterkt met het aantrekken van Tjaronn Chery (FC Emmen, middenvelder), Jaap van Duijn (Quick Boys, aanvaller), Wouter de Vogel (AZ Alkmaar, middenvelder/aanvaller), Paul Mulders (AGOVV Apeldoorn, aanvallende middenvelder), Tim de Rijk (Alphense Boys; linksbenige verdediger), Mark Höcher (Helmond Sport, tweebenige buitenspeler, beste speler van de Jupiler League in 2010-2011), Slowaaks international Filip Luksik (FK Senica, linksback) en doelman Martijn de Zwart (Quick Boys).

Op technisch gebied is Henk Fräser terug als assistent-trainer. De oud speler van Feyenoord had eerder al het tweede elftal van ADO Den Haag onder zijn hoede.

Historie
ADO Den Haag speelde in haar bestaan 20 Europa Cup II-duels; 11 keer werd er gewonnen, 2 ontmoetingen eindigden onbeslist en 7 wedstrijden werden verloren.

Het seizoen 1975/1976 is tot nu toe het meest succesvolle Europese avontuur van de Residentieclub. Nadat de Haagse ooievaars het Deense Velje BK in de eerste ronde versloegen, lootte het in ronde twee het Franse Lens. Lens, destijds één van de betere ploegen in Frankrijk, werd in Den Haag met 3-2 en in Frankrijk met 3-1 verslagen. Door de dubbele overwinning plaatste het toenmalige FC Den Haag zich voor de kwartfinale en daarin lootte het West Ham United, dat toen aan de top van het Engelse voetbal meestreed. Een grote verrassing leek in de maak. Het toenmalige elftal van trainer Vujadin Boskovic won de heenwedstrijd met 4-2. Helaas lukte het nét niet voor de Hagenezen. In Londen wisten "The Hammers" met 3-1 te winnen, waardoor de twee goals in Den Haag de doorslag geven. Desondanks kon de club terugkijken op een geweldig avontuur.

De laatste wedstrijd in Europa vond plaats in het seizoen 1987/1988. Waar FC Den Haag in eigen huis won met 2-1, ging het in Zwitserland met 1-0 onderuit, waardoor het uit doelpunt van de tegenstander (dat dubbel telt) de ooievaars opnieuw de das omdeed.

Aad Mansveld en Lex Schoenmaker zijn momenteel nog altijd de topscorers van de Haagse club in Europa. Beide iconen scoorden zes goals. Remco Boere en Henk van Leeuwen volgen met drie doelpunten.

Aad Mansveld staat alleen aan kop in het klassement "meeste Europese duels." Mansveld speelde 16 wedstrijden, Ton Thie volgt op 15 duels.

Bron www.adodenhaag.nl