Nieuwsarchief

03-03-16 Exact 40 jaar na dato nog steeds uniek

Vandaag is het precies veertig jaar geleden dat de legendarische Europa Cup-wedstrijd tussen FC Den Haag en West Ham United werd gespeeld in het Zuiderpark. Reden genoeg om terug te blikken op dat duel waar menig groen-geel hart sneller van gaat kloppen. De wedstrijd werd live op tv uitgezonden en er keken ongeveer 4,5 miljoen mensen naar.

Ook na FC Den Haag - West Ham United waren de kritieken zeer lovend geweest voor Aad Mansveld, toen 28 jaar. Hans Kraay noemde hem als verslaggever van NRC Handelsblad "de held van het Zuiderpark", Paul Annema sprak in de Volkskrant van een indrukwekkende aanvoerder". In het Algemeen Dagblad omschreef Lex Muller Mansveld als de "stuwende kracht achter de ploeg"en Ger Stolk meldde in de Haagsche Courant dat de laatste man "in het bijzonder glorieerde in het part dat FC Den Haag de jacht bedreef". Mansveld was de architect achter vrijwel alle Haagse aanvallen, aldus De Volkskrant.

Heel Nederland kon die avond getuige zijn van Mansvelds hoofdrol. De wedstrijd werd live op tv uitgezonden en er keken ongeveer 4  1/2 miljoen mensen naar. FC Den Haag, dat eerder het Deense Vejle en het Franse Lens had uitgeschakeld, viel in de eerste helft furieus aan tegen de verraste Engelsen en Mansveld, de laatste man, was, zoals gewoonlijk, veelvuldig in de voorste linie te vinden."Aad was zijn tijd ver vooruit", herinnert Lex Schoenmaker zich. "Hij speelde vaak voor zijn verdediging. De anderen die achterin stonden zagen meestal niet meer dan zijn rugnummer". Bij wijze van grap gaven Joop Korevaar en ik Aad vaak voor de wedstrijd een hand en zeiden dan dat we hem in de rust wel weer zouden zien", verteld Simon van Vliet die vele jaren met Mansveld het centrale duo van FC Den Haag vormde.

Aad speelde in zijn tijd heel modern. Zoals Baresi van AC Milan toen der tijd, aldus ex spits Henk van Leeuwen. Van Vliet: later hebben we het daar nog vaak met z''n alle over gehad, bij wedstrijden van Oud - FC Den Haag. Als dan het aanvallende systeem van Johan Cruijff ter sprake kwam zei Aad altijd dat we vroeger niet anders speelden. Wij speelden regelmatig één tegen één achterin. Tegen Ajax natuurlijk minder dan tegen Haarlem". Schoenmaker looft vooral het spelinzicht van zijn vriend Mansveld. "Hij wist precies wanneer hij naar voren kon gaan en wanneer niet. Het was ook geen toeval dat Aad vaak op de doellijn stond als onze keeper al was gepasseerd. Aad Mansveld scoorde voor een verdediger veel. Scoren vond Aad het mooiste wat er was", weet Henk van Leeuwen nog. Hij was altijd zo blij als een kind na een doelpunt.

Daar kon hij later ondanks zijn enorme ervaring nog elke keer intens van genieten. Dan maakte hij ook de meest prachtige opmerkingen tijdens het juichen. Dan lag je op het veld in een deuk. Van Leeuwen herinnert zich dat Mansveld hem tijdens de feestvreugde over diens derde doelpunt tegen West Ham United ook wat hij had toegeroepen. "Hij zei : waar was je nou van Leeuwen, ik heb al drie keer gescoord. Zo was Aad, he''.Mansveld zorgde tegen West Ham al na elf minuten voor 1-0. Dat gebeurde met een strak schot, met zijn linkerbeen. En dat terwijl Aad stijf rechts was. Maar weet Schoenmaker, hij heeft veel met links geoefend. Daarom kon hij met die voet veel meer dan de gemiddelde voetballer. Mansveld had een verwoestende trap in de benen.

 
Hij kon een loepzuivere lange pass geven en zijn vrije trappen waren fameus. Schoenmaker: Ik herinner me natuurlijk nog die twee vrije trappen die hij ooit in een wedstrijd tegen PSV maakte, één in de ene hoek en één in de andere. We wonnen met 4-1. Zijn tweede en derde treffer tegen West Ham scoorde Mansveld uit een strafschop. De eerste schoot hij rechts van doelman Mervyn Day en de tweede links. Beide keren was doelman Day kansloos. Schoenmaker: We hadden voor de wedstrijd afgesproken dat Aad de eerste zou nemen en ik de tweede. Maar hij voelde zich zo sterk dat hij ook bij de tweede penalty de bal pakte. Bij de eerste strafschop deed zich nog een ludiek incidentje met Mansveld voor. West Ham doelman Day wilde de Haagse captain voordat hij ging schieten een hand geven. Mansveld weigerde en maakte duidelijk dat hij eerst de strafschop wilde nemen.

