Raymond van Barneveld

Zo na een vakantie periode van enkelen redactie leden werd het weer hoogtijd dat we een nieuw interview konden presenteren. En dit keer hadden we een gesprek met niemand minder dan Raymond van Barneveld ook wel bekend als "Barney".  Raymond van Barneveld is Nederlands meest succesvolle darter allertijden. Hij heeft op dit moment zo''n 5 wereldtitels op zijn naam staan. Dankzij Raymond wordt de Embassy een begrip voor heel Nederland. De ereburger van Den Haag heeft iedereen in Nederland besmet met het dart-virus.

Zelfs Hare Majesteit Koningin Beatrix raakte besmet en van haar ontving Raymond een ridderorde. Kortom The Return Off The Legend in gesprek met de redactie van de andere LEGEND OFF THE HAGUE. Raymond hoe oud was je eigenlijk toen je in aanraking kwam met de dartsport ? Raymond: In 1984 ben ik begonnen met de dartsport via een klasgenoot op de school Laakkade, destijds kwam me vader veel in The Entertainer bar in de Jasmijnstaat en toen zijn we een team begonnen. Je weet begin jaren tachtig had Aad Mansveld een sportzaak, en later een dartshop begon in Scheveningen . Hij probeerde de dartsport toen al aan de man te brengen door ook Engelse spelers naar Nederland te halen, het geen wat toen toch niet echt wilde lukken. Denk jij ook er aan om in de toekomst een dartshop te beginnen zo als veel voetballers sigaren of sportzaken beginnen ? Raymond: Aan de ene kant zou ik  graag een dartshop willen hebben en aan de andere kant weer niet kijk ik ben nog teveel bezig om mooie prestaties als dartprof neer te zetten ik denk dat je dan heel veel aandacht nodig hebt om je zaak dan draaiende te houden iets wat ten koste gaat van je concentratie en trainingen om internationaal en nationaal te presteren je krijgt te maken met irritaties zoals te laat geleverde goederen je boekhouding etc , daarnaast vind ik als je een zaak begint als bekende Nederlander je er ook continue aanwezig moet zijn want de klanten komen ook speciaal voor jou en dat is iets wat ik waarschijnlijk niet altijd waar kan maken vanwege toernooien en demonstraties.

Een leuk detail is ik zat in die tijd op school aan de Laakkade en de winkel van Aad Mansveld zat gelegen aan de Genestetlaan uiteraard was ik groot fan van ADO Den Haag en zeker van Aad Mansveld als ik voetbal spullen nodig had ging ik ze daar halen alleen kan ik me herinneren dat niet mijn idool van FC Den Haag er stond maar regelmatig een ander persoon Henk Kerkvliet genaamd ja je hoopt toch even een praatje te maken met een bekende sporter maar die was niet aanwezig er moest getraind worden bij de FC uiteraard en ik kan me herinneren dat ik daar als jonge knul wel teleurgesteld over was dus daarom vind ik het nu nog moeilijk om een winkel te beginnen omdat ik nog teveel aandacht nodig heb voor me zelf om als dartprof te slagen.

Je bent een groot fan van Marco van basten en Johan Cruijff wat spreek jou het meeste aan bij hun ? Raymond: Ik denk dat beide spelers de twee grootste ambassadeurs zijn van de Nederlandse voetballerij over Johan Cruijff hoef ik denk ik niet veel te vertellen daar zijn we het allemaal wel over eens helaas heeft hij met het Nederlands elftal nog nooit iets gepresteerd iets wat van Basten dus wel deed in 1988 in Duitsland op het EK ik denk dat je als voetbalkijker allemaal wel je voorkeur hebt voor spelers bij mij is dat Cruijff vanwege zijn sierlijkheid en zijn overzicht en Van Basten om zijn schitterende acties en doelpunten maar de vechtlust van Neeskens destijds daar kunnen sommige heren van ons huidige oranje nog wel iets van leren.

Je komt net terug uit Kuala Lumpur waar je met het Nederlandse team de  wereld titel bent kwijt geraakt, was de teleurstelling groot. Raymond:  Ja de teleurstelling was enorm omdat ik in feite nu Wereldkampioen af  bent de titel in Durban en Perth bleven dus twee jaar staan en ik kon me dus de afgelopen vier jaar wereldkampioen darts noemen als dat wegvalt en na twee slechte Embassy''s begin je na te denken over je toekomst ook al omdat het bedrijfsleven niet echt in de rij staat voor sponsoring in de dartsport ik was best erg emotioneel toen ik mijn titels verloor om dat het weer twee jaar duurt (Frankrijk WK 2003) om me te revancheren gelukkig is de Embassy het belangrijkste evenement om weer een titel te winnen en ik hoop dat dat in januari gaat gebeuren maar de top wordt steeds breder en sterker en dus veel moeilijker om daar Wereldkampioen te worden.

