Harry van der Laan

Harry van der Laan begon zijn profcarrière bij FC Den Haag in 1988 tot en met 1990. Van der Laan maakte de overstap naar Feyenoord voor 1 jaar en kwam vervolgens terug bij FC Den Haag voor een periode van vier seizoenen.

In 1995 vertrok Haagse Harry zoals de supporters hem inmiddels liefkozend noemde naar FC Dordrecht. Bij FC Dordrecht kwam Van der Laan niet verder dan één seizoen en vertrok naar Cambuur waar hij twee seizoen zou spelen. Na zijn avontuur in Leeuwarden sloot Van der Laan in 2001 zijn profloopbaan af bij FC Den Bosch.

Van der Laan maakte voor FC Den Haag en later ADO Den Haag +- honderd (104) doelpunten in ruim 170 wedstrijden, totaal kwam Van der Laan zes seizoenen uit voor de Residentie club. FC Den Haag was van der Laans eerste profclub. Doordat van der Laan zolang succesvol was voor ADO Den Haag zagen veel mensen Harry voor ras-Hagenees aan en noemde hem dan ook Haagse Harry, iets waar Van der Laan geen moeite mee had. Van der Laan verklaarde in een interview met het NRC in 1997:” Ik vind het prima om voor een Hagenees door te gaan. Ben ik best wel trots op. Het is toch even wat anders dan een boerenlul uit Osdorp.''

Na twee seizoenen FC Den Haag vertrok Harry naar Feyenoord waar hij slechts één seizoen zou spelen om vervolgens weer terug te keren naar het Zuiderpark. We lazen in een oud interview dat je niet de zelfde fout wilde maken als Aad Mansveld die ook als idool van de supporters van FC Den Haag naar Feyenoord vertrok. Je vond dat Mansveld te veel nog aan FC Den Haag kleefde. Mansveld die bijna elke dag wel naar het Zuiderpark toen ging om met zijn oude makkers in de kleedkamer te dollen. Je nam je toen voor om dat niet te doen. En toch overkwam jou het zelfde. Toen je éénmaal bij Feyenoord speelde begreep je Mansveld beter zei je toen, het loslaten van FC Den Haag was moeilijker dan je van te voren had gedacht.

Ondanks één seizoen Feynoord schopte Van der Laan er 9 doelpunten in bij de Rotterdammers, hoe kijk je zelf op die periode terug? Harry: “Het is een toch wat moeilijk te omschrijven periode. Aan de ene kant ging met de transfer naar Feyenoord een jongensdroom in vervulling, maar aan de andere kant was het moeilijk afscheid nemen van FC Den Haag. Ik voelde me volledig op m`n gemak in het Zuiderpark, en het team zat nog steeds in een stijgende lijn. Achteraf denk ik dat ik met te weinig “bagage” richting Rotterdam vertrok. Een jaar in de 1e divisie, en een jaar in de ere-divisie loopt natuurlijk niet over, en in vergelijking met bv. Aad Mansveld die zich eerst tot de grote leider van FC Den Haag had ontwikkeld, was ik nog maar een groentje vergeleken met zijn achtergrond.

De ongelooflijk zware concurrentiestrijd, en de enorme druk die vrijwel bij iedere wedstrijd voelbaar aanwezig was, had toch invloed op m`n spel. Pas veel later in het seizoen (toen ik goed geacclimatiseerd was) wist ik m`n plekje pas te vinden in het geheel, maar ondertussen ben je dan wel afgegleden naar een rol als invaller. Achteraf heb ik altijd spijt gehad met een te snelle terugkeer naar FC Den Haag. Dit had niets met de FC te maken, maar ik had mezelf toch iets meer de tijd moeten gunnen om alsnog te slagen bij Feyenoord. In de voorbereiding van het 2e seizoen draaide ik eigenlijk pas weer als vanouds, maar toen had ik ondertussen al getekend voor FC Den Haag. Wie weet hoe m`n voetbal-carrière bij Feyenoord anders alsnog had kunnen verlopen!

Van der Laan kwam vervolgens terug bij FC Den Haag en daar stopte de goalgetter niet, opnieuw schoot Van der Laan er ruim 20 in. Was dat je grootste specialiteit scoren? Harry:  “Vanaf het moment dat ik op een voetbalveld te vinden was draaide alles bij mij om het scoren van doelpunten. Op jonge leeftijd wordt dan al duidelijk dat je daarin een extra toegevoegde waarde voor het team kan zijn. Trainers, maar ook medespelers spelen daar onmiddellijk op in, en vandaar uit ontwikkelt zich de rest vanzelf.”

Het scoren van doelpunten is dat iets wat je kunt leren of is dat gewoon een kwaliteit waar mee je geboren wordt? Harry: “Het is een onderdeel wat vrijwel niet te leren is. Je kan het via gerichte training eniigszins aanscherpen, maar voor het grootste gedeelte is het aangeboren. Dat is ook de reden dat je altijd dezelfde namen op de topscorerslijsten tegenkomt. Een “echte doelpuntenmaker” heeft de goal al gescoord voordat hij heeft afgewerkt. Ik denk dat dit het grote geheim van het veelvuldig en gemakkelijk scoren is!”

