Nieuwsarchief

06-04-14 ADO Den Haag - FC Utrecht 4-1

ADO Den Haag hoeft niet langer te vrezen voor degradatie. Onder leiding van de ongeslagen trainer Henk Fraser en uitblinker Roland Alberg speelde ADO zich veilig tegen FC Utrecht: 4-1.

Dankzij de overwinning op Utrecht is ADO nu al negen wedstrijden ongeslagen in de Eredivisie (W4, G5) en die succesreeks is niet los te zien van de trainerswissel. Negen speelrondes terug stond Maurice Steijn nog aan het roer en verloor ADO thuis kansloos met 3-0 van Heracles Almelo. ADO stond troosteloos onderaan in de Eredivisie en er werd serieus gevreesd voor degradatie.

Sinds de komst van Fraser is de zon echter gaan schijnen in Den Haag en werd er met rasse schreden afscheid genomen van de degradatiezorgen. De omgekeerde wet van Murphy trad in werking: alles wat ADO mee kon zitten, zat de ploeg uit Den Haag ook mee. Tegen Utrecht was het niet anders, toen aanvaller Steve de Ridder al in de 24ste minuut zijn tweede gele kaart ontving en het veld moest verlaten. De Ridder was in de tweede minuut betrokken bij een opstootje en zwaaide vervolgens wild met zijn armen, al was dat zwaar bestraft.

Alberg
Tegen een tienkoppig Utrecht beleefde ADO daarna een zorgeloze zondagmiddag. Roland Alberg brak - zoals zo vaak de afgelopen weken - de ban door na een half uur de openingstreffer te maken met een geplaatst schot vanaf de rand van het strafschopgebied. Daarmee evenaarde Alberg een clubrecord, door net als Harry van der Laan (oktober-december 1989) en Henk van Leeuwen (mei-september 1977) vijf thuisduels op rij te scoren.

Door een fout van de ervaren Matthieu Delpierre, die zich verslikte in Michiel Kramer, werd Mike van Duinen nog voor rust in staat gesteld aan alle spanning in Den Haag een einde te maken. Van Duinen schoot koelbloedig raak en stelde daarmee Utrecht voor een onmogelijke opdracht. Na de hervatting speelde ADO het duel zonder problemen uit. Mitchell Schet stelde twintig minuten voor tijd de zege definitief veilig, door na goed doorzetten van Van Duinen de 3-0 binnen te schieten. Kramer maakte er 4-0 van, waarna Jens Toornstra tegen zijn ex-werkgever vlak voor tijd de eer redde met een fraai doelpunt: 4-1.

Door de zege maakt ADO een sprong op de ranglijst van de vijftiende naar de elfde positie. Het gat naar nummer zestien RKC Waalwijk, dat zondagmiddag nog in actie komt tegen Feyenoord, bedraagt zeven punten en dus hoeft ADO zich over de nacompetitie waarschijnlijk geen zorgen meer te maken. Utrecht daalt naar de veertiende plaats. Met nog drie wedstrijden te gaan hebben de Domstedelingen een marge van vijf punten naar RKC.