Maar volgend jaar zal de titel wel weer in Nederland terecht komen? Raymond:  Inderdaad dat zeg ik ook altijd denk altijd positief als mensen mij vragen wie de komende Embassy wint dan zeg ik, IK natuurlijk anders hoef ik niet eens te gaan sommige mensen vinden dit gedrag arrogant maar ik vind als viervoudig wereldkampioen dat ik van mezelf wel iets kan en mag verwachten dus voor minder dan wereldkampioen worden doe ik het niet. In Januari 2003 zitten we weer met ze alle voor de buis gekluisterd voor de Embasy . Als voetballers naar een groot toernooi gaan. Gaan ze meestal op trainingskamp doe jij dat ook ? Raymond: Nee dit is totaal anders in de dartsport daarom blijft het ook zo vreselijk moeilijk om daar te winnen kijk darts in in tegenstelling tot voetbal een individuele sport je moet alle overwinningen , kritiek en tegenslagen helemaal zelf verwerken het is anders als een team dit moet opvangen dan los je dit met elkaar op bij mij ligt dit anders zo,n drie maanden voor de Embassy begin ik met drie uur per dag te gooien belangrijk is hierin ook mijn management je begeleiding is ontzettend belangrijk mijn manager ontvangt vreselijk veel mailtjes en telefoontjes als zo,n WK bezig is in Engeland hij beschermd mij daarvan en overlegd de dingen die komen gaan interviews etc etc je verwerkt dus alles helemaal zelf er staan daar 32 spelers die allemaal die titel kunnen pakken op dat moment sta je er helemaal alleen voor schakel dan alles maar uit en begin te gooien dit is niet altijd eenvoudig en wij als darters hebben in feite maar 1 groot toernooi op jaarbasis waarin we aan het grote publiek kunnen laten zien wie de beste van de wereld is.

lukt dit niet dan krijg je een zwaar jaar iets wat mij dus is overkomen de laatste twee jaar na de Embassy van 1999 alles bij elkaar opgeteld zul je nu dus begrijpen met wat voor een druk ik moet omgaan om hier te presteren.  Je hebt twee seizoenkaarten voor het leven bij ADO Den Haag maak je daar regelmatig ook gebruik van als je tijd hebt ? Raymond: Ja ik probeer zoveel mogelijk als ik kan te gaan vervelend is nu dat als Den Haag thuisspeelt ik altijd moet competitie darten op de vrijdagavond en ik dus helaas niet altijd kan uiteraard volg ik ze wel zo veel mogelijk via teletekst en het internet. daarnaast is de Business Lounge bij Den Haag natuurlijk voor mij ontzettend belangrijk om daar je gezicht te laten zien het kan je eventuele sponsors of demonstraties opleveren en dit is natuurlijk erg belangrijk voor mijn voortbestaan als profdarter.

Kwam je voor bekendheid als “Barney“ook al bij ADO kijken ? Raymond: Ja vroeger al stond ik regelmatig op de toen nog staan tribune maar door het vele darten op de zondag kwam er weinig meer van terecht om te gaan kijken in het Zuiderpark. Wat vindt je van de laatste ontwikkelingen bij ADO Den Haag? Raymond:Ze hebben en goede ploeg met veel jongens die gretig zijn en graag willen presteren helaas is het voor iedere ploeg een groot probleem om spelers die doorbreken om die te behouden voor de club en dat vind ik jammer van het hedendaagse voetbal je kan haast niet meer bouwen aan een ploeg die er drie jaar later nog staat dan is de helft al weer verkocht . Wat zegt jou de naam en persoon Aad Mansveld ? Raymond: Aad Mansveld heb ik ervaren als het boegbeeld van ADO Den Haag een zeer professionele speler met leiderschap in zich iets dat in het veld zeker goed zichtbaar was en het gezicht was van ADO Den Haag met grote verslagenheid heb ik toen vernomen dat Aad was overleden aan een vreselijke ziekte en daardoor een groot man voor de stad Den Haag wegviel ik durf met trots te zeggen dat er maar 1 Legend was in Den Haag en dat was Aad Mansveld wat hij voor het voetbal in het Zuiderpark heeft betekend zie ik iemand anders nog niet zo snel evenaren.uiteraard moeten we het team niet vergeten wat naast hem het veld inkwam maar de rust en het overzicht van die man was TOP.