Nieuwsarchief

08-06-11 Play-offs eredivisie blijven

De opzet van de competitie in de eredivisie zal in de komende jaren weinig tot niets veranderen. Dat betekent dat de play-offs in de huidige vorm van kracht blijven en dat op het hoogste profniveau in Nederland achttien ploegen actief zullen blijven. „Ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar dat is wel de bedoeling”, zei directeur Alex Tielbeke van de belangenvereniging Eredivisie CV (ECV) in Zeist.

Volgens Tielbeke, die met mededirecteur Frank Rutten de ECV runt, is de vernieuwde formule van de play-offs voor het laatste ticket voor Europees voetbal een doorslaand succes. In het verleden moesten de nummers drie en vier, en zelfs ook even de runner-up (tweede), na de reguliere competitie strijden om een Europees ticket. In het huidige systeem zijn die eindklasseringen evenwel goed voor rechtstreekse plaatsing en komen alleen de vier volgende clubs in de eindstand nog in de nacompetitie uit.

Door de financiële crisis is een inkrimping van de eredivisie naar zestien clubs hier en daar weer onderwerp van gesprek. „Maar niet bij de ECV”, verzekerde Tielbeke, oud-directeur bij NEC. „„In het verleden zijn er wel studies naar verricht. Maar het is nu absoluut bij ons geen thema. Economisch pakt het voor de overblijvende clubs ook minder uit. De clubs zijn weliswaar elkaars concurrenten, maar hebben elkaar ook nodig om een interessante competitie in stand te houden. We maken ons dan ook steeds heel erg sterk om alle beslissingen binnen de ECV met unanieme steun te nemen. Dat blijft lukken.”