Nieuwsarchief

01-03-13 Voorbeschouwing ADO Den Haag - Heracles

Met nog 10 speelronden te gaan in de Eredivisie is ADO Den Haag goed op weg de play-offs om Europees voetbal te bereiken. Ondanks de uitstekende resultaten van de laatste weken is het gat met de naaste belagers nog te klein om in euforie stemming te verkeren, maar bij een driepunter zondagmiddag tegen Heracles Almelo verstevigen de mannen van trainer Maurice Steijn de positie in het linkerrijtje.

Het duel tegen Heracles Almelo begint zondagmiddag om 16:30 uur in het Kyocera stadion.
Heracles Almelo raakte in de winterstop haar twee beste spelers kwijt: Samuel Armenteros en Willie Overtoom vertrokken naar respectievelijk Anderlecht en AZ. Door de kwalitatieve leegloop werd het gewaagde 3-4-3 systeem weer veranderd naar een 4-3-3 formatie. Mede door de wijziging wisten de Almeloërs slechts twee keer te verliezen uit de laatste zes wedstrijden na de winterstop en in totaal acht punten bij elkaar te sprokkelen in het kalenderjaar 2013. De ploeg van trainer Peter Bosz staat slechts vier punten achter de felbegeerde achtste plaats en doet dus nog volop mee op de play-offs voor Europees voetbal. Aan ADO Den Haag de taak deze directe concurrent in en een rechtstreeks duel op zeven punten te zetten.

Het vertrek van de twee sterspelers was voor Heracles Almelo een aderlating, maar voor een tweetal spelers bood dat de kans zich meer en meer te manifesteren. Marko Vejinovic beschikt na de winterstop over een basisplaats en staat verrassend genoeg in de spits. De van nature op het middenveld acterende Vejinovic doet het uitstekend in punt van de aanval en scoorde na de winterstop al drie keer. De Braziliaan Everton, die in de eerste seizoenshelft niet wekelijks zeker was van een basisplaats, bloeit weer op en vond ook drie keer het net in 2013. De gevaarlijkste klant voorin is echter Ninos Gouriye. De sierlijke rechtsbuiten heeft met 9 goals evenveel doelpunten gemaakt als de vertrokken Armenteros.

Op het middenveld zet Lerin Duarte de lijnen uit voor de ploeg van trainer Bosz. De middenvelder beschikt over een prachtige vrije trap en is vooral in de combinatie en kleine ruimte levensgevaarlijk. Dario Vujicevic (al een aantal weken terug van een langdurige blessure) en Kwame Quansah completeren het middenveld.

De defensie is wellicht de zwakste linie. Liefst 50 treffers kreeg de club uit Almelo dit seizoen al om de oren. Alleen Willem II (53) ontving meer tegentreffers. Al ligt het grotendeels aan de risicovolle aanvallende speelstijl.

Eerder dit seizoen eindigde Heracles Almelo - ADO Den Haag in 3-3. In een knotsgek duel werden na een half uur al drie strafschoppen toegekend.

De KNVB heeft arbiter Tom van Sichem aangesteld het duel ADO Den Haag - Heracles Almelo in goede banen te leiden. Assistenten in het Kyocera stadion zijn Jan de Vries en Joost van Zuijlen. Allard Lindhout fungeert als vierde official.

Heracles Almelo mist zondagmiddag Thomas Bruns vanwege een schorsing. Bij ADO Den Haag ontbreken nog altijd de geblesseerden Gábor Horváth en Robert Zwinkels.

Historie
Heracles Almelo kwam in competitieverband (geen play-offs of nacompetitie meegerekend) 25 keer eerder op bezoek in Den Haag. De Heraclieden speelden vijf keer gelijk en vertrokken vijf keer met de winst. ADO Den Haag was 15 duels winnaar.

De grootste Haagse zege op de Almeloërs vond plaats op 21 mei 1989. Dankzij doelpunten van Marco van Alphen, Martin Jol, Heini Otto en Leo Schellevis (3) werd het destijds 6-0 in het Zuiderpark Stadion.

Vorig seizoen werd het 2-0 voor ADO Den Haag. Mike van Duinen en Lex Immers hielpen ADO Den Haag met doelpunten aan de overwinning.

De laatste keer dat Heracles Almelo met een zege vertrok was in het seizoen 2009/2010. Dankzij goals van Bas Dost (2x), Marko Vejinovic, Willie Overtoom en een eigen doelpunt van Mark Looms werd het toen 1-4 voor de zwart witten.

O.a. Ricky van den Bergh, Marc Höcher, Ton Pattinama, Rik Platvoet en Roy Stroeve droegen als spelers zowel het shirt van ADO Den Haag als dat van Heracles Almelo.