Maar hoe komt het dat er in het huidige voetbal veel spitsen en aanvallers bij veel clubs niet verder komen dan gemiddeld een doelpunt of 7, is dat een gebrek van de spitsen in het huidige voetbal?Harry: “Er wordt tegenwoordig veel minder gebruikt gemaakt van specialisten. Iedereen moet kunnen meeverdedigen, maar ook iedereen moet in aanvallend opzicht meevoetballen. Dat heeft uiteraard wel consequenties. Voor de aanvallers geldt dat zij zo ontzettend veel arbeid moeten leveren bij balverlies, dat de scherpte voor de goal behoorlijk kan afnemen. Omdat diezelfde instelling van de spelers ook op de trainingen wordt geëist, is het logisch dat het specialisme op verschillende onderdelen langzaam uitsterft!” 

Na vier seizoenen waarbij je gemiddeld er ruim 20 in schoot per seizoen vertrok je naar FC Dordrecht. Wat was toen de reden om het Zuiderpark te verlaten? Harry: “De reden was simpel. FC Den Haag was failliet! Het is absoluut treurig te noemen dat juist in die fase het geld op was. We hadden een zeer talentvolle spelersgroep met o.a jonge spelers zoals Jeffrey Talan, Marcel Koning, Marco Meijer, en Rick Hoogendorp, die met wat kleine versterkingen zo de ere-divisie was ingewandeld. Als men deze ploeg bij elkaar had kunnen houden, en langzaam had doorontwikkeld, had ADO/Den Haag nu 10 jaar verder geweest!”

Na één seizoen kwam je bij Cambuur terecht, je had het daar goed naar je zin, kan je wat vertellen over die periode? Harry: “Bij Cambuur heb ik inderdaad een geweldige tijd gehad. Ik was voor het eerst in mijn leven weg uit het Westen, maar had geen moment last van heimwee of iets dergelijks. Het eerste seizoen verliep overigens niet zoal gepland. Op één van de laatste trainingen bij FC Dordrecht was ik door m`n knie gegaan, met een operatie tot gevolg. Er was heel wat mis (binnenmeniscus kapot, voorste kruisband ingescheurd, en twee kraakbeenkraters), dus ik had ruim 7 maanden nodig om weer behoorlijk uit de voeten te kunnen. Het 2e seizoen heb ik het vertrouwen in mijn kwaliteiten echter dubbel en dwars terugbetaald. We werden 2e in de competitie omdat AZ met een begroting van 18 miljoen gulden!!! natuurlijk niet af te stoppen was. Ik scoorde 29 doelpunten, en we promoveerden ten koste van o.a. FC Groningen via de na-competitie naar de ere-divisie.”

Je sloot ten slotte je carrière af bij FC Den Bosch, in je eerste jaar schoot je er 30 doelpunten in. Dat was zeker wel een leuke binnenkomer toen der tijd bij FC Den Bosch? Harry: “FC Den Bosch was al een aantal jaren bezig om te promoveren, maar kwam net dat ene stapje tekort. Ze werden elke keer 2e of 3e in de competitie omdat ze net wat scorend vermogen voorin misten. Daarom hebben ze mij losgeweekt van Cambuur/Leeuwarden, die ook vanwege financiële problemen mij geen goede aanbieding konden doen. FC Den Bosch was bijzonder ambitieus en kon dat wel, dus moest ik op mijn leeftijd (34 jaar) simpelweg voor het geld kiezen. We hadden een sterke ploeg, met o.a. Fred van der Hoorn en Arnold Scholten, dus het was niet zo moeilijk voor me om m`n goaltjes te maken. (Alleen tegen ADO/Den Haag al scoorde ik in 2 wedstrijden 5 goals!) De promotie naar de ere-divisie was dan ook totaal niet verrassend!”

Wat ben je na je voetbalcarrière gaan doen? Harry:  “Tijdens mijn laatste seizoen bij FC Den Bosch was ik al begonnen al co-comentator bij Sport 1. o.a. bij wedstrijden uit de Schotse competitie, Zuid-Amerikaans WK kwalificatie voetbal, en de Engelse FA-cup. Na het voetbal ben ik eigenlijk onmiddellijk bij VI aan het werk gegaan als columnist, en wedstrijd analist. Daarbij deed ik ook een aantal verhalen in VI op de golfbaan met mensen uit de voetballerij, en ook in het begin van Voetbal Insite (TV). Dit heb ik zo`n 1 ½ jaar gedaan totdat het veld weer ging kriebelen. Omdat ik nog niet over de vereiste trainingsdiploma`s beschikte, heb ik in 2 seizoenen Oefenmeester 3, 2, en 1 gehaald. Vandaar ben ik via mijn stage bij FC Dordrecht terechtgekomen.”

Zien we je ooit terug als hoofdcoach bij een BVO? Harry: “Dat is wel de bedoeling! Ik moet echter eerst minimaal 2 jaar ervaring hebben als assistent-coach om op de cursus “Coach Betaald Voetbal” te worden toegelaten. Ik zit nu in m`n 2e jaar, dus ik zal me waarschijnlijk voor het komende seizoen gaan opgeven.”

Bij ADO Den Haag hebben ze een oud eerste elftal een aantal jaar geleden opgericht, kunnen we je ooit nog is zien vlammen in dat elftal. Harry: “Hoewel ik nu erg druk bezet ben, lijkt het me toch hartstikke leuk om zo nu en dan voor oud-ADO/Den Haag te mogen aantreden. Om weer eens een loepzuivere pass van Cor Lems, of een briljante steekbal van Frans Danen te mogen ontvangen, en daarna het net te laten bollen, is toch zeker iets om naar uit te kijken. Niet waar?”