Nieuwsarchief

07-03-12 Wlodzimierz Smolarek (54) overleden

Wlodzimierz Smolarek is in de nacht van dinsdag op woensdag op 54-jarige leeftijd overleden. De oud-voetballer verwierf in Nederland bekendheid door een dienstverband bij Feyenoord (anderhalf seizoen tussen 1988 en 1990) en vervolgens FC Utrecht (1990-96).

Tot het moment dat de eerste serieuze bal rolde, stond een heel legioen voetbalkenners ietwat sceptisch ten opzichte van Wlodzimierz Smolarek. Was hij niet afgebrand bij Eintracht Frankfurt? Was hij met zijn 31 jaar niet erg oud voor een aanvaller, versleten wellicht? Maar al snel na zijn komst in de zomer van 1988 ontpopt de Poolse spits zich tot publiekslieveling bij Feyenoord.

Voordat hij in de Eredivisie arriveert heeft Smolarek er al een hele loopbaan opzitten. Amper zestien is Smollie als hij opvalt bij Widzew Lódz, op dat moment tweede divisionist, dat hem ook meteen inlijft. Het juiste moment voor een overgang, omdat hij bij Aleksandrów is uitgeleerd. Vier jaar later moet Smolarek in militaire dienst, hetgeen automatisch inhoudt dat hij gaat voetballen voor de grootste van de vier topclubs, Legia Warschau.

Na die twee seizoenen mag hij blijven bij Legia, krijgt hij ook een contract onder zijn neus geduwd, maar begint zijn oude club Widzew met de opbouw van een geheel nieuw elftal. En naar dat team, met onder anderen Zbigniew Boniek en Wladyslaw Zmuda (foto onder met Smolarek), gaat zijn voorkeur uit, ondanks het goede contract dat hij kan krijgen bij Legia. Smolarek speelt in totaal zes jaar in Lódz en komt in die periode tot 181 competitieduels, waarin hij 55 weet te scoren.

Smolarek is 23 als hij voor het eerst wordt uitverkoren voor de nationale ploeg. Het is 1980, en Polen speelt in Buenos Aires tegen het Argentinië van Diego Maradona en Mario Kempes. De wedstrijd gaat met 2-1 verloren, maar de droom blijft bestaan. Het WK van 1982 in Spanje is voor Polen én Smolarek een doorslaand succes. Onder leiding van Antoni Piechniczek wordt de halve finale bereikt, waarin de latere wereldkampioen Italië met 2-0 te sterk is. In de strijd om de derde plaats wordt West-Duitsland met 3-2 verslagen. Smolarek komt tijdens het WK één keer tot scoren (in de groepswedstrijd tegen Peru).

Al in 1982, direct na het WK in Spanje, benadert Jan de Zeeuw (destijds groot Feyenoord-supporter met nauwe zakelijke banden in Polen) Smolarek, op verzoek van Hans Kraay, voor Feyenoord. Maar de aanvaller blijft bij Widzew en vier jaar later, als de Rotterdammers opnieuw een poging wagen, handelt Eintracht Frankfurt een tikkeltje slagvaardiger. Een succes werd zijn avontuur in Duitsland niet, aangezien trainer Kalli Feldkamp het niet in hem ziet zitten.

In de zomer van 1988 lukt het Feyenoord wél om Smolarek naar De Kuip te halen, waar hij al snel de harten van de fans verovert. In zijn eerste seizoen onder trainer Rob Jacobs scoort hij tien keer in 31 wedstrijden, maar onder Pim Verbeek en later Gunder Bengtsson kan Smolarek niet rekenen op een basisplaats. Hij krijgt op 21 december 1989 te horen dat hij moet vertrekken, omdat er een andere buitenlander wordt aangetrokken, Stanislav Griga.

FC Utrecht pikt Smolarek op en daar sluit hij zijn loopbaan in 1996 ook af. De aanvaller scoorde in totaal 33 keer in 165 competitieduels namens de Domstedelingen. Als speler van FC Utrecht speelt hij ook zijn laatste interland: met Polen speelt hij in oktober 1992 met 2-2 gelijk tegen Nederland in De Kuip. Nadat hij afscheid heeft genomen als voetballer gaat Smolarek aan de slag in de jeugdopleiding van Feyenoord, waar ook zijn zoon Ebi Smolarek op dat moment speelt. In 2009 vertrekt hij definitief uit Nederland en gaat hij aan de slag bij de Poolse voetbalbond.