Nieuwsarchief

03-10-14 Vitesse-ADO Den Haag 6-1

Vitesse had begin dit seizoen nog grote moeite de weg naar het doel te vinden, maar heeft vrijdagavond voor de tweede keer in één week tijd zes treffers gemaakt in een Eredivisiewedstrijd. Waar zaterdag FC Dordrecht (6-2) nog het slachtoffer was, kreeg vrijdagavond ADO Den Haag in Arnhem een flink pak slaag: 6-1.

En net als aan De Krommedijk was er opnieuw een Vitesse-speler die drie keer scoorde. Marko Vejinovic volgde met een rake vrije trap en twee benutte strafschoppen het voorbeeld van Valeri Qazaishvili, die tegen Dordrecht zijn terugkeer in het basiselftal beloonde met drie treffers. Opmerkelijk genoeg scoorde centrumspits Abiola Dauda tegen Excelsior (3-1) ook al drie keer, waardoor de ploeg van trainer Peter Bosz nu al drie spelers telt met een hattrick achter hun naam.

Vejinovic tilde de score binnen een half uur van 3-1 naar 6-1, in de openingsfase was het Kelvin Leerdam geweest die Vitesse op het spoor van een nieuw doelpuntenfestijn zette. De 24-jarige ex-Feyenoorder scoorde vorig seizoen nog acht keer (voornamelijk als rechtsback), tegen ADO bevestigde hij als middenvelder het scoren niet verleerd te zijn. Na vijf minuten schoot hij de bal in de korte hoek hard langs ADO-doelman Martin Hansen, tien minuten later tikte hij de bal binnen.

Attent reageren van Michiel Kramer na een save van Piet Velthuizen deed vermoeden dat ADO tegengas zou geven in de Gelredome, maar nadat Timothy Derijck een voorzet van Rochdi Achenteh in eigen doel had gekopt was het Haagse verzet gebroken. En dus tekende zich in zes dagen tijd opnieuw een riante zege af voor Vitesse. Met twintig treffers zijn de Arnhemmers voorlopig de meest scorende ploeg in de Eredivisie. En dat terwijl de eerste vier speelronden slechts vier treffers en één punt opleverden.

Met drie zeges in de laatste vier duels hebben de mannen van Bosz die dramatische seizoenstart en het gebrek aan productiviteit inmiddels achter zich gelaten. Voor ADO geldt juist het omgekeerde. In de eerste volledige jaargang onder trainer Henk Fraser boekten de Hagenaren pas één overwinning, die alweer van 24 augustus (3-0 tegen FC Groningen) dateert. Sindsdien leverden alleen duels met FC Utrecht (0-0) en Go Ahead Eagles (1-1) nog een punt op. De huidige vijftiende plaats is daarvan het resultaat.