Nieuwsarchief

08-03-13 Vooruitblikken met: Dennis den Turk

Dennis den Turk (Amsterdam, 27 juni 1969) begon met voetballen bij de Amsterdamse amateurclub OVVO. Op jonge leeftijd vertrok hij naar Ajax, waar hij de gehele jeugdopleiding doorliep. Den Turk zat in een lichting waar vrijwel iedereen het betaald voetbal wist te halen. O.a. Dennis Bergkamp, Frank en Ronald de Boer, Richard Witschge en Bryan Roy maakten deel uit van het elftal waarin hij speelde.

Op 18-jarige leeftijd bood AZ hem een contract aan om in het eerste elftal te spelen. Den Turk debuteerde in het 1988/1989 en speelde elf seizoenen voor de Noord-Hollanders. Vervolgens vertrok hij naar De Graafschap, waar hij twee seizoenen lang de clubkleuren verdedigde. ADO Den Haag (38 competitieduels, 1 doelpunt) was zijn laatste club als profvoetballer, waar hij twee seizoenen voetbalde. Een jaar later stopte hij definitief als voetballer, na een jaar Quick Boys.
Na zijn loopbaan werkte hij als jeugdtrainer bij zowel ADO Den Haag als AZ.

Dennis, wat doe je tegenwoordig?
Op dit moment niks. Ik ben er een jaartje tussenuit geweest. Even de batterij opgeladen. Momenteel ben ik weer op zoek naar een club.

Als jeugdtrainer of hoofdtrainer?
Ik sta voor alles open. Dat kan zijn assistent, hoofdtrainer, jeugdtrainer of scout.

Je bent in het verleden al werkzaam geweest als jeugdtrainer bij zowel ADO Den Haag als AZ. Hoe kijk je terug?
Een tijd met twee met gezichten. Bij beide clubs heb ik een leuke tijd gehad. AZ vond ik wel wat professioneler wat betreft de jeugdopleiding, maar bij ADO Den Haag heb ik het ook leuk gehad. Ik ben uiteindelijk op een wat lullige manier weggegaan bij ADO, maar zo gaat dat in de voetballerij.

Welke huidige eerste elftal spelers heb jij als jeugdtrainer gehad?
Bij AZ heb ik Adam Maher, Thomas Lam, Willie Overtoom en Mikhail Rosheuvel gehad en bij ADO Den Haag Mike van Duinen en Stanley Elbers.

Kon je toen al zien dat Mike het ging halen?
Die jongen stak er qua inzet en beleving al bovenuit. Hij werkte altijd keihard en moest het vooral van zijn inzet hebben. Het verbaast mij niks dat hij het heeft gehaald. Een voetballer naar mijn hart. Ik herken veel van hem in mij als voetballer, hard werken en nooit opgeven. Elbers kwam van amateurclub UVS. Hij was in de A1 een half jaar geblesseerd, maar in het half jaar dat hij voetbalde zag je al dat hij een goede buitenspeler zou gaan worden. Die jongens is heel snel. Enige minpuntje is zijn fysiek. Hij mist wat power nog op dit moment.

Was Maher in de jeugd al een topper?
Ik had Adam in de C1. Daar droop de klasse er al van af. Alleen hij was heel klein. Daardoor had hij wat met moeite met zijn fysiek. Later heeft AZ daar op ingespeeld door met persoonlijke trainingen te starten. Om het fysiek van spelers goed te trainen.

Als je jezelf mag vergelijken als voetballer met een speler van ADO Den Haag of AZ, wie zou je dan noemen?
Ik was een verdedigende middenvelder. Momenteel loopt er niemand bij die echt op mij leek.

Wat voor voetballer was jij?
Een harde werker die het van zijn inzet moest hebben. Een karaktervoetballer.

Je hebt in totaal 11 seizoenen bij AZ gespeeld. Hoe kijk je terug op die tijd?
Het was een mooie tijd. AZ heeft mij toch de kans gegeven om in het betaalde voetbal te komen. Ik ben twee keer kampioen geworden van de Eerste Divisie en een keer gedegradeerd. Dat zijn een beetje de hoogte en dieptepunten.

Wie is de beste speler met wie je hebt samen gespeeld?
AZ wilde op een gegeven moment de stap maken naar de Eredivisie en daar een stabiele subtopper worden. Spelers als Johnny Bosman, Barry van Galen, Max Huiberts, Oscar Moens en Fernando Ricksen werden gehaald. Dat zijn wel de beter spelers met wie ik samen heb gespeeld.

Je hebt ook veel grote tegenstanders tegenover je gehad. Onder andere Arjen Robben in een bekerwedstrijd met ADO Den Haag tegen PSV. Dat ging je goed af. Vertel?
Ja, dat klopt. Ik stond wel eens rechtsback bij ADO Den Haag. Die middag tegen Robben ook. Ik zat er heel kort op en hij raakte toen geen bal. In de rust werd hij gewisseld. Dat zijn leuke momenten.

Hoe kijk je terug op die tijd in Den Haag als voetballer?
Het was een leuke tijd. We hadden een selectie met veel ervaring en routine. Maar er kwamen ook talenten bij uit de eigen opleiding zoals Ferrie Bodde en Romeo Castelen.

Ga je nog wel eens een wedstrijd kijken in het stadion?
Ik was laatst bij ADO Den Haag - sc Heerenveen. En ik ga zaterdagavond naar AZ - ADO Den Haag.

Wat vind je van de huidige prestaties van ADO Den Haag?
Ik vind het heel knap dat ze momenteel op de achtste plaats staan. Als je ziet wat ze zijn kwijt geraakt, dan heb ik daar wel respect voor om met beperkte middelen zo hoog te staan. Het voetbal is daarentegen niet altijd geweldig, maar iedereen werkt hard voor elkaar en het is 1 geheel en daardoor staat ADO Den Haag nu op de achtste plaats.

Wat zijn de sterke punten van AZ?
Een goed voetballende ploeg. Ondanks dat ze een aardig elftal hebben, staan ze in mijn ogen veel te laag. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze zich snel uit de onderste regionen voetballen. Met de huidige spelersgroep kan dat haast niet anders. Je hebt nu ook gewoon pech. Alles valt even verkeerd. Dat heb je wel eens. Maar met het combinatiespel van AZ is niks mis. En daarmee onderscheiden zij zich van de ploegen die dichtbij staan.

Wat denk je van de wedstrijd van zaterdagavond?
Als ADO Den Haag haar eigen spelletje speelt en alles bij elkaar haalt is er zeker wat mogelijk. AZ moet, als je AZ laat voetballen dan kom je in de problemen.