Nieuwsarchief

04-02-15 ADO Den Haag verslaat FC Twente 2-0

ADO Den Haag heeft de festiviteiten rond het 110-jarig jubileum opgeluisterd met een 2-0 zege op FC Twente. Het recent in Chinese handen gevallen ADO won dankzij een goal van nieuweling Oleksandr Iakovenko (foto boven) en een late penalty van Roland Alberg voor het eerst in negen competitieduels weer eens.

Op 1 februari bestond ADO precies 110 jaar en voor de aftrap werd daar onder meer met een vuurwerk bij stilgestaan. Bovendien was er deze week de nodige aandacht voor eigenaar Hui Wang, die meetrainde en zich vanavond op de tribune liet zien. Hij vierde de ADO-goals met een dansje mee.

Direct na de aftrap zorgde juist Twente voor het vuurwerk. Hakim  Ziyech kegelde al na een minuut bij een vrije trap de bal tegen de lat. Uiteindelijk was het toch ADO dat op voorsprong kwam. Een van de door Wang naar Den Haag gehaalde aanvallers was daarvoor verantwoordelijk. Iakovenko, de Fiorentina-huurling die tot vandaag sinds mei 2014 niet in actie was gekomen, zette zijn debuut luister bij met de 1-0. De Oekraïner won, al dan niet met te hoog geheven been, een duel van de halfslachtig ingrijpende Darryl Lachman en schoof koeltjes binnen: 1-0.

Na het openingsdoelpunt ging Twente op zoek naar de gelijkmaker. Maar net als in de tweede helft waren kansen niet besteed aan onder anderen Luc Castaignos. ADO bleef  in de tegenstoot steeds gevaarlijk en was in het laatste kwartier een paar keer dicht bij de 2-0. Mike van Duinen, die samen met de andere aanwinst Wilson Eduardo de voorhoede vormde door het blessureleed van Michiel Kramer, zag doelman Sonny Stevens dat ternauwernood voorkomen. Uiteindelijk bepaalde Alberg met een strafschop de eindstand. Hij was zelf neergelegd door Lachman, die zo uitgroeide tot schlemiel van de wedstrijd. Bij 2-0 bleef het.

Zodoende pakt ADO niet alleen broodnodige punten in de race om handhaving. Ook werd (pas) voor de tweede keer in de voorbije twintig Eredivisie-duels met de Tukkers gewonnen. Van de overige achttien confrontaties werden er liefst veertien verloren. ADO is op basis van doelsaldo een plekje gestegen en lost Go Ahead Eagles af als nummer veertien.

Voor Twente zijn de druiven zuur. Voor het eerst in zeventien Eredivisie-wedstrijden werd er niet gescoord, waardoor de ploeg van Alfred Schreuder dure punten laat liggen in de strijd om de derde plek en voorlopig zesde blijft. AZ en PEC, die nog in actie moeten komen, hebben respectievelijk één en twee punten meer. Bovendien laat Twente na te profiteren van de nederlaag die nummer drie Feyenoord bij SC Heerenveen leed. Het verschil tussen die ploegen is daardoor nog vier punten.