Nieuwsarchief

07-03-16 Henk van Leeuwen kijkt nog 1 keer terug

Vrijdagavond speelde ADO Den Haag tegen FC Twente, tegen deze tegenstander bewaard oud FC Den Haag speler Henk van Leeuwen goede herinneringen, samen met Henk blikken wij nog 1 keer terug.

Door velen wordt hij gezien als een van de beste spitsen die ooit bij FC Den Haag (voorloper van ADO Den Haag) heeft gespeeld: Henk van Leeuwen. De Rotterdammer kwam tussen 1974 en 1981 tot 68 competitiegoals in 179 wedstrijden. In die periode was Van Leeuwen deelgenoot van wedstrijden, die bij menig oudere supporter nog op het netvlies gebrand staan.

 


Bekerwinst
We gaan terug naar 15 mei 1975. De dag van de bekerfinale tussen FC Twente en ADO Den Haag. Plaats van handeling was De Kuip in Rotterdam. Een soort thuiswedstrijd dus voor Van Leeuwen. Zou hij FC Den Haag kunnen helpen aan de tweede bekerwinst (na 1968) in de clubgeschiedenis? Die dag zou het mooiste moment uit de carrière van Van Leeuwen blijken. “Wij waren toen de underdog”, blikt de voormalig spits terug. “Twente had midden jaren ’70 een ploeg de regelmatig bij de bovenste plekken in de Eredivisie eindigde. Maar je weet dat er in het bekertoernooi alles kan gebeuren. En wij hadden zelf ook geen slecht team. We moesten het vooral van een goede mentaliteit hebben. Ik scoorde tegen Twente de winnende treffer na een ingestudeerde vrije trap. Geweldig om mee te maken.”


Doordat FC Den Haag de beker won, mocht het in het seizoen erop uitkomen in het toernooi om de Europa Cup II. Daarin werd de kwartfinale bereikt. Het Engelse West Ham United was de tegenstander. De wedstrijd in het Zuiderpark maakte op Van Leeuwen veel indruk: “Het was al speciaal dat FC Den Haag Europees voetbal mocht spelen. Dat we met 4-0 voorstonden, maakte het nog extra bijzonder. West Ham scoorde helaas nog twee keer tegen. Uit verloren we met 3-1, waardoor FC Den Haag uit het toernooi lag. Toch zal ik die wedstrijden nooit meer vergeten.”


Gemist WK
Van Leeuwen, die ook nog voor Feyenoord, Roda JC en DS ´79 uitkwam, was niet alleen een uitstekende clubvoetballer. Zijn prestaties waren dermate goed, dat zelfs het Nederlands Elftal lonkte. In 1978 speelde Van Leeuwen zelfs twee interlands in de voorbereiding op het WK in Argentinië. De Rotterdammer mocht ook mee naar Zuid-Amerika in plaats van Johan Cruijff, die door een gewapende overval in zijn huis, een paar maanden eerder, niet naar Argentinië wilde afreizen. Maar toen sloeg voor Van Leeuwen het noodlot toe. “Vlak voor het toernooi liep ik een knieblessure op. Weg WK. Een enorme domper. Dat ik als speler van FC Den Haag in aanmerking kwam voor het Nederlands Elftal was uniek. Dat ik het WK moest missen, kwam enorm hard bij me aan. Zo’n grote teleurstelling had ik nooit eerder meegemaakt.” De kniekwetsuur zou uiteindelijk het einde van de loopbaan van Van Leeuwen inluiden. Kappen en draaien lukte niet meer, iets dat een aanvaller veel doet in zijn spel. Van Leeuwen speelde nog twee seizoenen bij DS ’79 voordat hij in 1983 zijn professionele carrière moest beëindigen.


Ook in het leven na het voetbal was en is de Rotterdammer succesvol. “Al tijdens mijn loopbaan was ik actief als makelaar en taxateur. Daar ben ik altijd mee doorgegaan. Zo kreeg ik een eigen makelaarskantoor. Nu zit ik nog steeds in de vastgoed, maar gezien mijn leeftijd staat dat wel op een lager pitje. Als ik zo terugkijk op mijn leven kan ik zeggen dat ik een geweldig leven had en nog steeds heb