Nieuwsarchief

06-02-13 Voorbeschouwing ADO Den Haag - NAC Breda

ADO Den Haag opent dit weekend speelronde 22 in de Eredivisie. De huidige nummer acht op de ranglijst ontvangt in het eigen Kyocera Stadion NAC Breda, dat op plaats 13 staat genoteerd, met slechts twee punten minder. De aftrap van het duel is zaterdag om 18:45 uur.

Het verhaal van NAC Breda is dit seizoen bekend. Een dramatische seizoensstart, financiële problemen, meerdere trainerswisselingen en nog veel meer. Des te knapper is het dat de Brabanders zich de laatste wedstrijden een weg naar boven hebben geknokt. Onder leiding van de nieuwe trainer Nebojsa Gudelj verloren de geelhemden slechts twee wedstrijden uit een serie van acht duels. De laatste drie ontmoetingen in de Eredivisie werden zelfs gewonnen. Het gat met plek acht (dat recht geeft op het spelen van play-offs voor Europees voetbal) is klein.

Het zou een ongekend knappe prestatie van Gudelj zijn als hij NAC Breda in het 100-jarig bestaan naar de play-offs om Europees voetbal weet te loodsen. Gezien de kleine verschillen is alles mogelijk. De trainersloopbaan van de Serviër kende overigens een slechte start. Op 23 november won ADO Den Haag met 0-3 in Breda, dankzij doelpunten van Tom Beugelsdijk, Tjaronn Chery en Rydell Poepon.

De gifbeker bij NAC Breda is dit seizoen meerdere keren leeggedronken. Dit heeft er voor gezorgd dat het elftal hechter is dan voorheen. Jongens die meer dan ooit voor elkaar willen knokken. De laatste drie overwinningen op rij zorgen sowieso voor vertrouwen bij de "Parel van het Zuiden".

Op het middenveld neemt Nemanja Gudelj wekelijks het voortouw. De zoon van de trainer staat in de belangstelling van meerdere topclubs, maar bleef zijn jeugdliefde tot nu toe trouw. Gudelj koppelt zijn techniek aan keihard werken, maar is vooral gevaarlijk door zijn diepgang en dreiging. De pas 21-jarige middenvelder verschijnt in een wedstrijd meerdere keren gevaarlijk voor het doel van de tegenstander. Daarnaast beschikt NAC Breda over de ervaring van Anthony Lurling. Laatstgenoemde is de laatste weken in bloedvorm. Het altijd doorjagen op de keeper leverde zijn ploeg tegen PEC Zwolle nog een strafschop op. Ook zijn magistrale lob, die de lat raakte, werd door Gudelj binnen gekopt. Als klap op de vuurpijl was hij ook betrokken bij het derde doelpunt. Zijn voorzet stelde ploeggenoot Anouar Hadouir in staat te scoren.

Naast bovenstaand genoemde heren is NAC Breda dit seizoen in standaardsituaties erg gevaarlijk. De luchtmacht van de club uit Breda heeft dit seizoen al meerdere treffers opgeleverd. Opletten geblazen dus als Eric Botteghin, Jordy Buijs en Kees Luijckx zich melden in het zestienmetergebied van ADO Den Haag.

De KNVB heeft scheidsrechter Kevin Blom aangesteld het duel ADO Den Haag - NAC Breda zaterdagavond te leiden. Assistenten Patrick Gerritsen en Richard Slot staan de arbiter bij met de vlag. Davy Otto fungeert als vierde official.

ADO Den Haag mist dit weekend Aaron Meijers en Vito Wormgoor wegens een schorsing. Kenneth Omeuro is nog actief met Nigeria op de Afrika Cup, terwijl Gábor Horváth en Robert Zwinkels nog altijd herstellen van blessures.

Historie
NAC Breda kwam in competitieverband 40 keer eerder op bezoek in Den Haag. 21 duels werde gewonnen door de thuisploeg, terwijl de bezoekers 12 maal vertrokken met een zege. Het treffen eindigden 7 keer in een gelijkspel.

ADO Den Haag wist de laatste twee seizoenen thuis van NAC Breda met 3-0 te winnen.

De grootste Haagse zege dateert uit het seizoen 1973/1974. Destijds werd met maar liefst 8-3 gewonnen. Aad Mansveld, Kees Storm (2x), Simon van Vliet (3x), en Piet de Zoete waren die dag de doelpuntenmakers. De achtste treffer was een eigen doelpunt van de tegenstander.

O.a. Jeffrey van As, Maarten Atmodikoro, Ali Boussabon, Gino Coutinho, Timothy Derijck, Johnny Dusbaba, Jim van Fessem, Edwin de Graaf, Jan de Jong, Joonas Kolkka, Marcel Koning, Tommie van der Leegte, John Linford, Kees Luijckx, Kofi Mensah, Regilio Simons en Maurice Steijn droegen als speler zowel het shirt van ADO Den Haag als dat van NAC Breda.

Door: Frank Post