Nieuwsarchief

10-04-13 Voorbeschouwing ADO Den Haag - FC Twente

ADO Den Haag kruist in speelronde 30 de degens met de huidige nummer vijf van de Eredivisie; FC Twente. Een mooie kans voor de ploeg van trainer Maurice Steijn om in eigen huis de rug te rechten en zich te revancheren van drie nederlagen op rij. De aftrap van het duel in het Kyocera stadion is zaterdagavond om 20:45 uur.

FC Twente begon het seizoen uitstekend, het deed lange tijd mee om de bovenste plaatsen en stond zelfs een tijd bovenaan. Na de winterstop ging het echter mis en bleven de resultaten achterwege. Steve McClaren vertrok als trainer en assistent Alfred Schreuder nam het roer over. Na een moeizaam begin, wonnen de Tukkers vorige week voor de tweede keer in het kalenderjaar 2013 een competitiewedstrijd. In eigen huis werd Roda JC met 2-0 aan de kant gezet. Het veldspel was nog lang niet uitstekend, maar het ging al vele malen beter dan de afgelopen maanden. De supporters kunnen met zeven punten uit de laatste drie wedstrijden in ieder geval een stijgende lijn ontdekken. Met het oog op het slot van de competitie en de naderende play-offs een goed teken.

FC Twente moet het vooral hebben van Dusan Tadic. De Serviër scoorde al 12 keer en bereidde 13 maal een treffer voor. Ook Nacer Chadli vervult een belangrijke rol. De Belg was dit seizoen lang geblesseerd, maar scoorde toch al acht goals en heeft twee assists achter zijn naam staan. Beide heren hebben het vermogen een wedstrijd vanuit het niets open te breken of te beslissen. Spelen zonder één van deze twee spelers is voor FC Twente een fikse aderlating.

In de spits vochten ex-ADO Den Haag speler Dmitry Bulykin en oud Feyenoord speler Luc Castaignos de laatste maanden om een basisplaats. Vorige week kreeg Castaignos weer de voorkeur in de spits en dat deed hij naar behoren. Tegen Roda JC maakte de pas 20-jarige aanvaller alweer zijn tiende treffer van het seizoen. Castaignos wordt veel bekritiseerd door de "kenners" maar zijn rendement is in ieder geval niet slecht, voor iemand die dit seizoen niet altijd op een basisplaats kan rekenen.

De KNVB heeft scheidsrechter Pol van Boekel aangesteld het duel ADO Den Haag - FC Twente in goede banen te leiden. Assistenten zijn Bas van Dongen en Frank Jansen. Richard Martens fungeert als vierde official.

Historie
FC Twente ging in het verleden 31 keer eerder op bezoek bij ADO Den Haag. De Tukkers vertrokken 14 keer met een overwinning, terwijl ADO Den Haag acht keer won.

De laatste competitiezege van ADO Den Haag in eigen huis tegen FC Twente dateert alweer uit het seizoen 2003/2004 (1-0). Roy Stroeve werd onder het toeziend oog van 7.123 toeschouwers matchwinnaar in het Zuiderpark Stadion.

De grootste Haagse zege vond plaats op 10 augustus 1968. Het toenmalige A.D.O. versloeg FC Twente met 4-1. Harald Berg was die dag de grote man met drie treffers. Niels-Christian Hölstrom scoorde de laatste en vierde treffer voor A.D.O. Bij de thuisploeg stonden die middag ook Theo van den Burch, Aad Mansveld, Jan van der Oever, René Pas, Lex Schoenmaker, Ton Thie, Harry Vos, Cees Weimar en Piet de Zoete in het veld.

Onder andere Martin Jol, Aad Kila, Eljero Elia, Arjan van der Laan, Konstantinos Loumpoutis, Tommie van der Leegte, Michael Mols, Joeri Petrov, Mitchell Piqué, Cees Paauwe, Sjaak Polak, Rik Platvoet en Wesley Verhoek droegen zowel het shirt van ADO Den Haag als dat van FC Twente.

Co Adriaanse was als hoofdtrainer actief voor beide clubs.