Nieuwsarchief

03-04-13 Voorbeschouwing FC Utrecht - ADO Den Haag

ADO Den Haag gaat na een jammerlijke 4-0 nederlaag tegen RKC Waalwijk in speelronde 28 op zoek naar eerherstel. De ploeg van trainer Maurice Steijn speelt voor de tweede keer achtereen een uitwedstrijd. Komend weekend wordt er afgereisd naar Utrecht om het op te nemen tegen de plaatselijke "FC." Het duel tussen de huidige nummers 6 (FC Utrecht) en 8 (ADO Den Haag) van de ranglijst begint zondagmiddag om 12:30 uur in Stadion Galgenwaard.

FC Utrecht is bezig aan een voortreffelijk seizoen. De Domstedelingen werden aan het begin van het seizoen door de zogenaamde "kenners" niet al te hoog ingeschat. Een positie in het linkerrijtje zou al een hele prestatie zijn. Hoe anders is dat na 28 wedstrijden? De ploeg van trainer Jan Wouters staat op een knappe zesde plaats in de Eredivisie. De Utrechters staan zelfs op een gelijk aantal punten als het vooraf als titelkandidaat bestempelde FC Twente en hebben maar liefst twaalf punten voorsprong op nummer acht ADO Den Haag. Bij een overwinning op de ooievaars zijn de play-offs om Europees voetbal voor FC Utrecht nagenoeg zeker.

Het treffen met FC Utrecht is ook een weerzien met Jens Toornstra. De aanvallende middenvelder draait sinds zijn komst eind januari vrolijk mee in de geoliede Utrechtse machine. De sterkte punten van FC Utrecht zijn vrij helder. De ploeg weet wat het wel en vooral wat het niet kan. Hard werken zonder uitgesproken vedettes blijkt een succes en mag vooral worden toegeschreven aan trainer Wouters, die er met succes een geheel van heeft gemaakt.

Tactisch gezien is de ploeg van Wouters vooral gevreesd om haar loopvermogen, positiewisselingen en snelheid. Spelers als Edouard Duplan, Cedric van der Gun en Toornstra wisselen continu van positie en duiken afwisselend voor het doel van de tegenstander op, wat lastig te verdedigen is. Ook de backs fungeren vaak als halve buitenspelers. Rechtsback Mark van der Maarel en linksback Dave Bulthuis (ook vaak gevaarlijk met standaard situaties) vinden het heerlijk om mee op te komen en trachten daarmee hun directe tegenstanders kapot te lopen.

De zwakte van FC Utrecht is moeilijk aan te geven. Feit is dat NEC een aantal weken terug bewees dat je ook gewoon kan winnen in Utrecht: 0-3. De Nijmeegse Eendracht Combinatie is daarmee één van de weinige ploegen die dat dit seizoen lukte. De keren dat FC Utrecht het dit seizoen lastig had waren vaak tegen voetballende ploegen die razendsnel kunnen omschakelen. En laat dat nou net één van de kwaliteiten zijn van ADO Den Haag.

ADO Den Haag mist tegen FC Utrecht de geschorste Danny Holla.

De KNVB heeft scheidsrechter Pieter Vink aangesteld het duel FC Utrecht - ADO Den Haag in goede banen te leiden. Assistenten zijn Richard Brondijk en Hessel Steegstra. De heer Van den Heuvel is de vierde official.

Historie
Het competitieduel FC Utrecht - ADO Den Haag werd in het verleden 25 keer gespeeld; 13 wedstrijden werden een prooi voor de thuisploeg, 9 ontmoetingen eindigden onbeslist en slechts 3 keer vertrok ADO Den Haag met een zege.

Vorig seizoen werd het 1-1 tussen beide volksclubs. Frank Demouge en Lex Immers waren de doelpuntenmakers.

Twee van die drie overwinningen werden de afgelopen drie seizoenen behaald. Twee seizoenen geleden wist ADO Den Haag onder leiding van de toenmalige assistent-trainer Maurice Steijn, die de geschorste John van den Brom verving, knap met 2-3 te winnen in Utrecht. Edouard Duplan en Kevin Strootman scoorden voor FC Utrecht, terwijl Dmitry Bulykin, Aleksandar Radosavljevic en Charlton Vicento de Haagse productie verzorgden.

In het seizoen 2009/2010 werd een 0-2 Haagse zege veilig gesteld dankzij doelpunten van Danny Buijs en Wesley Verhoek.

Op 9 november 1975 werd er voor de eerste maal gewonnen bij de Utrechters. In een waar spektakelstuk stond het toenmalige FC Den Haag na 50 minuten voetballen nog op een 2-0 achterstand. Dankzij treffers Leo de Caluwé, Lex Schoenmaker en Rob Oudehand werd er uiteindelijk knap met 2-3 gewonnen.

Een veelvoud aan voetballers droegen in het verleden zowel het shirt van ADO Den Haag als dat van FC Utrecht; o.a. Aad Mansveld, Dick Advocaat, Willem van der Ark, Pascal Bosschaart, Ali Boussaboun, Sandro Calabro, Emiel van Eijkeren, Alfons Groenendijk, Cedric van der Gun, Hans van de Haar, Peter Hofstede, John de Jong, Ramon Leeuwin, Michael Mols, John O'Brien, Rene Stam en Stijn Vreven.

Frans Adelaar, Nol de Ruiter en Mark Wotte waren van beide clubs hoofdtrainer.

Bron www.adodenhaag.nl