 
Nadat hij had gescoord stak hij wel zijn hand naar Day uit, maar toen had de doelman ineens geen trek meer. Dit voorval paste precies bij Aad Mansveld. Hij liet zich niet gek maken. Hij maakte liever anderen gek. Mansveld was een bikkelharde verdediger die zijn opponenten niet spaarde en hij praatte veel in het veld. Ook tegen scheidsrechters en medespelers. Schoenmaker: "Sommigen konden zijn bloed wel drinken, hij zei alles wat hij dacht. En dat kwam dan weleens hard aan. Simon van Vliet: Aad kon niet tegen zijn verlies en als we hadden verloren kon hij wel eens onredelijk zijn, ja. Het is niet leuk als je in een volle Kuip met 60.000 toeschouwers een fout maakt en dan ook nog luid en duidelijk van Aad te horen kreeg. Maar hij zei het ook als je iets goed had gedaan. En hij ging voor zijn medespelers door het vuur. Je kon altijd op hem rekenen. Hij gaf nooit minder dan honderd procent aldus Henk van Leeuwen. Wie met Aad heeft gevoetbald weet wat voor een gigantische persoonlijkheid in het veld was.

Van Vliet: Aad was de grote man bij FC Den Haag. FC Den Haag leidde met de rust met 4-0 tegen West Ham United. Er leek geen vuiltje aan de lucht. Den Haag voelde zich zeker. Henk van Leeuwen zei toen hij in de pauze werd geïnterviewd dat hij even een broodje pindakaas ging eten. Er heerste een uitgelaten sfeer in de Haagse kleedkamer. "Zoiets had ik nog nooit meegemaakt", blikt Simon van Vliet terug. Boskov wilde altijd veel rust in de kleedkamer hebben zelfs de wisselspelers mochten nooit in de kleedkamer komen. Maar nu liep Jan en Alleman naar binnen, iedereen was door het dolle heen. Trainer Boskov probeerde zijn spelers in het rumoer nog wel te waarschuwen dat ze niet te vroeg moesten juichen. Veel effect had dat echter niet. Den Haag verslapte in de tweede helft en West Ham sloeg toe. Het gevaar kwam van, uit Haags oogpunt, de rechterkant. Schoenmaker had als hangende rechtsbuiten in de eerste helft geen kind aan tegenstander Frank Lampard gehad, maar na de rust kwam de Engelsman voortdurend gevaarlijk op.

Schoenmaker had daar geen verweer tegen. Billy Jennings wist uiteindelijk twee keer te scoren uit voorzetten van Paddon. Boskov had in de tweede helft een echte rechtsbuiten neer moeten zetten, zegt Schoenmaker. We dachten alleen nog aan een hogere score. Aan 5-0, 6-0. Vertelde Mansveld na afloop tegen de verslaggevers. Bij niemand van ons kwam het op dat ook West Ham nog weleens een doelpunt kon maken. Om daar met zijn bekende cynische Haagse humor aan toe te voegen: FC Den Haag is een rare club, wij houden graag de spanning er in. FC Den Haag kwam bijna nog op 5-2, maar een kopbal van Joop Korevaar werd één minuut voor tijd door Taylor van de doellijn gehaald.

Voorwedstrijdbeelden zie onze videopagina rechts op de site.

Karakteristiek
Woensdag 3 maart 1976. FC Den Haag - West Ham United 4-2 [4-0]
Doelpunten : 13-Mansveld 1-0, 15-Mansveld 2-0, 38-Mansveld 3-0, 44-Schoenmaker 4-0, 50-Jennings 4-1, 59-Jennings 4-2
Scheidsrechter Glöckner
Toeschouwers 19.297
Opstelling FC Den Haag :Thie, Mansveld, De Caluwe, Van Vliet, Korevaar, Kila, Perazic, Ouwehand, Schoenmaker, Van Leeuwen, Swanenburg.

Opstelling West Ham United : Day, MC Given [Coleman], Lock, T Taylor, Lampard, Paddon, Curbishley, Bonds, Jennings, A Taylor, Robson

Voorwedstrijdbeelden zie onze videopagina rechts op de site.