Nieuwsarchief

12-02-14 Voorbeschouwing Roda JC – ADO DH

De enige Haagse zege in de reguliere competitie dateert uit het seizoen 1973/1974. Destijds versloeg de ploeg van de toenmalige trainer Evert Teunissen Roda JC met 0-1. Hugo Lochtenbergh was voor de bezoekers de matchwinnaar. O.a. Hans Bres, Johnny Dusbaba, Aad Kila, Aad Mansveld, Ton Thie en Piet de Zoete stonden die middag in het basiselftal. In het seizoen 2010/2011 werd met 1-2 gewonnen in de play-offs.

ADO Den Haag speelt komend weekend een cruciaal duel. De ploeg van trainer Henk Fräser kan de rode lantaarn bij een overwinning overdragen aan tegenstander Roda JC. De Limburgers hebben namelijk slechts twee punten meer. Bij een gelijkspel zijn de ooievaars afhankelijk van wat NEC (evenveel punten) doet. De aftrap van het duel in Kerkrade is zaterdagavond om 19:45 uur.
Roda JC is bezig aan een moeizaam seizoen. Trainer Ruud Brood werd ontslagen en onder de nieuwe oefenmeester Jon Dahl Tomasson loopt het ook nog niet vlekkeloos, wat heet de “Koempels” zijn afgezakt naar de 16de plaats in de Eredivisie. Maar nog geen paniek in Kerkrade want de verschillen in de Eredivisie zijn nog klein en veel ploegen hebben zich nog niet uit de penarie gespeeld. Duidelijk is wel dat het thuisduel tegen ADO Den Haag als ‘’zes punten duel’’ mag worden omschreven.

Sterkhouders bij de Limburgers zijn middenvelder Mitchell Donald (zes goals, twee assists) en buitenspeler Guus Hupperts (vijf doelpunten, zes assists). Laatstgenoemde staat, door zijn snelheid en scorend vermogen, in de belangstelling van verschillende topclubs in de Eredivisie maar tot een overgang kwam het niet in de winterstop. De sterke Donald zet de lijnen uit bij de ploeg van Tomasson en duikt vaak gevaarlijk op achter de laatste linie van de tegenstander. Al mag Donald nog wel aan zijn scorend vermogen werken.

Krisztian Nemeth is met acht doelpunten clubtopscorer, gelukkig voor ADO Den Haag is hij er zaterdagvond niet bij vanwege een schorsing. De Trots van het Zuiden mist verder de geblesseerden Henk Dijkhuizen, Mark-Jan Fledderus en Anco Jansen.
ADO Den Haag moet het stellen zonder de geschorsten Roland Alberg en Tommie Beugelsdijk.

De KNVB heeft Kevin Blom aangesteld het duel Roda JC – ADO Den Haag in goede banen te leiden.
Blom wordt geassisteerd door grensrechters Patrick Langkamp en Hessel Steegstra. Merlijn Gerritsen fungeert als vierde official.

Historie
ADO Den Haag heeft het gezien het verleden bijzonder lastig in uitwedstrijden tegen Roda JC Kerkrade. Slechts twee keer wist de Residentieclub in competitieverband (één keer play-offs) met een overwinning uit Limburg terug te keren. Zes wedstrijden eindigden onbeslist en maar liefst zestien wedstrijden waren de Hagenezen een prooi voor de geel zwarten.