Rick Hoogendorp

De redactie in gesprek met oud ADO Den Haag spits Rick Hoogendorp.  Rick speelde van 1994 tot en met 2009 betaald voetbal bij ADO Den Haag, MVV, FC Dordrecht, RKC Waalwijk, Celta de Vigo, RKC Waalwijk, VfL Wolfsburg, en ADO Den Haag. Na zijn laatste periode bij ADO Den Haag ging Rick Hoogendorp naar de amateurs van SVV Scheveningen om vervolgens na één seizoen zijn voetballeven te beëindigen.

Rick ondanks het feit dat je als ras Hagenees wordt gezien staat er op je paspoort bij geboorteplaats Blerick. Hoe zit dat? Rick:”Mijn vader Dick Hoogendorp heeft ook betaald voetbal gespeeld ,onder andere bij Holland Sport en VVV. Toen hij bij VVV ging spelen gingen mijn ouders in Blerick wonen,  vandaar dat mijn geboorte plaats Blerick is”.

Vorig jaar nog actief op de velden, waarom ben je eigenlijk gestopt met voetbalen? Rick:”Na mijn profcarrière ben ik bij Scheveningen gaan spelen in de hoofdklasse A, maar de de avondtrainingen in combinatie met overdag werken was toch een hele verandering. Ook merkte ik dat ik minder fit werd en dan moet je gewoon eerlijk zijn en zeggen het is mooi geweest. De accu was leeg”.

Sport je op dit moment nog wel eens en wat doe je dan? Rick:”Ik heb heel lang niks gedaan. Maar de laatste weken ben ik wat aan het hardlopen en ik tennis tegenwoordig met Ruud Mansveld jullie wel bekent, tegen twee oud collega’s van ADO Den Haag van de commerciële afdeling Arne Meerman en Jeroen van der Zijde en dat gaat er fanatiek aan toe.”.

Tegenwoordig werk je bij ADO Den Haag op kantoor wat voor baan heb je daar nu? Rick:”Ik werk op de commerciële afdeling van de club. Dat houd in dat ik nieuwe sponsoren zoek voor de club, maar ook relatie beheer doe”.

Hoe bevalt dat en zijn er grote verschillen tussen een baan op kantoor of op het veld? Rick:”Natuurlijk is het een groot verschil, vroeger was je voor de middag al heel veel energie kwijt door de trainingen, die je nu niet meer kwijt raakt. Wat ook een probleem was in het begin is dat ik een heel ander levens ritme kreeg, en daar heb ik de eerste maanden wel last van gehad”.

Had je de werkzaamheden van kantoormensen zeg maar als speler zo ingeschat of is het zwaarder dan dat je verwacht had zeker commercieel gezien? Rick:”Nee, ik heb het niet onderschat  want iedereen werkt hard op zijn eigen manier. Wat ik niet wist en daar zijn voetballers over het algemeen niet mee bezig is dat er zo veel meer moet gebeuren dan alleen een wedstrijd spelen. En commercieel gezien ben je de hele dag bezig de club te verkopen en dat is iets wat veel energie kost, en je moet ook veel dingen onthouden”.

Even terug naar je voetballoopbaan je heb t natuurlijk een prachtige carrière gehad. Ook nog twee keer in het buitenland gevoetbald. Onder andere in Spanje bij Celta de Vigo. Met welke bekende spelers heb je daar eigenlijk gespeeld? Rick:”Ik heb bij Celta gespeeld met Makelele, Mostovoi, Karpin en Mazinio. Dat waren allemaal grote spelers  waarvan Mazinio zelfs het WK in Amerika heeft gewonnen. Voor mij was het een super mooie tijd en een kans om in het buitenland tegen de grote clubs te  spelen die je normaal op tv zag. Ik heb daar ook europees gespeeld tegen Juventus en RC Lens”.

Je laatste buitenlandse avontuur was in Duitsland bij Wolfsburg. Met wie heb je daar gespeeld? Rick:”daar heb ik gespeeld met Kevin Hofland en Tommie van der Leegte. Ik heb daar een keer gescoord uit tegen Schalke 04. De trainer was toen Klaus Augenthaler die bij ondermeer Bayern München had gespeeld en ook een WK heeft gewonnen in 1990 in Italië”.

Hoe zie je, je toekomst eruit? Rick:” Ik vind dat ik nu een leuke baan heb bij ADO en Haag en ik ben blij dat ik bij de club betrokken blijf, maar wie weet kan ik het in de toekomst combineren met spitsentrainer” .

Tekst en foto's www.aadmansveld.nl